UNI-direktør Christina J. Colclough:
– Fagbevegelsen må stå i front når arbeidslivet digitaliseres
I stedet for å frykte roboter, må vi kunne beherske dem og få på plass reguleringer. Det sier Christina J. Colclough, direktør for plattform- og byråarbeidere, digitalisering og handel hos UNI Global Union.
– Det verste som kan skje, er at vi som tillitsvalgte sitter passivt og ser på utviklingen, sier Christina J. Colclough, direktør for plattform- og byråarbeidere, digitalisering og handel i UNI Global Union
Nina Hanssen
nina.hanssen@lomedia.no
– Tiden er inne nå. Vi som er faglige tillitsvalgte må ta innover oss at den fjerde industrielle revolusjonen er her allerede. Vi må bygge opp vår kompetanse om hvordan framtidens arbeidsliv vil se ut. Så må vi sette oss i førersetet og sørge for at vi også har anstendige jobber og arbeidsforhold i framtiden, sier Colclough da vi møter henne på en europeiske postkonferanse i Latvia.
• Yusuf, Conrad og Åshild blir ikke gamle i Posten
Det digitale arbeidsliv
Det er vanskelig å ikke la seg påvirke når Colclough, som opprinnelig er født i England, men har bodd i Danmark og Sverige i mange år, setter i gang sin forelesning om hvordan vårt digitale arbeidsliv påvirker oss alle. Det er flere i salen som får seg en bakoversveis når Colclough vekker deltakerne på UNI Post sin konferanse i Latvia.
For selv om hun bruker enkle fortellinger og få bilder i sin presentasjon, så har hun et viktig hovedbudskap til sine allierte i UNI.
UNI Global Union, som har base i Sveits, representerer over 20 millioner arbeidere fra over 900 fagforeninger i verden. Medlemmer i Norge er blant annet Postkom, FLT, Fagforbundet, EL og It, HK og Norsk Arbeidsmannsforbund(NAF) fra LO.
I tillegg er Finansforbundet, Negotia og Nitor medlemmer fra Norge.
Ta kampen nå
Ifølge UNI-sjefen, er det nå på tide å ta innover oss at robotene er her allerede og at de vil ta over enkelte jobber men at det er viktig å fokusere på nye jobber.
– Vi blir alle påvirket, men vi må ikke få panikk og stå stille. Løft blikket og se muligheten og sørge for at våre barn og barnebarn også har meningsfylte anstendige jobber, sier hun.
– Det er nå vi som fagforeninger kan kjempe en kamp om våre rettigheter i fremtidens arbeidsliv. Utviklingen og omstillingen er allerede i gang og hvis vi skal påvirke haster det virkelig, sier hun.
– Vi må kreve reguleringer, etiske retningslinjer i forhold til kunstig intelligens, og sørge for et godt personvern, også for arbeidstakere i forhold til «big data». Aldri før har et internasjonalt samarbeid vært viktigere, mener hun.
• LO taper terreng i arbeidslivet
Robot i hotelllobbyen
Colclough er opptatt av at UNI Global Union skal ha en sterk stemme for å påvirke det fremtidige arbeidsmarkedet som kommer til å være langt mer digitalisert og fylt med flere roboter enn vi først hadde trodd. Så nå reiser hun verden rundt for å påvirke både fagforeninger, store multinasjonale selskaper, politikere og arbeidslivet til å tenke på hvordan det framtidige arbeidslivet best reguleres – til det beste for alle parter.
– Nylig besøkte jeg Japan. Der har de tatt i bruk mange roboter – blant annet i servicesektoren, men også i eldreomsorgen. Jeg satt blant annet og observerte en robot i hotell-lobbyen som snakket til folk og svarte på spørsmål. Vi kunne spørre om veien til nærmeste restaurant, men også snakke om andre ting. Barna hadde ingen problemer med å snakke med roboten, og de kunne holde roboten i hånda og roboten snakket rolig til ungene. Vi voksne trenger nok mer tilvenning, sier hun.
Roboter i eldreomsorgen
– Da jeg reiste rundt i Japan fikk jeg også se at de brukte A1-roboter i eldreomsorgen. Dette er bare begynnelsen. Det skjer raskt, sier Colclough.
Nå håper hun at UNI kan være med å bygge opp solid kompetanse for å sette verdens fagforeninger i førersetet for å påvirke det nye digitale arbeidslivet – et arbeidsliv som kommer til å bestå av langt flere robotiserte «arbeidskollegaer». I foredraget gjentar hun flere ganger «There is an urgency now..»
Science fiction eller virkelighet
For de eldste i salen høres det ut som hun forteller om scener fra en science fiction-film, men de unge i salen i salen nikker ivrig. De kjenner igjen dagens digitale arbeidsmarked, tjenester og alle usikkerhetene knyttet til dagens samfunn.
Colclough har tyngde og vet hva hun snakker om. Hun har lang fartstid i fagbevegelsen og kommer opprinnelig fra en jobb generalsekretær i den nordiske føderasjonen for fagforbund i finanssektoren.
Før hun kom til UNI, var hun generalsekretær i NSF i flere år, men har også noen års erfaring fra PR-bransjen.
Uoversiktlig arbeidsmarked
Colclough snur litt opp ned på virkeligheten slik vi kjenner den med klare definisjoner om hva en arbeidstaker og en arbeidsgiver er, og hvordan bedriftene var organisert. For mye blir endret med den fjerde industrielle revolusjonen, mener hun, og det er uklare grenser som gjør at vi er nødt til å øke kompetansen i fagbevegelsen. Og ikke minst: evne å tenke helt nytt når kompetansegrunnlaget blir utdatert og nye krav stilles.
Kunstig intelligens er hverdagen
Colclough er opptatt av hva arbeidstakere skal gjøre når roboter og kunstig intelligens tar svært mange av jobbene som finnes i dag og hvilke nye jobber vi kan vi skape. Hele 90 prosent av de nye jobbene som blir skapt i fremtiden tror hun kommer i sektorer der UNI organiserer folk.
– Kunstig intelligens er allerede en del av hverdagen og selskaper lager nye forretningsmodeller på tvers av landegrenser. Med delingsøkonomien er det heller ikke lenger et klart skille om hvem som er arbeidstaker og arbeidsgiver. Dette er noe vi må ta innover oss og det krever nye reguleringsløsninger, nye former for fagforeninger og ny forståelse av global solidaritet. Dette skal vi bli gode på, sier hun.
Vi har allerede sett det som Colclough prater om. Den digitale økonomien er global og arbeidsmarkedet endrer seg raskt. Allerede i dag vet de største selskapene det meste om oss, våre liv, hvem vi omgås og hva vi er opptatt av.
– Det som kalles «Big data», kunstig intelligens og robotutviklingen utfordrer våre jobber og livene våre. «Big Data» er arbeidslivets nye gull og selskapene hungrer etter å vite alt om oss. Hele 90 prosent av verdens databaser om oss mennesker er bygd opp over de siste to årene og de største firmaene i verden; Microsoft, Apple, Google, Facebook og Amazon vet mer om oss enn vi tror. Det er viktig å få på plass databeskyttelse, for arbeidstakerne, så raskt som mulig, sier hun. Og mener det er viktig at fagbevegelsen har en positiv holdning til ny teknologi, men at vi står på kravene.
– I Norge har dere bedre verktøy enn mange andre land, i vår koordinerte lønnsdannelse og den nordiske modellen. Vi ser at ny teknologi møtt på riktig måte, kan gi velstandsvekst og mer lærende og utviklende jobber, sier hun.
Største utfordring for fagbevegelsen
Ifølge Colclough, gir den fjerde industrielle revolusjonen den globale fagforeningens bevegelse store utfordringer. For selv om den datastyrte digitale økonomien ikke har noen grenser, trives den også på utnyttelse av globale forskjeller.
– Samtidig som tilgjengeligheten av digital arbeidsstyrke er global, er kilden til etterspørsel geografisk begrenset. Digitale arbeidstakere bruker i gjennomsnitt 18 timer i uken til å surfe på internett for å søke eller lese om nye jobber. Over hele verden blir arbeidere tilbudt flere og flere usikrede ansettelseskontrakter, sier hun og appellerer til forsamlingen om å engasjere seg nå.
Nye jobber i servicesektoren
Ifølge UNI, vil rundt 90 prosent av de nye jobbene være i sektorene der de organiserer folk i det neste tiåret. UNI Global Union har som mål at disse nye jobbene er anstendige og at arbeidstakerrettighetene skal beskyttes. For å øke UNIs påvirkningskraft på den internasjonale arenaen har UNI laget en global ekspertgruppe om digitalisering. Ekspertgruppen ledes av Christina Colclough.
– Arbeidsmarkedet endres innenfor servicesektoren over hele verden, og vi er nødt til å finne nye metoder og måter å organisere arbeidskraft, øke vår forhandlingsstyrke og tilpasse våre strategier.
For å påvirke de som styrer og driver store selskap trenger UNI sterke stemmer fra hele verden – også fra Norge, sier hun og håper på flere norske fagforeningsfolk som engasjerer seg.
Forme fremtiden
Colclough har spesialisert seg på den fremtidige verden av arbeid, digitalisering, AI, store data, arbeidstakers databeskyttelse og personvern og handelsavtaler. Men hun vil svært gjerne se flere tillitsvalgte engasjere seg i dette arbeidet.
– Vi må være med å forme fremtiden, slik at den gagner oss alle. Og vi må sette vårt eget fotavtrykk i det nye arbeidslivet, fremfor å kjempe imot, sier hun.
I sitt arbeid får hun god bruk for sin egen fagforeningsbakgrunn, og sin egen forskning om betydningen av sosial kapital for innovasjon og læring i næringslivet, fra universitetet i København.
UNI vil at det skal jobbes parallelt i flere land med å sørge for at det i framtidens arbeidsliv er anstendige jobber og rettferdige og gode arbeidsvilkår for arbeidstakerne. Dette ble bestemt på UNIs toppledermøte i 2016:
– Vi fagforeninger har en lang og stolt historie, men det er bare å innse at vi er nødt til å endre oss i takt med tiden. Kanskje må vi organisere oss annerledes også. Vi må i alle fall være synlige på flere plattformer – også på den digitale plattformen, sier hun.
Colclough er bekymret for at organisasjonsgraden er i ferd med å gå ned, samtidig som alle blir påvirket av digitaliseringen og robotiseringen. Nå må vi våkne og handle og bruke styrken vår fordi vi er mange, understreker hun.
• – De enkle jobbene blir overtatt av roboter. De vanskelige oppgavene må løses av ansatte
Heldigital globetrotter
I det siste året har hun vært mer på reisefot enn hjemme. Dette for å ha en dialog med globale institusjoner, arbeidstakere, eksperter og bedriftsledere for å øke bevisstheten til alle om behovet for å sørge for en fremtidsrettet politikk og praksis for å sikre at morgendagens arbeid vil være best mulig. Organisasjonens hovedkontor ligger i Nyon i Sveits, men Colclough er sjelden der da hun har hele verden som sitt arbeidsfelt.
Les mer:
• Om prosjektet UNI Global Union's Future World of Work
• Artikkel: You Will Lose Your Job to a Robot—and Sooner Than You Think
Fagforeninger trenger en sterk stemme
Den tidligere lederen for Uni Europa Post, Ingeborg Sætre, er glad for oppfordringen fra UNI og håper flest mulig norske fagforbund engasjerer seg i dette prosjektet. For ifølge henne haster det.
– Vi vet at de multinasjonale selskapene har minst 2000 proffe lobbyister i EU-systemet, mens vi i fagbevegelsen kanskje har 25. Det er viktig at vi bruker styrken vår da vi representer mange og påvirker utviklingen, sier hun.
Sætre vet selv at det tar tid å påvirke store etablerte organisasjoner, men når det gjelder digitalisering så haster det hvis man skal påvirke, sier hun.
Sætre er glad for at UNI Global Union jobber aktivt for å påvirke politikerne i G20, G7 og i ILO, men mener det også trengs mer internasjonale samarbeide på tvers av forbund og land.
Tidligere leder for Uni Europa Post, Ingeborg Sætre
Nina Hanssen
– Vi trenger flere
– Det er bra for oss arbeidstakere at Guy Ryder ble gjenvalgt som sjef for ILO, og er med i arbeidsgruppa vår som jobber med dette prosjektet, men vi trenger flere for å påvirke, sier hun. Omstillingen skjer allerede. Særlig innenfor tjenestedelen av arbeidslivet skjer det mye.
– Vi må sørge for at overgangen blir mindre smertefull og at vi i omstilling klarer å ta vare på folk, og der fagforbundene er med på denne endringen i større grad.
– Jeg tror det nå er viktig å være optimister og bidra til kompetanseheving, og ikke minst tenke på hvordan vi kan skape nye jobber og hvordan vi kan regulere det nye arbeidslivet. Internasjonalt samarbeid har aldri vært viktigere enn nå. Vi husker alle Sveriges statsminister Stefan Löfvens sitat om at vi ikke skal frykte ny teknologi, men frykte den gamle, sier Ingeborg Sætre.
• Robotene kommer - og de vil endre arbeidslivet
Postkom er digi-optimister
Forbundssekretær Cathrine Ertsaas i Postkom sier at digitalisering og arbeidshverdagen til organisasjonens medlemmer i fremtiden, er noe de jobber mye med.
– UNI-direktør Christina J Colclough setter ord på det som vi er mest opptatt av akkurat nå. Dette er et kontinuerlig tema på små og store samlinger vi har. Både med folk fra konsernet som snakker spesifikt om muligheter og utfordringer innad i bedriften, men også eksterne som tar det litt bredere bildet, sier hun.
Ertsaas synes derfor det var spennende å få et overblikk på situasjonen akkurat nå.
– Digitalisering er jo noe som påvirker våre medlemmers arbeidshverdag og derfor må vi som organiserer folk i postsektoren ta dette innover oss og være med å legge premissene, sier hun.
LO og flere forbund arrangerte nylig konferansen et Digitalt arbeidsliv. Hun er glad for at LO har tradisjon for å være en konstruktiv optimist når det gjelder innføring av ny teknologi.
Forbundssekretær i Postkom, Cathrine Ertsaas
Heidi Kvalø Engelund