Statsansatte kan få færre egenmeldingsdager med de nye reglene i IA-avtalen
Alle statsansatte har hatt rett til utvidet egenmelding med den gamle IA-avtalen. Nå kan det bli ulike regler for egenmelding i staten.
Statssekretær Paul Chaffey (H) i Kommunal - og moderniseringsdepartementet bekrefter at statsansatte ikke lenger er garantert retten til utvidet egenmelding ved sykdom.
Kristian Brustad
anders@lomedia.no
I desember ble den nye IA-avtalen underskrevet, og et av punktene er at retten til utvidet egenmelding ved sykdom ikke lenger er en obligatorisk del av avtalen.
Dermed blir det opp til hver enkelt bedrift å avgjøre om denne retten skal gjelde hos dem.
• Nye regler for åpent kontorlandskap i staten bryter med loven, hevder overlege i Arbeidstilsynet
Kan ende med ulik praksis
Staten er en del av IA-avtalen og har hatt utvidet rett til egenmelding, som gir inntil 24 egenmeldingsdager i året. 166.000 personer er ansatt i statlige virksomheter.
Statssekretær Paul Chaffey (H) i Kommunal- og moderniseringsdepartementet kan ikke garantere at alle statsansatte vil beholde retten til utvidet egenmelding.
– Virksomhetene er ansvarlig for sykefraværsarbeidet. De må også ta stilling til utvidet rett til egenmelding som en del av dette arbeidet. Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som en av partene i IA-avtalen, står bak anbefalingen om at dagens IA-virksomheter viderefører retten til utvidet egenmelding. Likevel er det nødvendig å understreke at det er virksomhetene selv som tar den endelige beslutningen, sier han.
Chaffey bekrefter at det kan bety ulike rettigheter for statsansatte i forskjellige etater.
– Ansvaret ligger hos den enkelte virksomhet, noe som kan det medføre at det blir ulik praksis. Kommunal- og moderniseringsdepartementet støtter likevel vurderingen om at utvidet egenmelding kan være et godt virkemiddel i det systematiske sykefraværsarbeidet, sier han.
• Gode ledere kan være nøkkelen til lavere sykefravær, mener Fafo-forsker
Avklares i løpet av februar
Chaffey skriver at departementet anbefaler virksomhetene i staten å videreføre rettigheten til 28. februar, og at de gir beskjed til de ansatte om dette så snart som mulig.
– Samtidig er det viktig at partene i virksomhetene bruker tiden til utgangen av februar til å drøfte utvidet rett til egenmelding som ett av tiltakene i det systematiske sykefraværsarbeidet og sammen sikrer høy oppmerksomhet om dette viktige arbeidet fremover. Departementet vil formidle vår anbefaling i en såkalt Personalmelding til virksomhetene, poengterer han.
NTL forventer mer av staten
NTL-leder Kjersti Barsok forventer at staten satser mer på IA-arbeid framover, og mener felles regler i staten er en del av dette:
– Vi forventer at staten har en felles politikk på IA og ikke overlater dette til den enkelte virksomhet. Vi mener staten må ha høye ambisjoner for IA-arbeidet og at dette prioriteres i langt større grad enn det har blitt de siste årene, sier hun.
NTL-leder Kjersti Barsok synes ikke det er en god ide at reglene for egenmelding overlates til hver enkelt virksomhet.
Ole Palmstrøm
Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.