– Det sterkeste jeg har opplevd som aktiv politiker
Støre møtte Utøya-etterlatte i Troms 1. mai.
- Jeg har møtt disse familiene, vært hjemme hos dem og på hytta deres. Ut av det har det blitt vennskap som har gitt meg ganske spesielle erfaringer, forteller Jonas Gahr Støre
Terje Pedersen/ANB
Saken oppsummert
Jonas Gahr Støre har møtt mange av Utøya-ofrenes familier. 1. mai feiret han sammen med noen av dem i Troms.
– Tragedien har rammet familier tungt og brutalt. Jeg har møtt disse familiene, vært hjemme hos dem og på hytta deres. Ut av det har det blitt vennskap som har gitt meg ganske spesielle erfaringer, sier Støre til NTB.
– De personlige møtene etter 22. juli er det sterkeste jeg har opplevd i min tid som aktiv politiker, sier han.
Mannen som trolig blir Arbeiderpartiets nye leder, var selv på Utøya 21. juli 2011. Dagen etter rammet terroren AUFs sommerleir. Gunnar Sæbøs sønn, ungdomspolitikeren Simon Sæbø, var blant dem som ikke slapp fra angrepet i live.
Torsdag møtte Gunnar Sæbø og flere andre etterlatte etter Utøya-tragedien Støre i Troms.
– Da de inviterte meg til Salangen 1. mai, tenkte jeg at det var en flott inngang til en annen del av Norge etter å ha vært åtte år i store byer. Samtidig som det er viktig for meg personlig, forklarer Støre.
Flere av familiene som mistet sine kjære, er i de snart tre årene som er gått etter terrorangrepet, blitt Støres venner.
– Det vi har erfart, er at disse ungdommene er tatt fra oss, men at vi på en måte blir kjent med dem etterpå. Gjennom historiene til familiene deres tegnes disse tre og alle de andre – hva de sto for og deres engasjement, forklarer Ap–toppen.
– Det å møtes i sorg og fortvilelse er også inngang til å komme veldig nær hverandre. Det har preget meg, og jeg tror de forstår meg når jeg sier at det er blitt møter som også er veldig verdifulle for meg.
Støre tror 22. juli-terroren fortsatt preger både Arbeiderpartiet og det norske samfunnet mer enn offentligheten helt tar innover seg.
– Vi har et veldig driv i vår kultur etter å legge ting bak oss og komme videre. Først og fremst preger 22. juli dem som mistet noen og ble rammet. Det dreier seg om veldig mange mennesker som fortsatt bærer på store tap. Det kommer i første rekke.
Men Støre mener også det fortsatt er vanskelig å ta innover seg den politiske dimensjonen i angrepet - gjerningsmannens klare hensikt om å ramme sosialdemokratiet.
– Det er så uhyrlig at vi tenker på at det vil vi legge bak oss. Vi strever med å finne riktig måte å bearbeide det på som parti og samfunn, sier Støre.
– Jeg tror det er galt å si at tiden leger alle sår. Tid gjør noe med oss, men dette er en mye større hendelse enn at vi kan si at tiden leger alle sår. (ANB–NTB)


Nå: 0 stillingsannonser