Økonomiprofessor Kalle Moene mener det viktigste politikerne kan gjøre for å bekjempe forskjeller er å legge til rette for sentral lønnsdannelse gjennom fagforeninger.
Kathrine Geard
7 av 10 nordmenn mener økonomisk ulikhet utfordrer velferdsstaten
Økende forskjeller engasjerer velgerne. 70 prosent av de spurte i en ny undersøkelse mener økonomisk ulikhet utfordrer velferdsstaten.
Det er i en ny undersøkelse Opinion har gjort for Dagsavisen at til sammen 70 prosent sier seg helt eller ganske enig i påstanden om at økonomisk ulikhet utfordrer velferdsstaten.
19 prosent er uenig i påstanden.
Økende sosiale og økonomiske forskjeller har vært blant valgkampens største saker. Politikere fra venstre til høyre har utropt ulikhet til et sentralt tema i årets valg.
• Åge (76) hadde levende spyfluelarver i såret da han døde. NB! Sterke bilder
Undersøkelsen viser at spesielt de med rødgrønn partipreferanse sier seg enig i påstanden om at økonomisk ulikhet utfordrer velferdsstaten.
89 prosent av dem som ville stemt Sp om det var valg i dag, sier seg enig i påstanden. Av SV-velgerne er det 85 prosent som sier seg enig, mens tallet for Ap-velgerne er 82 prosent.
Også blant de med partipreferanse på borgerlig side, er de fleste enige påstanden.
Det gjelder for 70 prosent av KrF-velgerne, 64 prosent av dem som ville stemt Venstre og 54 prosent av Høyre-velgerne. Blant dem som ville stemt Frp er det 43 prosent som er helt eller delvis enig i påstanden.
Vokst på ulikhets-fokus
Professor Kalle Moene ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo mener valgkampen har vist at ulikhet engasjerer folk.
– Valgkampen har i hvert fall vist at de partiene som er opptatt av ulikhet har vokst. Det gjelder spesielt partiene til venstre for Arbeiderpartiet, som Sosialistisk Venstreparti, sier Moene til Dagsavisen.
SV er et av partiene som har fått økt oppslutning gjennom valgkampen. Ifølge snittet av meningsmålingene gjengitt av nettstedet Poll of polls har partiet løftet seg fra 4,3 prosent på snittet av målingene i juni til 5,6 prosent i august. Hittil i september ligger SV på et snitt på 5,7 prosent.
Også Rødt har vokst fra 2,4 prosent på snittet av målingene i juni, til 3,3 prosent på snittet av målingene hittil i september.
• Disse ti grafene viser Forskjells-Norge
Rike drar ifra
I en serie opp mot valget har Dagsavisen satt søkelyset på Forskjells-Norge, og undersøkt situasjonen for uføre, minstepensjonister, studenter, aleneboende og lavinntektsfamilier.
Flere mål på ulikhet viser at forskjellene i Norge har økt de siste årene.
Ifølge statistikk på inntekt og formue, er de rikeste i ferd med å dra ifra resten av befolkningen.
Om lag 670.000 nordmenn – totalt 13 prosent av befolkningen – sier de synes det er vanskelig å få endene til å møtes, ifølge SSB.
Antallet fattige barn i Norge er tredoblet de siste 16 årene. 98.000 barn lever i fattige familier, viser en rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet.
• 17 historier om ulikhet i Norge
Forskerne har pekt på forskjellige årsaker til hvorfor ulikhetene øker i Norge. De har vist til et arbeidsliv i endring, hvor deler av arbeidslivet er fagorganisert står svakere, har vokst. Sektorer der fagbevegelsen har sterke tradisjoner, som industri, har tapt terreng og sektorer som byggebransjen utfordres av utenlandsk arbeidskraft.
Økt innvandring, av enkeltpersoner og familier som stiller svakt på det norske arbeidsmarkedet, er enn annen faktor, samt omlegging av skattesystemet, både når det gjelder skattereformen i 2006 og endringer i formuesskatten.
I tillegg kommer den teknologiske utviklingen, som bidrar til at flere jobber forsvinner fordi arbeidsoppgavene blir automatiserte.
Kollektiv lønnsdannelse
Men hvordan påvirker økende økonomisk ulikhet velferdsstaten, og hva kan politiske beslutningstakere gjøre med det?
– En viktig årsak til økende ulikhet er mindre grad av kollektiv lønnsdannelse, og mer individuelle lønnsforhandlinger. Fagforeningene er altså en viktig forutsetning for å holde ulikhetene nede. Det viktigste politikerne kan gjøre er å legge til rette for det systemet vi har i dag med sentral lønnsdannelse, sier Moene.
Jo likere inntektsnivå befolkningen har, jo enklere er det å få oppslutning om ideen om velferdsstaten og få folk til å bidra til statens inntekter ved å betale skatt, mener professoren.
– Når folk har et ganske likt behov for velferdstjenester, og ganske like inntektsmuligheter slutter flere opp om velferdsstaten, sier Moene.
Han viser til at i land hvor ulikhetene er store, så er det også en svakere velferdsstat.
– I ytterkanten på den skalaen, blant land vi kan sammenligne oss med, finner vi USA, sier professoren.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro