Tapte kampen om at nei i uravstemning skal gi streik
NTL, Styrke og HK ville endre vedtektene i LO til at et «nei» i en uravstemning alltid skal gi streik, men vant ikke fram.
AVSTEMNING: LO-kongressen hadde avstemning om uravstemning fredag.
Brian Cliff Olguin
Saken oppsummert
anders@lomedia.no
Blant forslagene LO-kongressen stemte over fredag, var et som presiserer at når medlemmene sier nei til et lønnsoppgjør i uravstemning, skal det bety streik.
Dette erfarte NTL-medlemmer i staten i fjor, da de stemte nei i uravstemningen, men ikke endte i streik. Styret i LO Stat valgte heller å gå til frivillig lønnsnemnd.
Dette skapte sterke reaksjoner, og til kongressen var NTL blant forslagsstillerne som ville presisere i LOs vedtekter at om det blir nei, skal det bety streik.
Møtte motstand
Forslaget ble behandlet i redaksjonskomiteen, som ikke ble enige. Flertallet ville avvise forslaget, mens NTL, Forbundet Styrke og HK ville ha inn formuleringen.
Ingerid Marie Utvik, nyvalgt 1.-sekretær i LO og mangeårig forbundssekretær i NTL, forklarte mindretallets krav om å få inn presiseringen.
Hun mener dette handler om medlemsdemokrati.
– Det er ikke sånn at vi som tillitsvalgte kan si at medlemmene ikke aner sitt eget beste, poengterte hun.
Komitéleder Julie Lødrup forklarte hvorfor flertallet i redaksjonskomiteen ville avvise forslaget.
– Flertallet mener dette løses best ut i de enkelte forbund, og i LO Stat og LO Kommune. Dette er opp til forbundene som har representanter på LO Stats representantskapsmøte, og vi mener det ikke er LO-kongressens jobb å blande seg bort i det, sa Lødrup.
Tror mange er enige
NTL-delegat Natalia Zubillaga argumenterte for forslaget i kongressen, men måtte erkjenne at det ble nedstemt.
– Det var ikke et overveldende flertall imot oss, men jeg tror vi hadde mange med oss i salen. Og jeg tror vi har det store, store flertallet med oss når det gjelder prinsippet, sier hun.
Zubillaga oppfatter motargumentene som av mer teknisk karakter, og mener det var viktig at spørsmålet ble debattert i kongressalen.
– Vi tok debatten, tapte voteringa, men jeg tror det blir veldig vanskelig å gjøre noe sånt (som i statsoppgjøret i 2024) igjen, sier hun.
Zubillaga, som leder NTL Universitetet i Oslo, tror de fleste tillitsvalgte egentlig mener at et nei i uravstemninga skal bety streik.
– Jeg tror prinsippet står sterkt ute i forbunda, der vi gjør en jobb med å diskutere et meklings- eller forhandlingsresultat med medlemmene, slik at de vet hva det betyr. Så må vi ha respekt for den avgjørelsen de har tatt. Det er vi som er deres verktøy, ikke omvendt, sier hun.
PRINSIPP: NTL-delegat Natalia Zubillaga mener det var viktig at kongressen debatterte spørsmålet om uravstemning og streik.
Jan-Erik Østlie

Dette er en sak fra
Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Nå: 0 stillingsannonser