JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

– Look to Norway, sier lederen i Europas fagbevegelse

Esther Lynch skryter hemningsløst av sine kolleger i Norge.
Generalsekretær i den europeiske fagbevegelsen, Esther Lynch, er imponert over norske LO.

Generalsekretær i den europeiske fagbevegelsen, Esther Lynch, er imponert over norske LO.

Jan-Erik Østlie

Saken oppsummert

helge@lomedia.no

Den mektige fagforeningstoppen i Europa, Esther Lynch, gjestet mandag LO-kongressen. Hun er leder for det største faglige samarbeidet i Europa – European Trade Union Confederation (ETUC).

Hun har ledet organisasjonen siden 2022 og er halvveis inne i sin første periode. Og med bakgrunn fra irsk fagbevegelse.

Hun beundrer hva norsk LO får til.

– Det er veldig spennende å følge med norsk fagbevegelse og LO. Spesielt å følge med hvordan LO klarer å øke oppslutningen slik de gjør, sier Esther Lynch til FriFagbevegelse.

Spør om strategien

Esther Lynch er veldig nysgjerrig på strategien som ligger bak, spesielt hvordan LO klarer å være attraktive hos folk som på forhånd ikke har mye kunnskap om fagbevegelsen.

– Hvordan klarer de å gjøre fagbevegelsen relevant for medlemmene og et stort antall forskjellige yrker, er hun opptatt av.

– Hele den europeiske fagbevegelsen er inspirert av hva LO får til og det faktum at medlemstallet øker så mye som det gjør, poengterer hun.

Hun tror kanskje suksessfaktoren har noe å gjøre med organiseringen fra topp til bunnen.

50–60.000 bytter imidlertid jobb hvert år og mange tenker ikke over sitt medlemskap i fagbevegelsen når de gjør det.

– Hvis du ikke gjør noe med dem, mister du dem, poengterer hun.

– Det beste er å investere i arbeidet på arbeidsplassene. At du har ressurser og god informasjon til medlemmene. Noen ganger kan klubbarbeidet bli litt ensomt. Da må du ha et tilbud hvor du kan få komme sammen med likesinnede, kunne diskutere saker, og bytte erfaringer. At LO er en bevegelse de føler tilhørighet til, er svært viktig, sier Lynch.

Over en million

LO hadde godt over en million medlemmer per mars 2025. Den største veksten kommer blant de unge.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik har tidligere sagt at det er tre årsaker til veksten: Kampen for å beholde dagens sykelønnsordning, gode og solide lønnsoppgjør, og doblingen av fagforeningsfradraget.

Mens LO får stadig nye medlemmer er situasjonen litt annerledes i Europa.

Det merkes blant annet i land hvor nettopp fagbevegelsen har stått sterkt, og hvor myndighetene tidligere har stått sammen med fagbevegelsen.

– Selv i disse landene er det en usikker framtid nå. Til og med i Luxemburg, for eksempel, er fagbevegelsen under angrep, sier hun.

I Ukraina er fagbevegelsen under press. Der brytes ILO-standardene, eiendom beslaglegges og LO-lederen i det største fagforbundet er i husarrest.

Ytre høyre er fy

I Norge kritiseres LO for å bevilge penger til partiene på venstresiden.

Lynch kjenner seg litt igjen, siden hun kommer fra Irland. Der har fagbevegelsen kontakt med Labour.

Men en ting er felles for hele den europeiske fagbevegelsen: Ingen LO-organisasjon i hele Europa samarbeider, eller snakker, med ytre høyre i politikken.

– Vi vet at de ikke har noe å tilby arbeidende folk. De prøver å vi inntrykk av det, men har det ikke. Ingen av oss vil ha noe å gjøre med dem, sier Lynch.

– Vi vil gjerne snakke med progressive krefter og diskutere med politiske partier. Men ikke ytre høyre, poengterer hun.

Warning