Marie Wessel Vangen, nestleder i NTL Forsvars Ung-utvalg, tar til orde for en styrking av Forsvaret.
Nina Hanssen
Unge NTL-ere opptatt av å styrke Forsvaret, studentvelferd og redusere ulikheten i samfunnet
Den niende NTL Ung-konferansen hadde også i år rikelig med engasjement. Styrking av beredskapen står høyt på agendaen i år.
nina.hanssen@lomedia.no
NTL Ung-konferansen startet onsdag, og varer til fredag. Torsdag var det politisk debatt, og delegatenes engasjement er bredt.
Avtroppende leder Martin Kvalvik innledet til debatt om politikken til NTL Ung, og invasjonen av Ukraina preger også denne debatten.
– Etter flere år med dyp fred og nedbygging av Forsvaret de siste 30 årene er nå nødt til å ruste opp forsvaret for å trygge sikkerheten, sa han og inviterte medlemmene til debatt om politikken og handlingsplanen til NTL Ung.
Aldri tidligere har det vært flere stemmeberettige delegater på NTL Ung-konferansen siden de ble etablert i 2014. Talerlisten ble lang og det var et brennende engasjement.
Forsvarsdebatt
En av de mange som engasjerte seg for å få på plass en ny og offensiv forsvarspolitikk er Marie Wessel Vangen, som i dag er nestleder NTL Forsvars Ung-utvalg.
Hun synes det er viktig at NTL Ung får på plass en ny politikk om samfunnssikkerhet og beredskap.
– For at vi som sivilt ansatte i Forsvaret kan yte vårt bidrag til samfunnssikkerhet og beredskap, må vår grunnmur i forsvaret styrkes. Vi har sett gang på gang at forsvaret har blitt nedrustet, sentralisert og omorganisert, men bidraget som vi skal yte som sivilt ansatte er uendret og øker i mengde, sa hun.
Hun minnet om at Forsvarets jobb er stor i fredstid.
– Vi kan ikke ha et Forsvar som kneler når kriser oppstår, da spesielt på støtteelementene som vi sivile sitter i og har vårt daglige virke, sa hun.
Vangen er glad for at flere i samfunnet nå virker mer opptatt av beredskap.
– Jeg har lagt merke til at ledere i Forsvaret og politikere har plutselig blitt interessert i hva vi har på lager/beredskap og hva vi mangler.
Hun minner om at vi de siste 30 årene har rustet ned.
– Nå er tiden inne for å styrke forsvaret før vi står i en krise/krig, og ikke at vi står med skjegget i postkasse når vi i vår geopolitiske situasjon i dag ikke har beredskapen klar når krise/krig dukker opp, sa hun engasjert.
Kamp mot ulikhet og klimapolitikk
Kvalvik, som har ledet NTL Ung de siste tre årene, er utrolig stolt over det organisasjonen har fått til i perioden bak seg.
Spesielt har NTL Ung markert seg i kampen mot økonomisk ulikhet og en offensiv klimapolitikk. Men det er en annen sak som Kvalvik nå mener haster mer enn noen gang.
– Selv om det siste året har vært bra for NTL Ung, så har det også vært et helt grusomt år i verdenshistorien, sa han og trakk fram Russlands brutale invasjon av Ukraina som blant annet har skapt en usikker energisituasjon som har gitt ulevelige priser på gass og strøm, men også en politisk krise mellom stormaktene som i ytterste konsekvens kan ende med storkrig.
Kvalvik sier at det å sette i gang en krig er forakt mot selve menneskeheten og at brutaliteten er vanskelig å ta inn over seg. Men minner om at bare i løpet av ett år ha 100 000 ukrainske soldater mistet livet sitt og blant den ukrainske sivilbefolkningen har nærmere 40 000 mennesker mista livet, 500 av de barn.
– Krigen er så nær og så vond. Ukraina kjemper ikke bare denne krigen for seg selv. De kjemper den for oss, vår frihet, for demokrati og at vi skal ha sivilisert samfunn uten krig og vold også i fremtiden.
Både nestleder Aleksander Dyrnes (t.v.) og leder Martin Kvalvik i NTL Ung går av etter årets NTL Ung-konferanse.
Nina Hanssen
Bekymret for ungdommers økonomi
Kvalvik er også bekymret for at ulikhetene øker i hele verden og at også fattigdommen øker i Norge. Blant annet var flere delegater oppe og argumenterte at det nå haster med å øke studiestøtten til to ganger folketrygdens grunnbeløp (2G). For NTL Ung, som også organiserer mange studenter ved ulike studiesteder, er opptatt av studentenes kår blant annet ved å øke studiestøtten og øke stipendandelen.
Marie Sørhaug, som representerte NTL Ung ved Universitetet i Oslo, holdt et flammende innlegg om hvordan lokale forhandlinger har ført til lønnsforskjeller.
– Kollektive forhandlinger, som omfatter alle, er den beste garantist mot større forskjeller, for utjevning og for likelønn. For å få til det, må tariffavtalene omfatte alle, og lønnstillegga må gis sentralt, sa hun.
Marie Sørhaug fra NTL UiO poengterte at kollektive lønnsforhandlinger er det beste middelet mot ulikhet og for likelønn.
Nina Hanssen
Fikk takk fra AUF
– Vi lever i en skjebnetid med både krig i Europa, klimakrise og en verden som går i feil retning. Men vi må aldri mistet håpet. Sammen med dere i NTL Ung skal vi i AUF få til en endring, sa AUFs leder Astrid Eide Hoem da hun gjestet NTL Ung-konferansen.
Eide Hoem brukte også deler av sin innledning til å takke avtroppende leder av NTL Ung Martin Kvalvik for et tett og godt samarbeid.
– Dere har pushet oss til å få på plass ungdomsgarantien blant annet og er vår beste samarbeidspartner i miljøpolitikken. Jeg gleder meg til å fortsette samarbeidet med dere for å løse klimakrisa og vi skal også pushe vår egen regjering framover, sa hun.
Martin Kvalvik håper nå at regjeringen tar de unges bekymringer på alvor.
– Jonas Gahr Støre representerer hele arbeiderbevegelsen og nå trenger vi at han tar kraftige tak for å komme på offensiven med ny politikk og nye løsninger som hjelper folk i usikre tider, sa han og mener at regjeringen bør invitere SV i regjering.
Siste politiker på konferansen var også nestleder i SV og stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Da Eva Kristin Wedøe fikk diagnosen falt mange brikker på plass.
Tormod Ytrehus
Eva Kristin har ADHD: – Fint å vite at folk ikke tror jeg er helt «løk i huet»
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin
Lønna spises opp av prisveksten
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Butikkmedarbeider var det største yrket i 2022, men de siste ti årene har det blitt 8000 færre av dem.
Erlend Angelo, Martin Slørdal Guttormsen, Colourbox