KICKSTART: Kartellkonferansen starter med at de unge skal se framover, representert ved AUF-leder Astrid Hoem (f.v.), Unge Høyre-leder Ola Svenneby, El og IT-tillitsvalgt Sandra Aaberg og journalist og debattant Mahira Karim.
Leif Martin Kirknes / Unge Høyres Landsforbund / Knut Viggen / Privat
LO Stat
Unge samfunnsdebattanter skal dra i gang årets Kartellkonferanse: Her er det som skal skje
Kartellkonferansen preges av krigen i Ukraina og krevende tider her hjemme. Men ambisjonene om å ha et politisk verksted er fortsatt på plass.
anders@lomedia.no
22. november samler LO Stat igjen et stort antall tillitsvalgte til Kartellkonferansen på Gol. I år holdes konferansen i en dystrere situasjon enn på mange år, og det gjenspeiles i programmet, bekrefter LO Stat-leder Egil André Aas.
– Årets konferanse arrangeres med et alvorlig bakteppe, der en krig raser i Europa og folk her hjemme opplever tøffere tider. Derfor er det også et ganske «mørkt» program. Likevel er jeg overbevist om at Kartellkonferansen også i år vil bli det politiske verkstedet vi er så stolt av, sier han.
Ny sikkerhetspolitisk situasjon
Beredskap blir et viktig tema på konferansen.
Oberstløytnant Palle Ydstebø fra Krigsskolen skal forklare hvordan Russland jobber for å destabilisere Europa, og blir med i en debatt med forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF og Hedda Langemyr i Utsyn om Norge er rustet for den nye sikkerhetspolitiske virkeligheten.
Tilliten i det norske samfunnet er en nøkkel i modellen vår, og i en usikker sikkerhetspolitisk situasjon er tilliten til beredskapsinstitusjonene ekstra aktuell.
Hedda Langemyr og Marte Aasen i Utsyn har sett på hvordan det står til med tilliten, og skal diskutere sammen med forbundslederne Kjersti Barsok (NTL) og Mimmi Kvisvik (FO) om hvordan tilliten til beredskapsinstitusjonene kan styrkes.
– Hvis vi skal snakke om en rød tråd i årets konferanse, så er det tillit det handler om. Tillit til at myndighetene tar vare på oss, har kontroll på beredskap og gir oss den sikkerheten vi trenger, og samtidig er i stand til å ivareta våre internasjonale forpliktelser, sier Aas.
Under beredskaps-temaet vil konferansen også komme innom hvordan vi skal takle en mer uforutsigbar natur, hva vi har lært av koronahåndteringen og om vi er klare for det som kommer og hvordan ekstremismen står i Norge i dag, 11 år etter 22. juli.
Det blir også en egen bolk om hvordan velferdsstaten fungerer for folk, og om tillitsreformen er svaret på utfordringene. Her skal Ina Libak (FO), Nav-direktør Hans Christian Holte og statssekretær Gunn Karin Gjul i Kommunal- og distriktsdepartementet bidra.
KONFERANSE: Egil André Aas har ambisjoner om at Kartellkonferansen skal bli e tpolitisk verksted, også i år.
Ole Palmstrøm
Ser framover
– Kartellkonferansen skal ikke bare handle om å diskutere dagsaktuelle spørsmål. Vi har en ambisjon om å rette blikket framover, noe jeg syns dette programmet åpner for, sier Aas.
Det blir også tid til andre temaer på konferansen som avsluttes 24. november.
Den åpnes av de unge, med AUF-leder Astrid Hoem, Unge Høyre-leder Ola Svenneby, El og IT-tillitsvalgt Sandra Aaberg og journalist og debattant Mahira Karim.
De skal diskutere klimakrise, fattigdom, fremmedfrykt og krig, og i følge programmet komme med tanker om hva løsningene må være.
– Jeg er spesielt glad for at vi har fått på plass et panel med unge politikere og samfunnsdebattanter. Det er de som starter konferansen, og skal sette fart i forsamlingen. Temaer som klima, fattigdom, fremmedfrykt påvirker oss alle, men det er ikke å komme unna at det er ungdommen som vil få den tyngste børa når utfordringer skal møtes og løses, sier LO Stat-lederen.
Kartellkonferansen kommer også til å handle om tariff og politikk. Den øverste representanten for arbeidsgiverne i staten, kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) holder innledning, og kan nok vente seg noen spørsmål fra salen. Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet skal fortelle om planene for den lange valgkampen mot kommunevalget i september 2023. Det blir også en tre timer lang faglig-politisk debatt der statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal innlede og debattere med de tillitsvalgte.
– Det er svært hyggelig at både statsråd Sigbjørn Gjelsvik og statsminister Jonas Gahr Støre kommer til konferansen. At de prioriterer konferansen i en svært travel tid for dem begge, gjør meg både glad og litt stolt, sier Egil André Aas.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik