JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mani Hussaini om Aps innvandringsdebatt

– Noen synes retorikken er tøff, men det er resultatet til slutt som er viktig

AUF-leder Mani Hussaini støtter alle forslag som gjør asylsystemet mer rettferdig, mer effektivt og gjør slutt på menneskesmugling.
AUF-leder Mani Hussaini sitter i Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg og er åpen for debatten som kommer.

AUF-leder Mani Hussaini sitter i Arbeiderpartiets migrasjonsutvalg og er åpen for debatten som kommer.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

STOCKHOLM: – Jeg er glad for at Arbeiderpartiet har startet arbeidet med å definere en ny sosialdemokratisk asylpolitikk. Det var en av beskjedene etter høstens valg, at de ønsker at Arbeiderpartiet skal være en toneangivende stemme i innvandringsdebatten, sier AUF-leder Mani Hussaini til frifagbevegelse.no.

Han ser fram til det at partiets nye migrasjonsutvalg, hvor han selv sitter som medlem, skal komme i gang med arbeidet.

– Arbeiderpartiet må bli en motvekt til regjeringa, ikke konkurrere om å ha en urettferdig asylpolitikk, sier han.

Dette er lønna i over 300 yrker

Skapte storm

Det har stormet rundt lederen av Aps migrasjonsutvalg, Masud Gharahkhani, som har tatt til orde for at innvandringen til Europa må begrenses mest mulig.

Migrasjonsutvalget han leder skal hente inspirasjon fra Danmark, Sverige og andre land i Europa.

Mani Hussaini vil love at AUF ikke kommer til å være tause i denne prosessen.

– Vi skal kjempe for en bedre og mer human asylpolitikk for Norge i årene som kommer. Jeg ser frem til gode og heftige debatter i utvalget. Mye av det Masud sier kan man kjenne seg igjen i. De som har krav på beskyttelse skal få asyl og de som ikke har det skal bli returnert raskt. Integrering i det norske felleskapet gjennom arbeid og utdanning er avgjørende. Noen synes han er for tøff i retorikken, men det viktigste for AUF er hvilken politikk vi lander på til slutt, sier Hussaini til frifagbevegelse.no.

Han tolker uttalelsen fra sin partileder, Jonas Gahr Støre, som at partiet vil gi et tydeligere svar på sin politikk på området. Han poengterer at å hente kvoteflyktninger er av de mest rettferdige måtene å hjelpe mennesker på flukt.

– Vi må hjelpe til i nærområdene, og vi har lenge jobbet for å øke bistanden for å gjøre nettopp det, ofte mot FrPs stemmer. Men ikke alle kan bo i sine nærområder. Noen, ofte de mest sårbare trenger beskyttelse, og da er kvoteflyktningsystemet det mest rettferdige, mener Mani Hussaini.

Støre: – Vi må ha mot til å adressere et asylsystem som er i ferd med å bryte sammen

Vakte oppsikt

Arbeiderpartiets søskenparti i Danmark går inn for en innskjerping av muligheten til å få asyl i landet. Ifølge forslaget skal det ikke være mulig å søke asyl ved grensen eller ved landets største asylmottak. I stedet skal asylsøkerne sendes til et tredje land, for eksempel i Nord-Afrika, hvor det skal opprettes mottakssenter som skal drives av dansker. Der skal personene som har søkt asyl oppholde seg mens søknaden behandles. Til gjengjeld kan partiet tenke seg at Danmark tar imot kvoteflyktninger fra FN igjen. Antallet skal også kunne være flere enn 500 per år som ble tatt imot i Danmark før det ble satt stopp sist høst.

Det skapte også stor oppmerksomhet da Ap-leder Jonas Gahr Støre kom med nye, klare signaler da han talte til SAMAK-kongressen i Stockholm mandag.

– Vi må ha mot til å adressere et asylsystem som er i ferd med å bryte sammen. Vi må slå ring om internasjonale konvensjoner. Men det må gjelde alle land. Noen land tar enorme belastninger, men det er også mange som ikke gjør det. Konvensjonene må gjelde alle land. Vi må finne gode europeiske løsninger. Vi må hjelpe i nærområdene og hjelpe FN. Men veien for å ta imot mennesker på flukt må være en strategi med kvoteløsninger. Da vet vi hvem som kommer, når de kommer og hvor de skal, mener Jonas Gahr Støre.

– Vi må stille krav, og stille opp. Hvis vår kontroll ved grensene er høy, går viljen til integrering opp. Hvis kontrollen på grensen går ned, blir tilliten mindre. Vi kan ikke være konservative i forhold til innvandringspolitikken, sa Ap-lederen.

Navs beskjed til torturoffer: Du finnes ikke i systemet

Annonse
Annonse