JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Forbundsleder i NOF:

– Hadde vi blitt angrepet i dag, hadde vi tapt krigen

Norge er ikke klare for et angrep fra Russland. Torbjørn Bongo mener likevel at Forsvaret fortsatt kan fikses.
Om Norge ikke ruster opp sitt eget forsvar, er det ingen selvfølge at vi kan regne med hjelp fra USA gjennom Nato. (Arkivfoto)

Om Norge ikke ruster opp sitt eget forsvar, er det ingen selvfølge at vi kan regne med hjelp fra USA gjennom Nato. (Arkivfoto)

Frederik Ringnes/Forsvaret

helge@lomedia.no

Fredag legger regjeringen Støre fram sin nye forsvarsplan. Mye er allerede lekket fra planen.

Blant annet:

• Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har lovet tosifret antall ekstra milliarder til Forsvaret.

• Vei og jernbane til Sverige skal styrkes.

• Det skal investeres en milliard kroner i luftvern ved grensa til Russland i Finnmark.

• Antall vernepliktige skal økes med 50 prosent, med 4500 nye i førstegangstjeneste.

• Forsvaret skal bygge opp basen på Andøya og bruke milliarder på langtrekkende droner til overvåking i nordområdene.

• Heimevernet styrkes og Forsvarets befalsskole legges til Kjevik.

Noen år på oss

Forbundsleder i Norges offisers- og spesialistforbund (NOF), Torbjørn Bongo, er klar i sin tale om hva han ønsker seg i den nye forsvarsplanen.

– Hadde Norge blitt angrepet i dag, hadde vi tapt krigen. Jeg sa det i 2022: Vi er ikke klare for en krig, sier han til FriFagbevegelse.

– Det har ikke skjedd vesentlige endringer siden da, legger han til.

Torbjørn Bongo stiller fire krav til regjeringens nye plan for Forsvaret. Les mer om dem nederst i artikkelen.

Torbjørn Bongo stiller fire krav til regjeringens nye plan for Forsvaret. Les mer om dem nederst i artikkelen.

Herman Bjørnson Hagen

Samtidig medgir han at trusselen i dag er lavere enn for fire år siden. Et angrep mot Norge er ikke nært forestående.

Det er flere årsaker til det. Russland har i dag mer enn nok med krigen i Ukraina. Når krigen er slutt i Ukraina, mener Bongo stormakten må ha tre til fem år på å bygge seg opp igjen militært.

Kina har ennå ikke turt å hjelpe Russland med eksport av våpen – på grunn av USA. Derimot har Kina begynt å eksportere råvarer som trengs for å produsere fabrikker og våpen, sier Bongo.

Likevel:

– I forsvarssammenheng er det svært kort tid, poengterer han.

Muntlige trusler

I tillegg kommer det muntlige trusler fra USA. Dermed er det ikke sikkert – om Norge ikke ruster opp sitt eget forsvar – at Norge kan regne med å bli forsvart av USA gjennom Nato.

– USA vil på ingen måte godta at det er noen gratispassasjerer med i Nato. Vi kan ikke tro at andre skal løse vårt problem. Selv under dagens administrasjon kan ikke Norge ta for gitt å få hjelp fra USA uten selv å ha et sterkt forsvar, sier Bongo.

Han er – som NATOS generalsekretær Jens Stoltenberg – enig med USAs president Joe Biden i dette. USAs nåværende president er klar på at han stiller klare forventninger til hva Norge kan bidra med i Nato.

– Opinionen i USA er rimelig klare på at de ikke kan betale for å redde Norge. Det er tross alt deres skattedollar som må dekke opp det. Dette må det norske folk ta på alvor, er hans klare melding.

Fire punkter

Bongo stiller fire hovedkrav til regjeringen Støres forsvarsplan.

Kortversjonen er at han forventer en offensiv satsing, som starter umiddelbart. Fordi han mener Norge har dårlig tid.

Langversjonen deler han opp i fire ting som han mener må erkjennes i regjeringens handlingsplan.

Punkt 1: Vesentlig forverret sikkerhetspolitisk situasjon.

– Norge har vært for trege til å våkne. Tyskland har hatt sitt tidsskille, og lagt mye penger på bordet. Våre nordiske naboer har på noen få måneder kastet nøytraliteten over bord, og meldt seg inn i Nato. Oppvåkningen i Norge har ikke kommet raskt nok. Det siste halvåret har imidlertid våre sentrale politikere våknet og kommet til den erkjennelsen, mener Bongo.

Punkt 2: Man må erkjenne hvor dårlig det står til i Forsvaret.

– Forsvarskommisjonen sier at det mangler ammunisjon for 30 milliarder kroner. Utover det som ligger inne i langtidsplanen.

På eiendom og bygg er det 30–40 milliarder som for å huse det forsvaret vi har vedtatt i dag. I forhold til reservedeler er det et formidabelt behov. Dette er ikke «breaking news». Det er allerede beskrevet. Dette må regjeringen ta inn over seg. Det skulle vært gjort for 10 år siden, sier Bongo.

I tillegg er det en formidabel kø hos leverandørene av våpen. Og en enorm prisstigning på toppen.

Punkt 3: Personell. Regjeringen må erkjenne hvor kritisk det er.

– Vi må beholde folk. Viktigst for å gjøre det er å gjøre noe med pensjonen. Ansatte i Forsvaret kan få jobber utenfor med lavere lønn, men større pensjon. Tillegg for øvelser, vakter og andre oppdrag er en stor del av inntekten, men teller ikke med når pensjonen skal beregnes.

– Regjeringen kan legge så mange milliarder de vil på bordet, men oppdraget hjelper lite hvis de feiler på pensjon. Skal man bruke tid på å løse oppdrag, eller lære opp nye folk? Det er ikke personell til begge deler, mener Bongo.

Punkt 4: Vi må ha et større forsvar.

– Det vi har er for lite. Bare for å kunne håndtere det Stortinget allerede har vedtatt, trengs det 3000 flere bare der. Med økt luftvern og artilleri må det plusses på enda mer. 4500 nye vernepliktige hjelper. Men hvordan skal de brukes? Har vi bygg og anlegg til det? Har vi folk til å ta vare på dem? Skal vi vokse, er det bra. Også for rekrutteringen. Å få folk gjennom førstegangstjenesten øker forståelsen ute i samfunnet, sier Bongo.

I tillegg har Norge gitt mye utstyr til Ukraina. Det gjør at det i dag står dårligere til enn i 2022. Samtidig poengterer Bongo at han støtter alt Norge har gitt til Ukraina.

Annonse
Annonse