JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Utålmodige klima-brobyggere feirer 10 år

For 10 år siden tok forbundsleder Kjersti Barsok fra NTL og flere organisasjoner til gatene og krevde 100.000 klimajobber og en brems i norsk oljeutvinning. I dag markerer Broen til fremtiden-konferansen jubileum og mener det haster det mer enn før.
REBEL: Broen til framtiden feiret tiårsjubileum torsdag, og konferansen var flyttet fra Oslo kongressenter til Rebel.

REBEL: Broen til framtiden feiret tiårsjubileum torsdag, og konferansen var flyttet fra Oslo kongressenter til Rebel.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

Et hundretalls mennesker fra ulike organisasjoner var samlet på Rebel i Oslo torsdag for å markere 10-årsdagen for konferansen som samler store deler av fagbevegelsen og organisasjoner som er opptatt av å finne løsninger på klimakrisen.

Siden oppstarten har konferansen vokst, og det har også blitt flere avleggere og aktiviteter. Blant annet ble det etter oljekrisen laget en TV-serie for NRK kunnskapskanalen fra 2018 som oppsummerte hva som hadde skjedd.

 

Flere kriser samtidig

Tema for jubileumskonferansen som ble ledet av Ingun Gjerstad, leder av LO i Oslo, var arbeidskraft, kommunevalg og grønn omstilling. Av gjester var både næringsminister Jan Christian Vestre, tidligere leder av SV Audun Lysbakken, forskere, unge og gamle klimaaktivister, fagforeningsledere og andre politikere.

Den nylige avgåtte SV-lederen Lysbakken minnet forsamlingen om at ikke verden bare står ovenfor en klimakrise, men at det haster å ta kampen mot forskjeller i samfunnet og å kjempe mot udemokratiske krefter.

– Alt henger sammen, og det er ingen jobber på en død planet. Vi trenger ansvarlige politiske styringspartier som tar ansvar, sa han.

Lysbakken mente at konferansens parole om 100.000 klimajobber er en kraftig oppfordring om at Norge må ha en plan.

– Vi ser at andre land gjør det, det skjer ting i EU og også USA. Men når skal vi få en plan i Norge? Spurte han og mener det haster mer enn før.

– Vi må ta både kampen om klima og naturkrisen, mot økende forskjeller og trussel mot demokratiet og se disse i sammenheng og lete etter løsninger fordi alt henger sammen, sa han.

Lysbakken mener det også er viktig hvordan politikere kommuniserer dette.

– Det hjelper ikke bare å være positiv. Det gjelder å finne en måte å prate så vi ikke skremmer, men heller ikke skaper en falsk trygghet. Vi må skape håp og engasjement, og bare sånn kan vi skape trygghet for alle, sa han.

STØTTE: Det er ingen jobber på en død planet, sa tidligere SV-leder Audun Lysbakken.

STØTTE: Det er ingen jobber på en død planet, sa tidligere SV-leder Audun Lysbakken.

Jan-Erik Østlie

 

Nå er det alvor

Forbundsleder Kjersti Barsok i NTL og Andreas Ytterstad reflekterte litt rundt hva de har oppnådd gjennom samarbeidet om denne konferansen, men la heller ikke skjul på at det ligger store snublesteiner i veien for en god og rettferdig grønn omstilling.  

– Det kommer til å bli tøffe prioriteringer i årene framover, verden investerer nå mer i fornybart enn olje og gass. Den omstillingen kommer Norge til å merke enten vi vil eller ikke. Jeg er opptatt av at vi ivaretar alle, også de som opplever omstillingen som en trussel for egen arbeidsplass, sa NTLs forbundsleder.

– Det kommer ikke flere FN klimarapporter på en stund. Men det trengs heller ikke. Vi forstår alvoret, og nå trengs action fra politisk hold, sa Ytterstad til nikk fra NTLs leder.

– FNs generalsekretær har gitt oss en smørbrødliste av tiltak som må gjøres. Nå trengs det at vi bredder alliansen vår enda mer ut og skaper også en arena for det vi er uenige om. Bare sånn flytter vi oss framover, sa Barsok som også etterlyste mer politisk vilje til handling.

– Vi har en plan for en grønn omstilling og i denne salen har vi den sosial kraften som trengs, og nå er det viktig at vi bruker dette fellesskapet for å komme videre. Da trenger vi ikke bare en klapp på skulderen, men også handling fra politikerne, sa Ytterstad.

Selv har han store forventninger til at Vestre og statsminister Jonas Gahr Støre følger opp og gjør grep for at Norge klarer å skape flere klimajobber og bremser klimautslippene.

– Mitt håp er at vi i dag klarer å utløse den sosiale kraften som vi har i oss og mobilisere flere. Denne konferanse er bare startskuddet, og nå framover vil det skje mye. Blant annet vil det arrangeres Broen-konferanser i Innlandet og i Trøndelag, sa Ytterstad.

Dette håper de vil presse både lokalpolitikere og sentrale politikere å satse på arbeidsplassene som kutter utslipp.

– Det trengs minst 100.000 nye klimajobber og politisk styring og prioritering med de tross alt begrensede ressursene, arbeidskraften og kompetansen vi har, dersom vi skal holde oss innenfor 1,5 graders målet, sa Ytterstad som er leder for Concerned Scientists Norway og aktiv deltaker i Broen-samarbeidet.

Han er overbevist om at klima-engasjement i befolkningen er økende, og at det vil bli flere brobyggere framover.

REFLEKSJONER: Kjersti Barsok og Andreas Ytterstad mente det lå mange snublesteiner foran dem.

REFLEKSJONER: Kjersti Barsok og Andreas Ytterstad mente det lå mange snublesteiner foran dem.

Jan-Erik Østlie

 

Langt fra i mål

Tidligere forbundsleder i EL og IT Forbundet Jan Olav Andersen minnet om at klimakrisen er blodig alvor og mener Broen-konferansen er viktig fordi den mobilisere mange.

– Jeg vil påstå at fagbevegelsen i fellesskap kanskje er vi som har flyttet oss kraftigst i vår klimapolitikk i løpet av de siste 10 årene, men vi er langt fra i mål.

– Denne konferansen trengs mer enn noensinne. For å komme nærmere målene, trenger vi mer radikal politikk og bredere politiske allianser videre, sa han.

Andersen sa at parolen 100.000 klimajobber har preget fagbevegelsen og minner om at dette ikke nødvendigvis er nye jobber, men handler også om å bevare eksisterende klimajobber. 

FRAMGANG: Det har skjedd mye på kilimafeltet i fagbevegelsen, mente tidligere leder av EL & IT-forbundet, Jan Olav Andersen.

FRAMGANG: Det har skjedd mye på kilimafeltet i fagbevegelsen, mente tidligere leder av EL & IT-forbundet, Jan Olav Andersen.

Jan-Erik Østlie

Dette er en sak fra

Vi skriver om de ansatte i staten og virksomheter med statlig tilknytning.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse