Fafo-forsker Jon Hippe er sterkt kritisk til pensjonsforslaget Fellesforbundet støtter.
Siri Hardeland
Fellesforbundets og Norsk Industris forslag om tjenestepensjon:
– Forslaget er et brudd på fagbevegelsens prinsipper
En av landets fremste spesialister på tjenestepensjon, Jon Hippe, er sterkt kritisk til pensjonsforslaget fra partene i industrien.
torgny.hasaas@lomedia.no
– Dette er en helt ny måte å organisere tjenestepensjon på. Dette er brudd på fagbevegelsens vanlige syn om at vi skal ha kollektive ordninger. Det er også brudd på et viktig prinsipp i dagens regelverk som sier at det er arbeidsgiveren som skal dekke kostnadene i en aktiv ordning, sier Jon Hippe når han kommenterer forslaget fra Fellesforbundet og Norsk Industri om tjenestepensjon.
Utvalgsleder
Fafo-forsker Hippe er en av Norges fremste pensjonseksperter og har nettopp levert en utredning til Handel og Kontor og Virke om tjenestepensjon. Der trekker han helt andre konklusjoner enn det partene i Industrioverenskomsten gjør. I 2009 ledet Hippe det offentlige utvalget som utredet private tjenestepensjonsordninger.
– Det kan være positivt at dette ser ut til å medføre tariffesting av tjenestepensjon i privat sektor. Det er et prinsipielt gjennombrudd. Et viktig spørsmål som ikke er avklart, er hvor mye pensjonssparing over minstekravet på 2 prosent, som skal tariffestes. Vi må anta at Fellesforbundet her vil få til et bytte mot avtalefesting. Men, for å få til det, ser det ut som om Fellesforbundet har gitt mye, sier Hippe.
• Følg oss på Facebook og Twitter
Hvem betaler
I dagens ordning med kollektiv tjenestepensjon er det arbeidsgiveren som betaler kostnadene. Hippe sier at da lov om innskuddspensjon kom i 2001 var dette et svært viktig prinsipp for fagbevegelsen å holde fast på.
– Det kan se ut som om Fellesforbundet har forlatt det kravet. Det som foreslås er at alle starter med et individuelt pensjonskapitalbevis når de begynner i arbeid. Administrasjonskostnadene knyttet til en slik konto er det kontoeieren som betaler. Arbeidsgiver har dermed ingen økonomisk risiko eller noen kostnader utover sparingen.
– Det dette løser er problemet med jobbskifte. I dag vil en som bytter jobb, få mindre i pensjon enn en som jobber i samme bedrift hele tiden. Det blir slik fordi man overtar kostnadene når man slutter og får sitt individuelle pensjonsbevis. Forslaget vil ta bort fordelen for den som er i samme bedrift lengre. Å løse problemet på denne måten er som å amputere foten når en har vondt i en tå, mener Hippe.
Økte kostnader
Han er i tillegg redd for at denne ordningen kommer til å føre til kostnadsøkninger. Vi vet i dag at kollektiv innkjøpsmakt der bedrifter går sammen i innkjøpsordninger, har gitt lavere priser. Om den enkelte vil klare dette i et individualisert marked, er et stort spørsmål.
– Dette kan derfor være en gavepakke til finansnæringen. Noe de lenge har ønsket seg. Noen har hevdet at det bør være mulig for fagbevegelsen å få til fellesordninger. Men det kan være juridisk umulig å binde opp det enkelte medlems individuell pensjonskonto og man vil være henvist til å forhandle frivillige rabattavtaler.
• Les også: Anita (21) må jobbe til hun er 75 år
Kompliserer pensjonssystement
Hippe mener også selv om det kan utlegges som en konto til alle og en forenkling kan en slik ordning komme til å komplisere et allerede komplisert pensjonssystem ytterligere. Han tror ikke at Stortinget vil fjerne de andre pensjonslovene som er vedtatt de siste årene. Og det konkrete forslaget i utredningen som er laget går ut på å lage en ny variant i lov om innskuddspensjon. Dermed vil to varianter av innskuddspensjon eksistere side om side med de andre ordningene og vi vil sitte igjen med en rekke ulike tjenestepensjonsordninger:
• Offentlig tjenestepensjon
• Ytelsesbasert tjenestepensjon
• Forsikret tjenestepensjon - hybridmodellen
• Gammel tjenestepensjon der arbeidsgiver betaler kostnadene
• Individuell tjenestepensjon der arbeidstakeren betaler kostnadene
– Dette kommer til å bli mer kaotisk, avslutter Hippe.
• Les også: Slik unngår du AFP-smellen
Finans Norge
– Forslaget fra Fellesforbundet og Norsk Industri er et forfriskende innspill når det gjelder å utforme framtidas pensjonssystem, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge.
– Finans Norge er positive. Det er bra at noen tenker nytt, og forslaget har opplagt store fordeler. Vi ser også noen ulemper, og vi er innstilt på å sette oss ned med partene for å liste opp positive og negative sider for så å finne en løsning, sier Staavi.
Han peker på at det er særlig mobiliteten som vil øke, og at det vil være lettere å håndtere pensjonskapitalen ved jobbytte.
Vanskelig å dechiffrere
Sjeføkonom i YS, Helle Stensbak, er positiv til et pensjonssystem som ikke hindrer skifte av jobb. Men hun er skeptisk til at den enkelte skal forvalte sin egen pensjonskapital.
– «Rett til å velge leverandør selv» høres forlokkende ut, men er i virkeligheten en bjørnetjeneste hvis den enkelte må gjøre investeringsvalgene. Det er så å si umulig for vanlige mennesker å dechiffrere informasjonen fra kapitalforvaltere uten å ha det som heldagsjobb.
Stensbak er tilhenger av kollektive ordninger. De er makroøkonomiske robuste. Dessuten gir de mulighet for å utligne forskjellene i de månedlige pensjonsutbetalingene mellom kvinner og menn. Det vil være umulig i en slik individuell ordning som nå er foreslått.
• Les også: Når blir det skatt på kjøregodtgjørelse
• Les også: Siv med skattesjokk for arbeidsledige eldre
Forslag til tjenestepensjon
I tariffoppgjøret i 2014 ble Fellesforbundet og Norsk Industri enige om å utrede tjenestepensjon
Fellesforbundet fikk konsulentfirmaet Gabler og Norsk Industri fikk Deloitte til å utrede.
Partene ble enige om at arbeidstaker oppretter en personlig pensjonskonto og kan selv velge leverandør
Arbeidstaker kan selv «fylle opp» forskjellen mellom arbeidsgivers innskudd og makssatsene
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
Brian Cliff Olguin
Finansbransjen skal ikke tjene penger på ansattes pensjoner, mener store LO-forbund
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox