JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tillitsvalgt Bjørn Tore er opprørt over at Forsvaret vil fjerne frikjøp: – Er det en takk for sist?

NOF-tillitsvalgt Bjørn Tore Woll mistenker at Forsvarets motivasjon for å kutte dagens ordning for frikjøp av tillitsvalgte handler om å fjerne kritiske stemmer.
KRITISK: NOF-tillitsvalgt Bjørn-Tore Woll vil ha flere frikjøpte tillitsvalgte i Forsvaret, ikke færre.

KRITISK: NOF-tillitsvalgt Bjørn-Tore Woll vil ha flere frikjøpte tillitsvalgte i Forsvaret, ikke færre.

Privat

anders@lomedia.no

Forsvarets ønske om å fjerne frikjøptordninga opprører tillitsvalgte. NOFs heltidstillitsvalgte Bjørn Tore Woll mener Forsvaret egentlig burde omfavnet de tillitsvalgte, og hatt mer frikjøp. Han spør seg om de tillitsvalgte har blitt for brysomme for Forsvarsledelsen.

– Man spør seg jo. Er det en takk for sist? Er forslaget en strategi for å få vekk tillitsvalgte som har blitt uromomenter? Spør han.

Tillitsvalgte sier i fra

Woll er tillitsvalgt for NOF i Sør-Troms/Nordland og hovedtillitsvalgt. Han har stått i mange tøffe debatter. Da det var foreslått å legge ned Kystjegerkommandoen var han tydelig uenig offentlig, og det endte med at avdelingen bestod. Han var også svært kritisk til at Forsvaret skulle kalle inn færre ungdommer til sesjon fra Finmark og Nord-Troms. Dette har senere blitt reversert.

p

– Jeg skal ikke si at jeg er «svartelista», men jeg hører det litt ad omveier at «han Woll er litt vanskelig» og at «noen må få Woll til å roe seg». Vi sier i fra, og på grunn av frikjøpordningen er det lettere, sier han.

Woll sier det er mye enklere for frikjøpte tillitsvalgte å delta i den offentlige debatten i kontroversielle spørsmål, enn tillitsvalgte som utfører vervet sitt i tillegg til jobben.

– Det er på grunn av hensynet som «må» tas til egen jobb i linjen. Et annet moment er at det er krevende å skaffe seg innsikt og oversikt over alt som skjer i Forsvaret.

– Forsvaret styrkes av debatt

Woll ser det på som sin plikt som tillitsvalgt å si i fra om ting de ansatte mener er feil.

– Forsvaret har fortsatt en utfordring når det gjelder åpenhet. Å delta i samfunnsdebatten og stille kritiske spørsmål er en rolle som blir framelsket i Norge. Det styrker samfunnet, og det styrker Forsvaret og operativiteten, sier han.

Han poengterer at når flere sider bidrar til en avgjørelse, blir resultatet bedre enn når innspillene bare kommer fra én side.

p

– Hvem eier sannheten? Det er et viktig spørsmål. Vi som tillitsvalgte eier heller ikke sannheten, men det er i et samarbeid med andre vi kommer nærmest sannheten. Forsvaret skal være med å verne om de norske verdiene. Da må vi ikke internt begynne å tukle med det som er noe av basisen for det norske arbeidslivet, sier han.

Mener det trengs flere tillitsvalgte

Om noe skal endres på frikjøpordninga i Forsvaret, ville Woll gått i helt motsatt retning av hva Forsvaret har signalisert at det vil gjøre:

– Forsvaret må se på tillitsvalgte som en ressurs. Det burde ha vært flere frikjøpte tillitsvalgte. En svekka ordning vil svekke Forsvaret. Når tillitsvalgte blir tatt med i prosessene, gir det bedre resultater, sier han.

Forsvaret: Prøver ikke å fjerne kritiske stemmer

Forsvaret har sendt følgende svar på våre spørsmål om kritikken fra Woll:

«Nåværende avtale utløper 31. juli 2020, og det er dermed naturlig å se på hvordan vi mest hensiktsmessig skal organisere denne delen av virksomheten videre. Forsvaret er nå i en prosess med tjenestemannsorganisasjonene om en fremtidig løsning.

Det at ordningen ses på når dagens avtale utløper, er overhodet ikke et forsøk på å fjerne kritiske stemmer. Det skal heller ikke gjøres endringer i det solide fundamentet trepartssamarbeidet er bygget på.

Vi ønsker å komme frem til en best mulig løsning for både Forsvaret og Forsvarets ansatte. Forsvaret mener vi best oppnår dette gjennom en ryddig og åpen prosess mellom Forsvaret og tjenestemannsorganisasjonene, og ikke gjennom media.

Neste møte mellom partene gjennomføres i løpet av september.»

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse