Sigbjørn Gjelsvik, finanspolitiske talsmann i Sp
Jan-Erik Østlie
Usikkert om ABE-reformen kan avsluttes med Sp i regjering
Alle opposisjonspartiene er enige om at dagens ABE-reform, eller ostehøvelkutt, er en dårlig ordning. Men Sp, som ligger an til å få stor makt i en ny regjering, vil fortsatt kutte i offentlig sektor.
merete.jansen@lomedia.no
Siden 2015 har regjeringen kuttet til sammen 14 milliarder kroner i offentlige budsjetter gjennom avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE).
De såkalte ostehøvelkuttene har blitt sterkt kritisert, både av fagorganisasjoner som Norsk Tjenestemannslag (NTL) og av opposisjonen på Stortinget, blant annet fordi man bruker samme mal for alle etater og virksomheter.
Men hva skjer med kuttene dersom de rødgrønne vinner valget høsten 2021? Kan offentlig ansatte håpe på at det tapte da blir nullet ut?
Kun Rødt reverserer alt
– Vi er det eneste partiet på Stortinget som har reversert ostehøvelkuttene hvert eneste år i vårt alternative statsbudsjett, opplyser Rødts nestleder Maria Sneve Martinussen.
En sjekk hos de andre opposisjonspartiene viser at hun har rett. Om man ser på forslagene til alternativt statsbudsjett for 2021, vil de to største partiene, Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp), bare reversere deler av ABE-kuttene.
Sosialistisk Venstreparti (SV) nevner ikke ABE i det hele tatt i sitt alternative forslag, men finanspolitisk talskvinne Kari Elisabeth Kaski har like fullt et løfte dersom partiet blir del av en ny regjering:
– Vi vil selvsagt avslutte ABE-reformen umiddelbart, og ikke minst evaluere konsekvensene av den.
At regjeringens kutt ikke er foreslått reversert budsjettforslaget for 2021, forklarer hun med at det er umulig å gå gjennom hver eneste post og gjenopprette hvert eneste kutt i et budsjett.
– Skadene er for omfattende til at de kan løses på et år.
(Saken fortsetter under bildet)
Kari Elisabeth Kaski, finanspolitisk talskvinne SV
Jan-Erik Østlie
Vil heller ha tillit
Ap har det siste halvannet året stått hardt på at ABE-reformen skal erstattes av en tillitsreform. Det innebærer at fagfolkene ute i viksomhetene i større grad skal få bruke kompetansen sin og ikke bare vurderes etter innsats som kan telles og måles.
I sitt alternative budsjettforslag for 2021, går partiet ikke på langt nær like langt som Rødt. Ap foreslår blant annet å halvere ABE-kuttet for universitets- og høgskolesektoren. I andre sektorer har de ikke foreslått noen endringer. Partiet påpeker imidlertid at økonomien i offentlig sektor likevel styrkes kraftig med deres budsjett.
– Det gjelder blant annet politi, Nav og Skatteetaten. Velferden skal styrkes over hele landet, sier Aps finanspolitiske talsmann Eigil Knutsen.
For 2021 forslo Ap å øke sykehusrammen med 1 milliarder kroner, de satte av 250 millinoner til bedre tannhelse, over 250 millioner til å øke andelen barnehagelærere til femti prosent, over 300 millioner til å rekruttere flere lærere og nesten 100 millioner til å rekruttere helsepersonell i distriktene.
De grønne vil la mange slippe kutt
Miljøpartiet de Grønne (MDG), som i likhet med Rødt er en høyst usikker koalisjonspartner, har lagt inn i sitt alternative budsjett nesten alt det dagens regjering har kuttet. Av kuttet på 1,8 milliarder kroner, er 1,2 milliarder reversert. Det betyr at 0,6 milliarder videreføres.
– Vi har ikke tatt stilling til hvilke etater som skal slippe kutt, og som derfor skal få tilbakeført midlene. Vi har ikke sett en god analyse av hvor regjeringens kutt har rammet hardest og hvilke etater bør få tilbakeført midlene, dette bør ligge til grunn for den vurderingen. Men vi har ikke kapasitet nå til å gjøre analysen selv, sier partiets kommunikasjonssjef Nils Mørk.
Sp blir jokeren
Med dagens store oppslutning på målingene, ligger Senterpartiet an til å bli jokeren også når det kommer til å avgjøre framtiden for «avbyråkratisering og effektivisering». Partiets finanspolitiske talsmann, Sigbjørn Gjelsvik, sier til FriFagbevegelse at de synes det er en dårlig løsning å kutte flatt over hele linjen. Noen av dagens kutt ønsker de å reversere, men langt fra alle.
– Vi ønsker å drive en mer aktiv og målrettet styring. Men vi mener det fortsatt er fornuftig med krav til effektivisering i det offentlige. Pengene må brukes best mulig. Derfor må det fortsatt kuttes i det statlige byråkratiet.
Gjelsvik sier at det blant annet kan være behov for å kutte flere direktorater og i bruken av kommunikasjonsrådgivere og konsulenter i det offentlige.
– Det har blitt for mye byråkrati og for lite fokus på å gi folk et best mulig tilbud. Et av stedene hvor det kan være aktuelt å kutte, er i politidirektoratet. Men da er det en forutsetning at pengene går til lokalt politi.
Andre områder Sp er opptatt av å styrke, er universiteter høyskoler, som de mener bør få en økning i de frie midlene, og driften av lokale Nav-kontor.
Ap og Sp enige om noe
De to største opposisjonspartiene deler en del synspunkt på hvor i staten budsjettene bør økes.
– Ap prioriterer førstelinjen i velferdstjenestene, sier finanspolitisk talsmann Eigil Knutsen til FriFagbevegelse.
– Ikke minst omprioriterer vi fra høyreregjeringens privatiseringsordninger, som fritt behandlingsvalg, for å finansiere det offentlige helsetilbudet.
Når det gjelder kutt i byråkratiet, er Ap i likhet med Sp innstilt på å redusere innkjøpet av konsulenttjenester.
– Vi setter heller av 1,2 milliarder kroner til faste ansettelser, påpeker finanspolitisk rådgiver Sigrid Melhuus.
Å reversere regjeringens flate ABE-kutt, er noe hun mener vil ta tid:
– Per i dag vil det koste nærmere 12 milliarder. Åtte år med høyrepolitikk kan ikke reverseres i bare ett budsjett, men vil måtte gjøres over noe tid.
– De andre godtar premissene
SV er enig i at dette kommer til å ta tid.
– Til neste år er det viktig at landet får en regjering som ønsker å gjenreise velferdsstaten som Solberg-regjeringen har kuttet og kuttet i. Det vil være et omfattende prosjekt som må gå over flere år.
For Rødt sin del, har det vært viktig å vise i hvert eneste budsjettforslag at ABE-kuttene skal reverseres i sin helhet og ikke bare stykkevis og delt.
– De andre partiene er kritiske til reformen når de stiller til debatt, men de tar seg ikke råd til å reversere alt i budsjettene. Da godtar de premissene for regjeringens ideologiske reform, mener Rødts nestleder Maria Sneve Martinussen.
Maria Sneve Martinussen, nestleder i Rødt
Martin Guttormsen Slørdal
Mest lest
Du slipper å skatte av utbetalinga fra Nav.
Hanna Skotheim
Nav: Nå kommer ekstrautbetalingen
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
Synnøve Hovland-Nærø har en jobb som krever mye av henne både psykisk og fysisk.
Anne Marthe Vestre Berge
Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Engangsutbetalingen gjelder for de med minstesats. Se de ulike nivåene nedover i saken.
Hanna Skotheim
88.000 uføre får ekstra penger i februar
Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.
Sebastian Bang
Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar
– Det er en tragedie, fordi det nå gjelder hele landet. Det har vært varslet lenge og alle har visst om det, sier tillitsvalgt Roger Nordland i Frost Kraftentreprenør.
Jan-Erik Østlie
Norge trenger desperat mer strøm – men de som bygger kraftnettet mister jobben
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.
Pressefoto
Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»
– Når det blir snakk om helsearbeideres samfunnsansvar går det en faen i meg: Storsamfunnet har ikke akkurat tatt godt vare på oss.
Marie Louise Somby/Árvu
Ann (58) sa opp jobben som sykepleier og ble vikar. Hun har ikke angret
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»
Rødt vil ha hele jernbanen samlet i én organisasjon.
Leif Martin Kirknes
Vil legge ned Bane Nor: – Åpenbart at noe ikke fungerer som det skal
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Lina Scholz kjører brøytebil for å gjøre veiene tryggere. Derfor er hun opptatt av å formidle hvordan bilister skal unngå å skape farlige situasjoner i møte med dem.
Guro Gulstuen Nordhagen
Brøytebilsjåfør Lina er møkk lei av hensynsløse bilister
Matros Karl Andreas Pedersen synes det er skremmende at vaktsjefen på KNM Helge Ingstad er plassert på tiltalebenken alene.
Privat
Unge sjøfolk er skremt av tiltalen mot vaktsjefen på «Helge Ingstad»
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Brian Cliff Olguin
June Merete tilhører yrket som år etter år er blant de dårligst betalte i Norge
Byråleder Benjamin Nordling vil at hver seremoni skal gjenspeile livet til den avdøde: – Jeg tar ikke sorgen fra de pårørende, men kanskje jeg kan gjøre det lettere for dem å gå videre.
Hanna Skotheim
For Benjamin er hver begravelse en eksamen
– Når det finnes avdelinger ved sykehus som har opp til 40 prosent vikarer så gjør det systemet sårbart. Det er en skummel trend, og ikke en mulighet for oss som samfunn, sier lederen i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen. Hun krever et eget helseløft for helsesektoren for å øke rekrutteringen.
Tri Nguyen Dinh