JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO Stat

Unge samfunnsdebattanter skal dra i gang årets Kartellkonferanse: Her er det som skal skje

Kartellkonferansen preges av krigen i Ukraina og krevende tider her hjemme. Men ambisjonene om å ha et politisk verksted er fortsatt på plass.
KICKSTART: Kartellkonferansen starter med at de unge skal se framover, representert ved AUF-leder Astrid Hoem (f.v.), Unge Høyre-leder Ola Svenneby, El og IT-tillitsvalgt Sandra Aaberg og journalist og debattant Mahira Karim.

KICKSTART: Kartellkonferansen starter med at de unge skal se framover, representert ved AUF-leder Astrid Hoem (f.v.), Unge Høyre-leder Ola Svenneby, El og IT-tillitsvalgt Sandra Aaberg og journalist og debattant Mahira Karim.

Leif Martin Kirknes / Unge Høyres Landsforbund / Knut Viggen / Privat

anders@lomedia.no

22. november samler LO Stat igjen et stort antall tillitsvalgte til Kartellkonferansen på Gol. I år holdes konferansen i en dystrere situasjon enn på mange år, og det gjenspeiles i programmet, bekrefter LO Stat-leder Egil André Aas.

– Årets konferanse arrangeres med et alvorlig bakteppe, der en krig raser i Europa og folk her hjemme opplever tøffere tider. Derfor er det også et ganske «mørkt» program. Likevel er jeg overbevist om at Kartellkonferansen også i år vil bli det politiske verkstedet vi er så stolt av, sier han.

Ny sikkerhetspolitisk situasjon

Beredskap blir et viktig tema på konferansen.

Oberstløytnant Palle Ydstebø fra Krigsskolen skal forklare hvordan Russland jobber for å destabilisere Europa, og blir med i en debatt med forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF og Hedda Langemyr i Utsyn om Norge er rustet for den nye sikkerhetspolitiske virkeligheten.

Tilliten i det norske samfunnet er en nøkkel i modellen vår, og i en usikker sikkerhetspolitisk situasjon er tilliten til beredskapsinstitusjonene ekstra aktuell.

Hedda Langemyr og Marte Aasen i Utsyn har sett på hvordan det står til med tilliten, og skal diskutere sammen med forbundslederne Kjersti Barsok (NTL) og Mimmi Kvisvik (FO) om hvordan tilliten til beredskapsinstitusjonene kan styrkes.

– Hvis vi skal snakke om en rød tråd i årets konferanse, så er det tillit det handler om. Tillit til at myndighetene tar vare på oss, har kontroll på beredskap og gir oss den sikkerheten vi trenger, og samtidig er i stand til å ivareta våre internasjonale forpliktelser, sier Aas. 

Under beredskaps-temaet vil konferansen også komme innom hvordan vi skal takle en mer uforutsigbar natur, hva vi har lært av koronahåndteringen og om vi er klare for det som kommer og hvordan ekstremismen står i Norge i dag, 11 år etter 22. juli.

Det blir også en egen bolk om hvordan velferdsstaten fungerer for folk, og om tillitsreformen er svaret på utfordringene. Her skal Ina Libak (FO), Nav-direktør Hans Christian Holte og statssekretær Gunn Karin Gjul i Kommunal- og distriktsdepartementet bidra.

KONFERANSE: Egil André Aas har ambisjoner om at Kartellkonferansen skal bli e tpolitisk verksted, også i år.

KONFERANSE: Egil André Aas har ambisjoner om at Kartellkonferansen skal bli e tpolitisk verksted, også i år.

Ole Palmstrøm

Ser framover

– Kartellkonferansen skal ikke bare handle om å diskutere dagsaktuelle spørsmål. Vi har en ambisjon om å rette blikket framover, noe jeg syns dette programmet åpner for, sier Aas. 

Det blir også tid til andre temaer på konferansen som avsluttes 24. november.

Den åpnes av de unge, med AUF-leder Astrid Hoem, Unge Høyre-leder Ola Svenneby, El og IT-tillitsvalgt Sandra Aaberg og journalist og debattant Mahira Karim.

De skal diskutere klimakrise, fattigdom, fremmedfrykt og krig, og i følge programmet komme med tanker om hva løsningene må være.

– Jeg er spesielt glad for at vi har fått på plass et panel med unge politikere og samfunnsdebattanter. Det er de som starter konferansen, og skal sette fart i forsamlingen. Temaer som klima, fattigdom, fremmedfrykt påvirker oss alle, men det er ikke å komme unna at det er ungdommen som vil få den tyngste børa når utfordringer skal møtes og løses, sier LO Stat-lederen.

Kartellkonferansen kommer også til å handle om tariff og politikk. Den øverste representanten for arbeidsgiverne i staten, kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) holder innledning, og kan nok vente seg noen spørsmål fra salen. Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet skal fortelle om planene for den lange valgkampen mot kommunevalget i september 2023. Det blir også en tre timer lang faglig-politisk debatt der statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal innlede og debattere med de tillitsvalgte.

– Det er svært hyggelig at både statsråd Sigbjørn Gjelsvik og statsminister Jonas Gahr Støre kommer til konferansen. At de prioriterer konferansen i en svært travel tid for dem begge, gjør meg både glad og litt stolt, sier Egil André Aas.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse