REBEL: Broen til framtiden feiret tiårsjubileum torsdag, og konferansen var flyttet fra Oslo kongressenter til Rebel.
Jan-Erik Østlie
Utålmodige klima-brobyggere feirer 10 år
For 10 år siden tok forbundsleder Kjersti Barsok fra NTL og flere organisasjoner til gatene og krevde 100.000 klimajobber og en brems i norsk oljeutvinning. I dag markerer Broen til fremtiden-konferansen jubileum og mener det haster det mer enn før.
nina.hanssen@lomedia.no
Et hundretalls mennesker fra ulike organisasjoner var samlet på Rebel i Oslo torsdag for å markere 10-årsdagen for konferansen som samler store deler av fagbevegelsen og organisasjoner som er opptatt av å finne løsninger på klimakrisen.
Siden oppstarten har konferansen vokst, og det har også blitt flere avleggere og aktiviteter. Blant annet ble det etter oljekrisen laget en TV-serie for NRK kunnskapskanalen fra 2018 som oppsummerte hva som hadde skjedd.
Flere kriser samtidig
Tema for jubileumskonferansen som ble ledet av Ingun Gjerstad, leder av LO i Oslo, var arbeidskraft, kommunevalg og grønn omstilling. Av gjester var både næringsminister Jan Christian Vestre, tidligere leder av SV Audun Lysbakken, forskere, unge og gamle klimaaktivister, fagforeningsledere og andre politikere.
Den nylige avgåtte SV-lederen Lysbakken minnet forsamlingen om at ikke verden bare står ovenfor en klimakrise, men at det haster å ta kampen mot forskjeller i samfunnet og å kjempe mot udemokratiske krefter.
– Alt henger sammen, og det er ingen jobber på en død planet. Vi trenger ansvarlige politiske styringspartier som tar ansvar, sa han.
Lysbakken mente at konferansens parole om 100.000 klimajobber er en kraftig oppfordring om at Norge må ha en plan.
– Vi ser at andre land gjør det, det skjer ting i EU og også USA. Men når skal vi få en plan i Norge? Spurte han og mener det haster mer enn før.
– Vi må ta både kampen om klima og naturkrisen, mot økende forskjeller og trussel mot demokratiet og se disse i sammenheng og lete etter løsninger fordi alt henger sammen, sa han.
Lysbakken mener det også er viktig hvordan politikere kommuniserer dette.
– Det hjelper ikke bare å være positiv. Det gjelder å finne en måte å prate så vi ikke skremmer, men heller ikke skaper en falsk trygghet. Vi må skape håp og engasjement, og bare sånn kan vi skape trygghet for alle, sa han.
STØTTE: Det er ingen jobber på en død planet, sa tidligere SV-leder Audun Lysbakken.
Jan-Erik Østlie
Nå er det alvor
Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL og Andreas Ytterstad reflekterte litt rundt hva de har oppnådd gjennom samarbeidet om denne konferansen, men la heller ikke skjul på at det ligger store snublesteiner i veien for en god og rettferdig grønn omstilling.
– Det kommer til å bli tøffe prioriteringer i årene framover, verden investerer nå mer i fornybart enn olje og gass. Den omstillingen kommer Norge til å merke enten vi vil eller ikke. Jeg er opptatt av at vi ivaretar alle, også de som opplever omstillingen som en trussel for egen arbeidsplass, sa NTLs forbundsleder.
– Det kommer ikke flere FN klimarapporter på en stund. Men det trengs heller ikke. Vi forstår alvoret, og nå trengs action fra politisk hold, sa Ytterstad til nikk fra NTLs leder.
– FNs generalsekretær har gitt oss en smørbrødliste av tiltak som må gjøres. Nå trengs det at vi bredder alliansen vår enda mer ut og skaper også en arena for det vi er uenige om. Bare sånn flytter vi oss framover, sa Barsok som også etterlyste mer politisk vilje til handling.
– Vi har en plan for en grønn omstilling og i denne salen har vi den sosial kraften som trengs, og nå er det viktig at vi bruker dette fellesskapet for å komme videre. Da trenger vi ikke bare en klapp på skulderen, men også handling fra politikerne, sa Ytterstad.
Selv har han store forventninger til at Vestre og statsminister Jonas Gahr Støre følger opp og gjør grep for at Norge klarer å skape flere klimajobber og bremser klimautslippene.
– Mitt håp er at vi i dag klarer å utløse den sosiale kraften som vi har i oss og mobilisere flere. Denne konferanse er bare startskuddet, og nå framover vil det skje mye. Blant annet vil det arrangeres Broen-konferanser i Innlandet og i Trøndelag, sa Ytterstad.
Dette håper de vil presse både lokalpolitikere og sentrale politikere å satse på arbeidsplassene som kutter utslipp.
– Det trengs minst 100.000 nye klimajobber og politisk styring og prioritering med de tross alt begrensede ressursene, arbeidskraften og kompetansen vi har, dersom vi skal holde oss innenfor 1,5 graders målet, sa Ytterstad som er leder for Concerned Scientists Norway og aktiv deltaker i Broen-samarbeidet.
Han er overbevist om at klima-engasjement i befolkningen er økende, og at det vil bli flere brobyggere framover.
REFLEKSJONER: Kjersti Barsok og Andreas Ytterstad mente det lå mange snublesteiner foran dem.
Jan-Erik Østlie
Langt fra i mål
Tidligere forbundsleder i EL og IT Forbundet Jan Olav Andersen minnet om at klimakrisen er blodig alvor og mener Broen-konferansen er viktig fordi den mobilisere mange.
– Jeg vil påstå at fagbevegelsen i fellesskap kanskje er vi som har flyttet oss kraftigst i vår klimapolitikk i løpet av de siste 10 årene, men vi er langt fra i mål.
– Denne konferansen trengs mer enn noensinne. For å komme nærmere målene, trenger vi mer radikal politikk og bredere politiske allianser videre, sa han.
Andersen sa at parolen 100.000 klimajobber har preget fagbevegelsen og minner om at dette ikke nødvendigvis er nye jobber, men handler også om å bevare eksisterende klimajobber.
FRAMGANG: Det har skjedd mye på kilimafeltet i fagbevegelsen, mente tidligere leder av EL & IT-forbundet, Jan Olav Andersen.
Jan-Erik Østlie
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Erlend Angelo
Nå er norske Freia-ansatte bekymret
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Du kan ikke velge bort spisepausen i bytte mot tidligere fri.
Colorbox.com
Har jeg krav på betalt pause? Dette bør du vite om spisepausen
Lønnsoppgjøret skulle gi en reallønnsforbedring. De nye pristallene viser at det kan bli vanskelig å nå.
Brian Cliff Olguin