KREVENDE: Renholderne som sørger for at de ulike universitetsbyggene i Tromsø fortsatt kan holde åpent, har hatt hektiske dager etter at pandemien brøt ut. I forgrunnen står tillitsvalgt Elina Nilsen, bak henne fra venstre: Snefrid Martinsen, Hanna Lecka og Janthima S. Olsen.
Lars Åke Andersen
Renholder under korona:
Universitetet hadde ikke kunnet holde åpent uten renholder Elina og kollegene. Det vises bare ikke på lønna
– Vi får mye større oppmerksomhet nå, sier renholderne ved Universitetet i Tromsø. De mener bestemt at studiestedet ikke kunne holdt åpent under pandemien uten deres innsats.
merete.jansen@lomedia.no
Hverdagen er snudd opp ned, både for studenter og ansatte ved Norges arktiske universitet i Tromsø (UiT).
Alle har et ansvar for at smitten ikke sprer seg, ikke minst renholderne, som har fått hektiske arbeidsdager.
Mellom kl. 06.30 og kl. 07 er de på plass i de ulike byggene på universitetsområdet og vasker lokalene før de tas i bruk.
På grunn av vekterstreiken får de ikke bruke heisene, så da blir det å ta trappene fatt, gjerne seks og sju etasjer i høyden.
Enda mer krevende
– Om vi hadde det hektisk før, så er ikke jobben blitt mindre krevende nå, sier Elina Nilsen.
Hun har jobbet ved UiT i 21 år og er nå tillitsvalgt for alle de 90 NTL-medlemmene som utfører samme type arbeid.
På de delene av lokalene som er mest utsatt for overføring av smitte, er renholdet blitt forsterket under pandemien. Berøringspunkter som lysbrytere, dørhåndtak og gelender må vaskes hver eneste dag. Det samme gjelder stolrygger og bordflater.
På toalettene vaskes kontaktpunktene nå to ganger om dagen.
– Renholdet er blitt viktigere enn noen gang, slår Elina Nilsen fast.
Smittevask i verneutstyr
– Nei, det er ikke noe nytt at vi vasker grundig, men det er enda mer fokus på det nå, føyer Snefrid Martinsen til.
Med 34 års ansettelse er hun den med lengst fartstid i den erfarne gruppen. Som renholdsleder har hun også ansvar for smittevask, altså å vaske ned rom der personer med smitte har oppholdt seg.
– Vi kler oss i heldekkende drakter, stenger rommet og vasker alt av overflater. Etterpå kaster vi utstyret, også klærene vi har på oss. Bare moppestativet står igjen til neste dag.
Så langt har det vært få smittetilfeller blant studenter og ansatte. Da NTL-magasinet var på besøk siste uken i oktober, hadde de bare hadde fire tilfeller.
Arbeidsoppgaver tar tid
Den mest tidkrevende oppgaven akkurat nå, er å fylle på dispenserne med håndsprit, som står plassert på utallige steder i den store bygningsmassen.
– Det er sinnsykt mange over alt, sier en av dem, mens en annen umiddelbart føyer til:
– Og det tar tid! Men spriten må være der, ellers må universitetet stenge.
Noe annet som tok veldig mye tid i starten, var å fylle ut alle skjemaene for å markere hvor det var blitt vasket til enhver tid.
– Du ble gående å fylle ut papirer hele tiden, sukker Elina Nilsen.
– Det sier seg selv at det ikke kunne gå, smiler Snefrid Martinsen.
Ledelsen skjønte også at dette ble for mye, så nå henger bare arkene i gangene og ved inngangspartiene.
Marit Martinsen Dahle, hovedtillitsvalgt for NTL ved UiT, bemerker at det er litt underlig med så stor grad av «overvåking».
– Ingen andre yrkesgrupper her på universitetet har det slik at andre skal kontrollere at du har gjort jobben din.
Les også: Mange renholdere går under radaren til Arbeidstilsynet, tror bransjeekspert
Gode tilbakemeldinger, men lite penger
Selv om det har vært hektisk, og i starten også var litt skremmende med all smitten de omga seg med, føler de fire renholderne at de i hvert fall får gode tilbakemeldinger på jobben de gjør.
Selv mener de at de fortjener all den respekten de kan få.
– Folk har vanligvis lett for å ta jobben vi gjør som en selvfølge, men det er den ikke. Nå som de har skjønt litt mer, vanker det mye skryt, sier Snefrid Martinsen, mens de tre andre nikker bifallende.
Dessverre gir ikke tilbakemeldingene gjenklang i lønnsutbetalingene. Under årets oppgjør, fikk renholderne økt en allerede lav årslønn med rundt 1600 kroner. Det til tross for alt snakket om hvor viktige de er for å holde hjulene i gang i en krevende tid for landet.
En liten trøst fikk de i hvert fall i begynnelsen av november: UiTs arbeidsmiljøpris 2020. I begrunnelsen heter det blant annet at «arbeidet som renholderne utfører har gitt oss trygghet og bedre arbeidsmiljø. De har tatt en risiko på vegne av oss alle og det takker vi dem for.» Nominasjonen kom fra NTL UiT.
Mest lest
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.
Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Fjern den nye kakseskatten
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
TJENER GODT, OG BETALER HØY KONTINGENT: En del oljearbeidere og andre høytlønte i Fellesforbundet mener det burde være et tak på hvor mye man betaler i kontingent.
Håvard Sæbø
Blir det billigere å være medlem i Fellesforbundet?
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox