Ny organisasjon mot EU-direktiv
En bredt sammensatt organisasjon vil hindre at EUs omstridte direktiv om datalagring blir en del av norsk lovverk.
Organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet ble stiftet tirsdag under et tett og varmt agitasjonsmøte i Fritt Ords lokaler bak Slottsparken i Oslo. Initiativtaker og frontfigur er Lars Henrik Michelsen, tidligere Unge Venstre-leder og til daglig samfunnsinteressert blogger.
– Foreløpig driver vi av ren idealisme for å forsvare personvernet mot EUs overvåkingssamfunn. Bare i kveld har vi fått flere hundre nye underskrivere på nettet og er oppe i over 2.700 støttespillere. Antall og bredde er vårt største fortrinn, ikke tung organisasjon og masse penger, sier Michelsen til NTB.
Motstanden mot datalagringsdirektivet favner vidt, og på stiftelsesmøtet var hele det politiske spektrum til stede for å uttrykke sin avsky, fra Frps nestleder Per Sandberg til SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell.
Høyre avgjør
Kartleggingen av motstanden blant partiene på Stortinget viser at Høyres standpunkt blir avgjørende. Arbeiderpartiet trenger Høyre for å få flertall, og det var dermed stor interesse for innlegget til den nyvalgte stortingsrepresentanten Michael Tetzschner.
Han gikk sterkt i rette med direktivets innhold, men unngikk omhyggelig å si noe om den interne dragkampen i partiet.
– Mange sektorer ønsker best mulig registre av helt legitime grunner. Men summen av gjennomlysningskapasitet i samfunnet kan bli skremmende. Detaljerte oversikter over den enkeltes kommunikasjonsrutiner på telefon og nett undergraver personvernet, advarte Tetzschner.
Han frykter at det nye direktivet fører med seg en mentalitet der folk er mistenkt for å planlegge eller utføre terror og kriminalitet inntil de bevist uskyldig, ikke omvendt slik det skal være i en rettsstat.
Proffene
– Og det blir de store teleleverandørene som skal lagre all informasjonen, som blir statens øyne og ører. Faren er stor at direktivet rammer folk flest, ikke proffene. De vet jo hvordan de skal unngå å legge igjen elektroniske spor, sa Tetzschner.
Datalagringsdirektivet ble vedtatt av EU-parlamentet i 2006, men har utløst sterk kritikk i mange land. I Norge blir det vurdert som EØS-relevant, men regjeringen har ennå ikke lagt det fram for Stortinget. Direktivet vil kreve lovendringer og skal til behandling i flere komiteer.
Kort fortalt pålegger direktivet staten å sørge for at trafikkdata om elektronisk kommunikasjon blir lagret fra seks til 24 måneder. Norske leverandører lagrer allerede i dag slik informasjon av fakturagrunner, men nå blir det en forlenget og lovpålagt plikt.
Direktivet kommer som følge av terrorangrepene i USA og Madrid i 2001 og 2004, men favner i dag også kriminalitetsbekjempelse i vid forstand.
Sandberg innrømmer at Frp vanligvis ikke er det partiet som vil hindre politiet i å bruke nye metoder, men «nok er nok».
– Vi har lagt alle mulige verktøy på politiets bord, men personvernet og beskyttelse av den private sfære går til kjernen av vårt partiprogram. Derfor vil vi bruke reservasjonsretten, sa Sandberg.
Fristilling
Stortingsrepresentant Trond Helleland håndterer saken for Høyre. Han regner med det er en håndfull stortingsrepresentanter i Høyre som vil at Norge skal stemme nei til innføring, men viser til partiledelsen når det gjelder det vanskelige spørsmålet om fristilling under en votering.
– Det vanlige er jo at en sak blir diskutert i stortingsgruppen, men at det standpunktet partiet lander på, blir fulgt av representantene. Denne saken er heller ikke av en slik moralsk og etisk karakter som de saker som normalt utløser krav om fristilling, sier Helleland til NTB.
Høyre-leder Erna Solberg ville tirsdag ikke kommentere spørsmålet om fristilling, men påpekte i oktober at Norges forhold til EU gjennom EØS-avtalen ikke er et spørsmål om personlig overbevisning i enkeltsaker. (ANB-NTB)
Mest lest
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie