JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nytt om navn

Svensk fagforeningsleder er ny president i PSI

Svenske Britta Lejon er nyvalgt president i det internasjonale sammenslutningen for forbund som organiserer i offentlig sektor.
– Det er en del å rydde opp i. Spesielt økonomisk. Og så må vi jobbe for å ikke miste flere medlemmer, sier Britta Lejon.

– Det er en del å rydde opp i. Spesielt økonomisk. Og så må vi jobbe for å ikke miste flere medlemmer, sier Britta Lejon.

Guro Gulstuen Nordhagen

guro@lomedia.no

Den svenske fagforeningslederen er valgt som ny presidenten i Public Services International (PSI).

Den internasjonale sammenslutningen for stat- og kommuneansatte har i disse dager sin 31. kongress i Genève. Der er mer enn 700 fagforeninger fra hele verden samlet.

58 år gamle Britta Lejon skal være president i organisasjonen de fem neste årene. Det skal hun gjøre ved siden av jobben som leder av det statlige, svenske fagforbundet ST.

– Det er helt utrolig stort! Jeg både gleder meg og kjenner at det kommer til å bli vanskelig, sier hun til FriFagbevegelse.

Må rydde opp

Helt siden hun begynte å jobbe på midten av 80-tallet har hun vært aktiv i fagforeningen. Først i Transportrådet med å tilrettelegge for perosner med nedsatt funksjonsevne på kollektivtransport. De siste elleve årene har hun vært leder i ST.

Like lenge har hun vært engasjert i PSI, og har hatt tunge verv i den europeiske sammenslutningen, EPSU. Nå skal hun lede hele organisasjonen sammen med nyvalgt generalsekretær Daniel Bertossa fra Australia.

– Forventningene fra medlemmene er nok store, og det kunne vært bedre forutsetninger for å gjøre en god jobb som leder, sier hun og forklarer:

– Det er en del å rydde opp i. Spesielt økonomisk. Og så må vi jobbe for å ikke miste flere medlemmer.

De tre siste årene har PSI gått med underskudd og medlemstallet har gått ned.

Det tror hun har sammenheng med at det er dyrt for folk å være fagorganisert. Da får også fagforeningene mindre penger, og må melde seg ut av det internasjonale samarbeidet.

– Jeg er klar for å rydde opp! Det er veldig viktig for meg at vi vokser i både antall og innflytelse, sier hun.

Støtte fra NTL

Lejon føler seg ekstra trygg med den støtten hun har fra de andre nordiske landene. De er også enige om at det trengs en opprydning i organisasjonen, noe som også var bakgrunnen for å nominere henne.

NTL-leder Kjersti Barsok er sikker på at Lejon vil fylle lederrollen på en god måte.

– Hun har bred erfaring og vet veldig godt hva hun går til, så jeg tror det blir bra for PSI med Britta i førersetet, sier Barsok.

ST og NTL organiserer mange av de samme yrkesgruppene. Barsok er glad for at noen som er kjent med de samme problemstillingene som dem er i ledelsen.

– Rent egoistisk er det jo klart vi tenker at det er bra at den nordiske modellen spres. Ikke bare bra for Norden, men for hele organisasjonen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse