70 prosent av utlyste stillinger er deltid. Nå vil disse fire ha mer heltid
Unge som vil inn i helsesektoren får tilbud om deltid. Nå skal partene i sektoren jobbe for flere heltidsstillinger.
SAMMEN FOR HELTID: Arbeidet for hele stillinger i helsesektoren skal intensiveres, mener representanter for de sentrale partene (fra venstre) Solveig Kopperstad Bratseth (NSF), Mette Nord (Fagforbundet), Lasse Hansen (KS), Erik Kullerud (Delta)
Sidsel Hjelme
Saken oppsummert
Fagforbundet er frustrert over at så mange nye stillinger er på deltid. Allerede i dag jobber flertallet i kommunenes helse- og sosialtjenester jobber deltid. Og de unge som skal ut i disse yrkene får også tilbud om deltid.
Nesten tre av fire utlyste stillinger i høst er på deltid.
Fagforbundet vil ha hele stillinger
Fagforbundets Mette Nord understreker at hele stillinger er helt avgjørende for å sikre rekrutteringen til sektoren framover:
– Skal vi få de unge til å velge utdanninger innenfor helse og velferd, må vi ha hele stillinger å tilby dem. Det er derfor en utfordring nå vi ser at 70 prosent av stillingene som er utlyst i høst, er deltidsstillinger. Men det er mange lokale ulikheter, og derfor må mye av dette løses lokalt, sier Nord.
«Alle» er enige om at så mye deltid er et problem. Det gir dårligere tjenester, og skaper uforutsigbarhet og ekstraarbeid for både arbeidsgivere og ansatte.
Les også: Nå kan du kreve større stillingsprosent (12.1.15)
Stor vilje, men manglende resultater
Det mangler ikke verken på tiltak eller velvilje for å redusere deltidsbruken. I 2013 inngikk partene en felles heltidserklæring, og ifølge KS' siste arbeidsgivermonitor, har fire av fem norske kommuner satt i gang tiltak for å få færre deltidsarbeidende. Men resultatene uteblir. Over halvparten av kommunene oppgir at de får for liten effekt av tiltakene mot deltid.
Les også: Vil ha kvinner til å jobbe mer (14.3.15)
Partene vil styrke innsatsen for heltid
Nå vil partene forsterke innsatsen gjennom avtalen "Det store heltidsvalget" som er undertegnet av Fagforbundet, Sykepleierforbundet, Delta og KS. En viktig erkjennelse som ligger bak, er at det ikke nytter for de sentrale partene å peke på kommunene og fortelle dem hva de skal gjøre, sier Lasse Hansen, administrerende direktør i KS:
– Det vi er enige om sentralt må understøttes av lokale prosesser. Derfor vil deltidsproblematikken blant annet bli en del av folkevalgtopplæringen som vi nå kjører for alle de 11.000 nyvalgte politikerne i norske kommuner.
Fordelene med å bygge en heltidskultur i kommunene er tidligere godt dokumentert, blant annet i Fafo-rapporten "Større stillinger og bedre drift" som kom tidligere i år.
– Heltid gir gevinst til alle parter, sa Fafo-forsker Leif Moland til Fagbladet under sin presentasjon av rapporten i mai.
Les også:
Lærerne frykter nye krav vil bety mer deltid (28.9.15)
Vinmonopolet er deltidsversting (7.5.15)


Nå: 0 stillingsannonser