LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er klokkeklar: MInstelønn blir aldri innført i Norge.
Erlend Angelo
EUs forslag om minstelønn:
– Minstelønn er helt uaktuelt i Norge, sier LO-lederen
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen tror ikke EU-kommisjonen kommer til å lande på et direktiv om minstelønn. Uansett er det uaktuelt i Norge.
helge@lomedia.no
EU-kommisjonen vil ha minstelønn som en del av en pakke om sosiale rettigheter. Ursula von der Leyen og hennes ferske kommisjon er ikke ute etter å fastsette et konkret lønnsnivå som skal gjelde på tvers av unionen, men vil jobbe for et felles rammeverk for hvordan minstelønnen skal fastsettes.
Som et første steg skal det innhentes synspunkter om hvordan EU eventuelt kan gå fram for å sikre at alle en tilstrekkelig minstelønn.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen slår imidlertid med en gang fast at lovfestet minstelønn i Norge er helt uaktuelt.
– Det er alle parter enig om, både arbeidstakersiden, arbeidsgivere og regjeringen. Lønn skal fastsettes i forhandlinger mellom partene i arbeidslivet. En lovfestet minstelønn vil undergrave tariffsystemet, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
Ingen forslag
Bare seks av EUs 28 medlemsland har ikke offisiell minstelønn. Tre av disse landene er våre nordiske naboer Sverige, Danmark og Finland.
p
– I likhet med Norge har de et godt etablert system der partene i arbeidslivet fastsetter lønnsnivået. De nordiske EU-landene frykter at en fellesordning kan undergrave denne modellen, sier Gabrielsen.
Han poengterer at EU-kommisjonen kun har sendt en konsultasjon til berørte parter i Europa for å få en situasjonsbeskrivelse av deler av arbeidslivet i Europa. Det foreligger ingen vedtak om noe direktiv ennå.
Den europeiske fagbevegelsen vedtok på sin kongress i mai hvordan man skal sikre en høyere tariffdekning og styrke kollektivavtalene for å bringe lønnsdannelsen opp og sikre en bedre fordeling.
– Det er viktig at dette nå kommuniseres tilbake til EU-kommisjonen. Det gjør vi gjennom den europeiske fagbevegelsen, DEFS, sier Gabrielsen.
– Et paradoks
22 medlemsland i EU har altså minstelønn i dag. LO-lederen mener det er et paradoks at en felles europeisk lovfesting av minstelønn skal endre noe for de 22 medlemslandene som har minstelønn i dag, når man også vet at de seks nordiske landene som ikke har minstelønn har en høyere lønnsdannelse.
– De seks landene har en lønnsdannelse slik den skal være gjennom at partene forhandler om lønn. Det viser nettopp hvilket fordeler en koordinert lønnsdannelse har, poengterer Gabrielsen.
Han mener EU-kommisjonen tegner en viktig og riktig diagnose.
– EU-kommisjonen foreskriver ingen medisin i det som foreligger. En lovfesting av minstelønn vil ikke være riktig medisin i Norge, sier Gabrielsen.
Arbeidslivspolitiker for Arbeiderpartiet, Arild Grande vil heller ikke akseptere noe som svekker pilarene i den norske modellen.
p
– Vi har en høy standard på lønns- og arbeidsvilkår i Norge, og vi vil ikke akseptere en europeisk minstelønn som senker standarden i Norge. Om EUs minstelønnsnivå fjerner makt og myndighet fra det norske tillitsbaserte trepartssamarbeidet for lønnsdannelse og arbeidslovgiving er vi i Arbeiderpartiet imot, sier han til FriFagbevegelse.
Venstre og Frp for
For regjeringen er det ikke aktuelt å gå inn for en minstelønn. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen mener man i Norge og Norden har høy organisasjonsgrad og at en lovfestet minstelønn kan være med å underminere viljen til å organisere seg.
– Dessuten er det vanskelig å sette en riktig minstelønn. Vi kommer fort i en situasjon der en minstelønn blir tak i stedet for et gulv, sa han under 25-årsjubileet for EØS-avtalen.
Fremskrittspartiet og Venstre er imidlertid for en lovpålagt minstelønn. Senest onsdag la Venstre fram sitt forslag til nytt prinsipp-program foran landsmøtet i april, hvor dette stadfestes.
Mest lest
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i opptil 100.000 mer i lønn
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
SNART GODKJENT: Bilpleie, dekkskift og dekklager blir fra 1. juli omfattet av den samme godkjenningsordningen som renovasjonsbransjen har. Hos MS Bilpleie i Skien der Thomas Johansen jobber, er alt på stell allerede.
Tormod Ytrehus
Snart må du vaske bilen selv, om du skal ha det ordentlig billig
Nå er streikeuttaket klart. Se hele lista for hvor det blir streik fra 23. mai.
Erlend Angelo, Magasinet for fag
Her kan det bli elektrikerstreik fra 23. mai
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
Kronikk
Mens lønnsøkningen er på 3,7 prosent, er sosialhjelpssatsene bare justert opp med 1,4 prosent fra i fjor til i år, skriver Mimmi Kvisvik i denne kronikken.
Colourbox
«Velferdsstatens fallitt: Offentlige ytelser løfter ikke folk ut av fattigdom»
Alf Ragnar Olsen
Oslo rammes først hvis det blir streik i staten
Debatt
Unio er misfornøyd med lønnsutviklingen til sine medlemmer. Vi stusser over at LO får ansvaret, skriver Elisabeth Steen.
Ole Palmstrøm