Regjeringen legger fram sin strategi mot arbeidslivkriminalitet. Fra venstre Kristin Skogen Lund NHO, LO-leder Gerd Kristiansen, statsminister Erna Solberg og arbeidsminister Robert Eriksson.
Torgny Hasås
- Det skal bli vanskeligere å være kjeltring
Regjeringen la fram 22 tiltak mot arbeidslivskriminalitet.
torgny@lomedia.no
På en pressekonferanse i dag la regjeringa fram 22 tiltak mot arbeidslivskriminalitet. Bakgrunnen for forslagene var et initiativ fra LO i april i fjor, og LO-leder Gerd Kristiansen takket for de tiltakene som sto i planen.
Planen vil innebære at det blir tettere samarbeid mellom ulike etater. Statsminister Erna Solberg trakk fram forslaget om å opprette et Nasjonalt tverrfaglig- og etterretningssenter. Det skal være et samarbeid først og fremst mellom politi- og skatteetaten.
Modellen i fare
– Den norske arbeidslivsmodellen er i fare hvis arbeidslivskriminaliteten får øke, sa statsministeren og pekte på at denne kriminaliteten er en form for multikriminalitet som omfatter mange ulike lovbrudd. Derfor er det viktig med et slikt senter.
Hun pekte på at slik kriminalitet rammer ikke bare arbeidstakerne, men også de seriøse arbeidsgiverne. Hun takket for LOs initiativ, og understreket at dette ikke burde være et engangstilfelle med et slikt samarbeide mellom partene i arbeidslivet.
Arbeidsminister Robert Eriksson la fram de 22 konkrete tiltakene. Han mente at dette var tiltak som ville være med å skape et trygt, anstendig og fleksibelt arbeidsmarked.
– Det skal bli vanskeligere å være kjeltring og lettere å være seriøs, sa han.
ID-kort
Han trakk fram tre forslag blant de 22 - forslag hvor det offentlige som innkjøper skal gjøre det vanskeligere for kriminelle. For det første skal det bli færre aktører i kjeden. Eriksson trakk fram Oslo kommune hvor de har krav om kun to nivåer i en kontraktskjede. For det andre trakk han fram kravet om at bedrifter som skal ha arbeid for det offentlige også må ha lærlinger. Det tredje forslaget er å styrke ordningen med ID-kort i bygg og anlegg: De skal utstyres med personnummer og byggherren skal føre elektroniske lister slik at det til enhver tid er mulig å vite hvem som er tilstede på en byggeplass.
Kritikk
LO-lederen roste statsministeren for prosessen og resultatet. LOs brev ble sendt i begynnelsen av april og nå lå planen klar. Det var Kristiansen svært fornøyd med.
I brevet som LO sendte i april trekker de fram sju punkter. Fem av punktene er mer eller mindre oppfylt. Men regjeringa gjør ingenting med allmenngjøringa i denne omgangen, og de reverserer i hvert fall ikke forslaget om å liberalisere midlertidige ansettelser.
Dette punktet tok LO-lederen opp og sa det var en skam å at hun var nødt til å trekke fram forslaget om midlertidige ansettelser i denne sammenheng.
– Midlertidig ansettelser vil svekke mulighetene for å forebygge arbeidslivskriminalitet og gjøre varsling vanskeligere, sa hun.
NHO-ros
NHO-sjef Kristin Skogen Lund tok ikke opp spørsmålet om midlertidig. Hun roste LO for initiativet og regjeringa for rask gjennomføring.
– I Norge er tillit viktig, og det er viktig at det er tillit til at systemet fungerer godt. Arbeidslivskriminaliteten utfordrer denne tilliten.
Hun mente at det var viktig med en holdningsendring, at folk var like flinke til å stoppe arbeidslivskriminalitet som de er til å stoppe en promillekjører. Hun var fornøyd med tiltakene, men advarte mot tiltak ble for generelle.
– Tiltakene må rettes mot jukserne, ikke generelle tiltak som rammer alle, sa hun.
Ikke bare vikardirektivet
LO-Aktuelt stilte spørsmål til arbeidsministeren om hvilke bransjer det var aktuelt med bransjeprogram.
Eriksson nevnte tre bransjer hvor det allerede er, transport, uteliv og renhold. Den neste bransjen det kunne være aktuelt med et slikt program ville etter arbeidsministeren være fiskeforedlingsindustrien.
Han fikk også spørsmål om hvordan gjennomgangen av utleiebransjen skulle være, ville dette bare være en gjennomgang av vikarbyrådirektivet eller lå det noe mer i forslaget.
Eriksson svarte at de skulle gå gjennom bransjen for å se hvordan hele bransjen skulle fungere.
Kritisk Arbeiderpartiet
I en pressemelding fra Arbeiderpartiet uttaler arbeidslivspolitisk talsperson i Ap, Dag Terje Andersen at paritet er glad regjeringen nå erkjenner at sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er et stort samfunnsproblem, men strategien de legger fram mangler viktige tiltak.
Byggnæringen fornøyd
- Vi ber blant annet om at det skal stilles krav til egenproduksjon hos hoved entreprenør og at solidaransvaret utvides til offentlige byggherrer, sier Andersen.
NHO-foreningen, Byggenæringens landsforbund er mer fornøyd.
– Strategien inneholder mange gode tiltak som vil være viktig i kampen mot arbeidslivskriminalitet, sier Jon Sandnes, adm. direktør i BNL i en pressemelding
BNL kan stille seg bak de aller fleste av tiltakene som regjeringen foreslår i strategien mot arbeidsmarkedskriminalitet som ble fremlagt i dag.
– Mer samordnet og målrettet kontroll, å sørge for at kvalifikasjoner og kompetanse skal være et fortrinn samt mulighet for sjekk av ID-kort i sanntid er viktige og fornuftige grep, for å gjøre det enklere å være seriøs og vanskeligere å være useriøs, sier Sandnes.
Sandnes vil særlig berømme regjeringen for innføringen av lærlingklausuler i offentlig anbud.
Tidligere artikler:
Ap-krav mot sosial dumping (18.12.2014)
BNL mot arbeidslivskriminalitet (25.11.2014)
Utfordrer statsministeren (21.11.2014)
Eriksson lover handlingsplan mot de useriøse (14.10.2014)
- Et økende samfunnsproblem (17.09.2014)
Spår mer sosial dumping og kriminalitet (14.06.2014)
Skjerper tiltak mot kriminelt arbeidsliv (13.06.2014)
Last ned:
Regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet (pdf)
Tidligere artikler:
Ap-krav mot sosial dumping (18.12.2014)
BNL mot arbeidslivskriminalitet (25.11.2014)
Utfordrer statsministeren (21.11.2014)
Eriksson lover handlingsplan mot de useriøse (14.10.2014)
- Et økende samfunnsproblem (17.09.2014)
Spår mer sosial dumping og kriminalitet (14.06.2014)
Skjerper tiltak mot kriminelt arbeidsliv (13.06.2014)
Last ned:
Regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet (pdf)
Tidligere artikler:
Ap-krav mot sosial dumping (18.12.2014)
BNL mot arbeidslivskriminalitet (25.11.2014)
Utfordrer statsministeren (21.11.2014)
Eriksson lover handlingsplan mot de useriøse (14.10.2014)
- Et økende samfunnsproblem (17.09.2014)
Spår mer sosial dumping og kriminalitet (14.06.2014)
Skjerper tiltak mot kriminelt arbeidsliv (13.06.2014)
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Eivind Senneset
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam for Martine. Nå føler hun at hun kan puste
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte til de streikende
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt vil undersøke arbeidsforholda i Olivia – truar med å ta frå restaurantane skjenkebevillinga
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
Randi Knutli (t.h) anbefaler andre som står i omstillingsprosesser å undersøke jobbmulighetene utenfor Posten. Posten har støtteordninger for de som tar ny jobb andre steder eller vil omskolere seg. – Det er et knallgodt råd, og ordningene er gode, sier leder Judith Olafsen i Fagforbundet Post Nord-Norge.
Alf Ragnar Olsen
Da jobben sto i fare, startet Randi på et helt nytt eventyr
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
– Jeg kjenner flere barnepleiere som har lyst til å gå veien videre for å bli sykepleier. La oss få lov. Samfunnet vil ikke angre, sier Henrikke Tresselt.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier. 22 års erfaring som barnepleier teller ikke
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
Finansminister Elisabeth Svantesson (Moderaterna) etter møtet med Axfood, Ica og Coop angående de høye prisøkningene, 21. mars 2023.
Pontus Lundahl / TT / NTB
Finansminister provosert av bonuser i dagligvarebransjen
– Det er overraskende at utbetalingene holder seg så høyt, sett i lys av den tiden vi er i, sier økonomisk rådgiver i Simployer, Espen Øren.
Brian Cliff Olguin
Bonusene i næringslivet har økt kraftig: – Tydelig at det går veldig bra
Geir Olsen / NTB
LO advarer hopptopp: – Å nekte kvinnelige skihoppere å konkurrere er diskriminerende
Overskuddet for fjerde kvartal i fjor endte på hele 2,1 milliarder kroner for Eviny. (Illustrasjonsfoto)
Tormod Ytrehus