JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

13 Høyre-politikere hamret løs på nytt forslag om strengere innleie-regler. – Dette er skremselshistorier, svarer Sp

De tillitsvalgte fra Fellesforbundet og Arbeidsmandsforbundet som fulgte stortingsdebatten om bemanningsbransjen, fikk oppleve en intens debatt der Høyre hadde mobilisert mange.
Hovedtillitsvalgt i NCC, Per Bugge, hører på Stortingets debatt om bemanningsbransjen.

Hovedtillitsvalgt i NCC, Per Bugge, hører på Stortingets debatt om bemanningsbransjen.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

Da Stortinget debatterte innstrammingene i regelverket for innleie satt en gruppe tillitsvalgte fra Fellesforbundet Arbeidsmandsforbundet og fulgte nøye med. Det ble et uvanlig møte for de hovedtillitsvalgte fra de største bygg- og anleggsvirksomhetene i Norge. Vanligvis legges møtene til et møterom, men i anledning Stortingets store debatt om bemanningsbyråene fulgte de debatten fra galleriet på Stortinget.

Dette er de 25 dårligst betalte yrkene

Størst endring for underentreprenørene

– Det er for underentreprenørene den største endringa nå skjer, sier Per Bugge. Han er hovedtillitsvalgt i NCC og organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Den viktigste endringen som Stortinget vedtar i dag, er et strengere krav til hvem som kan avtale innleie. I dag er loven at det kan skje etter avtale med tillitsvalgte. Den nye vedtaket innebærer at retten til å godkjenne innleie bare kan skje i bedrifter som er knyttet til en landsomfattende tariffavtale.

Venstresida betegnet dette som en historisk dag i kampen mot det useriøse arbeidslivet.

– Dette er en historisk opprydning i arbeidslivet. Vi trenger fast grunn under føttene og derfor sier Stortinget: «Nok er nok», sa Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik.

Her er de viktigste endringene i innleie-reglene

13 Høyre-talere

Høyre hadde virkelig mobilisert til denne debatten. Til sammen 13 talere fra Høyre tok ordet. Argumentene var at dette vil kvele oppturen som ser ut til å komme i næringslivet, det vil heve terskelen inn i arbeidslivet for de svakeste gruppene i samfunnet, det vil gjøre det vanskeligere å rekruttere arbeidskraft til utkantene og dette vedtaket vil spesielt gå utover distriktene.

Regjeringen hadde foreslått strengere krav for innleie innenfor bygg- og anleggsbransjen. Flertallet på Stortinget vil at dette skal gjelde alle bransjer. Mange talere fra Høyre brukte betegnelsen at dette vil være å skyte spurv med kanon.

Kjøper seg plass

Høyres Kårstein Løvaas fra Vestfold var en av dem som virkelig trakk fram det store skytset. Han mente at forslaget som blir vedtatt vil straffe seriøse arbeidsgivere, at Arbeiderpartiet ønsker å kvele oppturen, at Kristelig Folkeparti stenger den viktigste veien inn i arbeidslivet. Han avsluttet innlegget sitt med å si at «LO har kjøpt seg plass i Arbeiderpartiets sentralstyre og nå var det Pay-back-time». For den siste påstanden ble han irettesatt av stortingspresidenten.

Innleie til helsetjenesten ble et viktig innlegg i debatten. Helse- og omsorgsdepartementet har sendt brev blant annet til Nordlandssykehuset for å få rede på hvilke konsekvenser Stortingets vedtak kunne få for deres drift. Direktøren ved sykehuset har svart at det kan komme til å få uheldige konsekvenser.

Bemanningsbransjen reagerer skarpt på at stortingsflertallet vil skjerpe inn innleie

Skremselshistorier

Saksordfører Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet hadde kontaktet Strand, og konfrontert ham med forslagene. Da hadde Strand svart at han ikke kjente til detaljene i forslaget.

– Dette er skremselshistorier, dette er ikke seriøst.

Stortinget behandler saken ferdig i kveld og det blir flertall for å stramme inn slik at en må ha tariffavtale med en fagforening med innstillingsrett. Definisjonen på fast ansettelse vil også bli tydeligere.

Hadde de fått samme innlegg?

– Hva synes du om debatten?

– Jeg synes det var mange gjentakelser. Det var akkurat som om Høyre og Fremskrittspartiet hadde fått delt ut samme innlegget, sa hovedtillitsvalgt Bugge da Frifagbevegelse.no traff ham etter debatten. Han tror dette kommer til å rydde opp i bemanningsbransjen slik at de seriøse bemanningsbyråene ansetter de som de tror kan bli leid ut.

– Det er akkurat som om høyresida mener at alle jobbene kommer til å forsvinne, men jobbene blir der og det vil fortsatt være mulig å ansette og si opp folk, men det vil bli slutt på at de som jobber på anlegg sju dager og så skal ha fri sju dager, ikke vet om de har jobb neste uke, sier Bugge.

Han er glad for at venstresida støtter opp om fagbevegelsens krav.

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse