– Ryster meg dypt og inderlig
15 prosent av midlertidig ansatte sykehusleger har opplevd å bli presset ut av jobben etter graviditet.
En ny arbeidsmiljøundersøkelse viser at 15 prosent av midlertidig ansatte sykehusleger har opplevd å bli presset ut av jobben etter graviditet.
Vidar Ruud, ANB/Illustrasjon
Saken oppsummert
frifagbevegelse@lomedia.no
Det viser en ny arbeidsmiljøundersøkelse.
Blant de fast ansatte er det 12 prosent som svarer det samme.
Undersøkelsen er gjennomført blant over 3.000 leger av Yngre legers forening (YLF), og i undersøkelsen kommer legene med til dels urovekkende beskrivelser av hvordan det er å være gravid lege på norske sykehus, skriver Dagsavisen.
Legene forteller om vikariater som ikke blir forlenget etter graviditet og fødselspermisjon, om jobbtilbud som er trukket tilbake og om utsagn som «neste gang ansetter vi en ung mann» og «jeg vil sagt deg opp hvis det var lovlig».
Flere forteller også at de på jobbintervju ble spurt om de ville bli gravide i nær framtid. Én lege forteller at hun valgte å ta abort av frykt for å ikke få forlenget sitt vikariat.
– Dette er utsagn som ryster meg dypt og inderlig. Slike forhold kan ikke norske sykehus leve med, sier Johan Torgersen, leder i YLF. Han mener at dette er et uttrykk for en systemfeil i Sykehus-Norge, og ber helseminister Bent Høie (H) om å ta grep.
– Han må gi en klinkende klar beskjed nedover i systemet om at denne ulovlige praksisen opphører. Han må også tenke gjennom om helseforetakene i dag styres på rett måte, sier Torgersen.
Et sykehus på Østlandet ble nylig felt av Likestillings- og diskrimineringsombudet for å ha diskriminert en gravid lege. (ANB-NTB)


Nå: 0 stillingsannonser