JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2019:

– 170 år til vi har full sysselsetting for utviklingshemmede med regjeringens tempo, mener NFU

200 nye varig tilrettelagte arbeidsplasser, skryter regjeringen. Stusslig og ubetydelig i møte med den enorme arbeidsledigheten blant utviklingshemmede, mener eksperter.
Statsbudsjettet for 2019 framstilles som en satsing på å få utviklingshememde i arbeid, men sables ned av NFU og SOR.

Statsbudsjettet for 2019 framstilles som en satsing på å få utviklingshememde i arbeid, men sables ned av NFU og SOR.

Leif Martin Kirknes

solfrid.rod@lomedia.no

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2019 å bruke 22,5 millioner på 200 nye VTA-plasser. Det vil si varig tilrettelagt arbeid, arbeidsplasser for uføretrygdede som kan jobbe, men som trenger tilrettelegging og tett oppfølging.

I en pressemelding fra Arbeids- og sosialdepartementet oppgir regjeringen at budsjettet gir rom for 10.3000 VTA-plasser i 2019. Det er en økning på 1.100 siden regjeringen overtok i 2013.

Regjeringen kutter støtten til tannbehandling for femte år på rad

Bare 30 prosent utviklingshemmede

VTA-plasser framstilles gjerne som et verktøy for å få personer med utviklingshemming i arbeid. Men andelen utviklingshemmede som har denne typen arbeidsplasser har sunket, og er nå på rundt 30 prosent.

– Hvis vi legger den prosenten til grunn for de nye midlene, er vi nede på 60 utviklingshemmede som får en VTA-plass. Dette framstilles som et løft fra regjeringen, men med dette tempoet vil det ta 170 å oppnå full sysselsetting blant utviklingshemmede, sier Jens Petter Gitlesen, leder i Norsk forbund for utviklingshemmde (NFU).

Han kaller de 200 nye plassene ren symbolpolitikk.

De med millionlønn får fire ganger mer i skattekutt enn folk flest. Sjekk lista

Trenger 14.500 plasser

Hvis regjeringen virkelig ville røske opp i arbeidsledigheten blant personer med utviklingshemming, måtte den ha opprettet 14.500 nye VTA-plasser, ifølge Gitlesens regnestykke. Det baserer seg på følgende tall:

• Det finnes ca 18.000 personer med utviklingshemming over 20 år

• Omtrent 3.500 personer med utviklingshemming har tiltaksplass

• Om man antar at 70 prosent av voksne med utviklingshemming ønsker en jobb, betyr det at det trengs 14.500 tiltaksplasser.

(Saken fortsetter under bildet.)

Ren symbolpolitikk, mener NFU-leder Jens Petter Gitlesen.

Ren symbolpolitikk, mener NFU-leder Jens Petter Gitlesen.

Eirik Dahl Viggen

– 200 plasser er stusslig

Jarle Eknes er daglig leder i Stiftelsen SOR, som driver prosjektet Helt med, der personer med utviklingshemming får jobb i det ordinære arbeidslivet. 200 nye VTA-arbeidsplasser er stusselig, særlig med tanke på at kun rundt 30 prosent de siste årene har gått til mennesker med utviklingshemming, mener Eknes.

– Utviklingshemmede deltar mindre og mindre i arbeidslivet. De blir i økende grad tapere på arbeidsmarkedet, fortrengt av andre grupper. Både nåværende og tidligere regjeringer har grunn til å ha svært dårlig samvittighet for å ha forsømt denne gruppa. I statsbudsjettet har de en gylden mulighet for å gjøre noe ordentlig, men skusler den bort, sier han.

– Skattekuttene utfordrer velferdsstaten, mener LOs sjeføkonom

Bare en av fire i arbeid

Eknes viser til NOU 2016:17 På lik linje. Den dokumenterer at arbeid for utviklingshemmede er et særlig forsømt område.

I 2013 var kun 25 prosent med kjent utviklingshemming i yrkesaktiv alder i arbeid. Av disse var over 90 prosent av deltakerne i arbeidsrettede tiltak i skjermede virksomheter. Også på VTA-arenaen blir de fortrengt. I 1994 utgjorde utviklingshemmede 71 prosent av tiltaket, i 2012 var andelen utviklingshemmede redusert til 32 prosent.

– Det er lange køer for å få VTA-plass, og mange får aldri mulighet for arbeid. Den negative utviklingen har bare fortsatt siden NOU-en kom, sier Eknes.

(Saken fortsetter under bildet.)

- 200 VTA-plasser er skikkelig stusslig, mener Jarle Eknes, daglig leder i SOR.

- 200 VTA-plasser er skikkelig stusslig, mener Jarle Eknes, daglig leder i SOR.

SOR

– Dette er brutalt

Helt med-prosjektet er ikke nevnt i statbudsjettet for neste år. Det var det heller ikke i fjor, men da fikk KrF inn en bevilgning på 4,2 millioner i forhandlingene som fulgte.

– Det er høyst problematisk at regjeringen ikke aktivt styrker muligheten for at utviklingshemmede kan delta i det ordinære arbeidslivet. Helt med er avhengig av midler over statsbudsjettet, uten det blir vi nødt til å kutte, sier Eknes.

Han mener arbeidsledighet rammer utviklingshemmede ekstra hardt, fordi de også har et svakere sosialt nettverk enn folk flest.

– Det er brutalt. Vi trenger ikke symbolpolitikk, vi trenger en skikkelig opptrappingsplan, fastslår Eknes.

Les alle saker om statsbudsjettet her

Warning
Annonse
Annonse