Metoo:
– Nedslående og en tankevekker, mener Ap-topp om seksuell trakassering i kulturlivet
En Fafo-undersøkelse viser at #metoo definitivt ikke er et tilbakelagt stadium.
Kulturpolitisk talsperson Anette Trettebergstuen i Arbeiderpartiet.
Marte Bjerke
helge@lomedia.no
– Dette er et nedslående resultat. På mange måter ikke overraskende, men likevel veldig alvorlig, sier kulturpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Anette Trettebergstuen, til FriFagbevegelse.
Det er en fersk Fafo-rapport som avslører det Trettebergstuen mener er alvorlig. Aktører innen film-, TV-, scene-, musikk- og spillefeltet i Norge er undersøkt i kjølvannet av #metoo-kampanjen i 2017. Konklusjonen er at seksuell trakassering er et omfattende problem blant ulike yrkesgrupper innen disse feltene.
– Dette er et godt bevis på at politikken må bidra til å bringe #metoo videre. Politikerne må stille opp, mener Trettebergstuen.
• Én av tre kulturarbeidere har vært utsatt for seksuell trakassering, viser undersøkelse
Har stilnet
Det har på mange måter blitt stillere rundt temaet som tok 2017 og begynnelsen av 2018 med storm. Avsløring på avsløring preget nyhetsbildet. Spesielt de politiske avsløringene førte til oppvask i flere partier. Trond Giske måtte trekke seg som Ap-nestleder og Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise måtte gå av.
Nå har stormen stilnet. Det skrives ikke mye om #metoo lenger. Men problemet er åpenbart tilstede. Det viser Fafo-rapporten som ble presentert sist fredag. Totalt 32 prosent av de spurte svarer at de har vært utsatt for seksuell trakassering i løpet av sin karriere.
Yngre kvinner er mest utsatt, men også menn har opplevd trakassering, som skjer både på og utenfor scenen. Mange unnlater å melde fra i frykt for konsekvenser for videre karriere og jobbmuligheter.
Fem prosent har vært utsatt for seksuell trakassering de siste 12 månedene, mens seks prosent opplevde dette siste gang for 1–3 år siden.
• LO må jobbe for likestilling for å hindre seksuell trakassering, konkluderer rapport
Få orden på arbeidsbetingelsene
– Hele #metoo-aksjonen startet i kulturbransjen. Det er mye frilansvirksomhet, korte oppdrag og roller som befinner seg i en maktposisjon. Noen tar seg til rette. Det er vanskelig å si fra fordi man er redd for konsekvensene. Det kan gjøre at man sliter med å betale regningene. Et godt tiltak er for eksempel å få orden på arbeidsbetingelsene, med flere faste stillinger. Å sørge for at folk ikke må føle seg ufrie, sier Trettebergstuen.
Respondentene i Fafo-undersøkelsen har opplevd ulike former for seksuell trakassering, både fysisk, verbal og ikke-verbal er vanlig.
Mange har opplevd det flere ganger, men det er likevel få som vurderer hendelsene som svært alvorlige.
I flertallet av tilfellene er det menn som seksuelt trakasserer kvinner, og ofte er den som trakasserer en kollega uten lederansvar (56–61 prosent) eller en leder/sjef med formelt lederansvar (26–32 prosent).
Én av fire forteller også at den som trakasserte, var en kunstnerisk overordnet, mens mellom 20 og 30 prosent svarer at det er publikum eller gjester som står for trakasseringen.
Én av ti svarer at den seksuelle trakasseringen skjedde i forbindelse med rekrutteringsprosessen til en jobb/oppdrag. De færreste er i en rekrutteringsprosess daglig, og den relativt lave andelen må sees i sammenheng med det.
Samtidig vil slike situasjoner ofte være preget av hierarkiske relasjoner og skjeve maktforhold, noe som kan bidra til å forsterke den sårbare situasjonen og utsattheten for seksuell trakassering som kan finnes i slike sammenhenger.
• En av fem unge kvinner utsettes for trakassering på jobb, viser tall fra SSB
Bevilge mer penger
Trettebergstuen mener regjeringen tar alt for lett på #metoo i sitt forslag til statsbudsjett.
– Alle har vært opptatt av #metoo, stilt i demonstrasjonstog og engasjert seg. Men nå har oppmerksomheten stilnet. Det skjer ikke noe politisk. Jeg er utålmodig. Regjeringen må ta dette på større alvor, sier Trettebergstuen.
I Arbeiderpartiets alternative budsjett er det lagt inn mer penger til #metoo. Det foreslås blant annet å bevilge 10 millioner kroner til kunstprosjektet Balansekunst.
Partiet ønsker også å støtte «Skuespiller- og Danseralliansen» som ansetter skuespillere og dansere som skal sikre rettigheter og inntekter mellom eksterne tilsettingsforhold og oppdrag og som jobber med kompetanse.
Trettebergstuen mener også regjeringen må sørge for at Likestillingsombudet skal være mottaker for varslinger, ikke rettssystemet.
– Terskelen for å melde må bli lavere, mener Ap-politikeren.
Respondentene i undersøkelsen har opplevd ulike former for seksuell trakassering, både fysisk, verbal og ikke-verbal er vanlig. Mange har opplevd det flere ganger, men det er likevel få som vurderer hendelsene som svært alvorlige.
I flertallet av tilfellene er det menn som seksuelt trakasserer kvinner, og ofte er den som trakasserer, en kollega uten lederansvar (56–61 prosent) eller en leder/sjef med formelt lederansvar (26–32 prosent). Én av fire forteller også at den som trakasserte, var en kunstnerisk overordnet, mens mellom 20 og 30 prosent svarer at det er publikum eller gjester som står for trakasseringen.
• En av fem unge kvinner utsettes for trakassering på jobb, viser tall fra SSB
Grande: Trenger holdningsendring
Kulturminister Trine Skei Grande (V) er enig i at denne rapporten er nedslående lesning.
– Dette er problemstillinger regjeringen er opptatt av å følge opp og som jeg også har tett dialog med mine kolleger i Nordisk ministerråd om, sier hun til FriFagbevegelse.
– Alle som mottar tilskudd fra Kulturdepartementet har krav på seg om å arbeide for å hindre trakassering og annen utilbørlig oppførsel, i tråd med arbeidsmiljølovens krav. De er også pålagt å ha gode rutiner for oppfølging av intern varsling om kritikkverdige forhold, poengterer hun.
– Det viktigste arbeidet på dette feltet gjøres likevel av sektoren selv, gjennom arbeid med holdningsendringer og konkrete tiltak mot seksuell trakassering. Regjeringen anerkjenner det betydningsfulle arbeidet aktørene og organisasjonene i sektoren har satt i gang, blant annet gjennom Balansekunst. Vi har derfor foreslått å bevilge 1,5 mill. kroner i 2019 til Balansekunst øremerket kursvirksomhet rettet mot kultursektoren, legger hun til.
Kulturministeren håper Fafo følger opp med nye, sammenlignende undersøkelser, som i seg selv bidrar til økt bevissthet om et svært viktig tema.
– Både kvinner og menn som arbeider i kulturfeltet skal være trygge på at saker som gjelder seksuell trakassering blir tatt på alvor og fulgt opp, sier Trine Skei Grande.
• En av fem unge kvinner utsettes for trakassering på jobb, viser tall fra SSB