70-årsjubileum: «Små land som Norge trenger den beskyttelsen som Europarådet gir»
– Vi må lage noe som likner United States of Europa, sa Winston Churchill i 1949. Resultatet ble Europarådet, som feirer 70-årsjubileum.
Lise Christoffersen har 13 år bak seg i Europarådet.
Helge Rønning Birkelund
Saken oppsummert
helge@lomedia.no
STRASBOURG: Kun ett sted er hele Europa samlet på en gang. Fire ganger i året - i januar, april, juni og oktober - møtes parlamentarikere fra 47 medlemsland i den franske byen Strasbourg. Bare Hviterussland mangler.
Om ikke mange i vårt land er klar over det, vet stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) hva Europarådet betyr for Norge. Hun har selv vært medlem av rådet helt siden 2006.
p
– Det er vår menneskerettsorganisasjon, og betyr mye for Norge. Små land som oss er mest utsatt i tider hvor ikke alt går på skinner. Små land som Norge trenger den beskyttelsen som Europarådet gir. Jeg er forundret over at media ikke har vært mer opptatt av hva som foregår her, sier Lise Christoffersen til FriFagbevegelse.
Skryt av Macron
Frankrikes president Emmanuel Macron var med på markeringen av organisasjonens 70-årsjubileum. Han gikk langt i å påpeke nettopp viktigheten av Europarådet som et samlende organ i kampen mot strømninger, splittelse og globalisering i Europa og verden for øvrig.
Det er også et tungt bakteppe som ligger bak: Andre verdenskrig. Aldri mer, var mottoet.
– Formålet var å skape stabilitet i Europa. Og bygging av et samarbeid om kjerneverdier som menneskerettigheter, rettsstatsprinsipper og demokrati, sier Lise Christoffersen til FriFagbevegelse.
Norge var en av 10 nasjoner som var med på oppstarten. I dag er det 47 land med.
Den største striden internt de siste årene har stått om Russland skal få være med i det gode selskapet eller ikke. Det har vært delte meninger. Flertallet har villet at Russland skal være med, for å holde dialog med nasjonen.
Europarådet er ikke minst kjent i Norge etter at Thorbjørn Jagland ble generalsekretær i 2009, inntil han gikk av nå i sommer 10 år senere.
– Thorbjørn har betydd enormt mye. Vi kom i en situasjon hvor mange opplevde rådet som lite relevant. Det var store diskusjoner i forkant om hvilke kriterier som skulle legges vekt på ved valg av ny generalsekretær. Det hadde tidligere vært medlemmer av parlamentarikerforsamlingen som rykket opp. Mange av oss ville heller ha en person som hadde vært statsminister eller utenriksminister i sitt eget land. Har du først hatt en slik posisjon, har du et stort nettverk til ledere som ingen andre har mulighet til å få. Nettopp dette har vært en stor suksess med Thorbjørn, mener Lise Christoffersen.
Jagland har vært både aktiv overfor Russland og det som har skjedd i Tyrkia.
– Han nyter stor tillit, og er blitt lyttet til. Han har også turt å ta tak i administrative rutiner og skåret ned på pengebruken. Han har gjennomført flere indre reformer. Det har ført til Europarådet til å bli en effektiv organisasjon, mener hun.
Stort ansvar
Selv føler hun et sterkt ansvar for å reise sakene som Europarådet er opptatt av videre til Stortinget.
Europarådets kampanje mot vold i nære relasjoner har også resultert i en interpellasjon i Stortinget.
I fem år har Christoffersen rapportert om forholdene i Moldova. Hun har fulgt overvåkingsprosedyrer, besøkt landet, skrevet rapporter, møtt sivilsamfunnet og både posisjonen og opposisjonen.
Nå er det Nord-Makedonia hun følger spesielt.
Europarådet holder til i Strasbourg.
Helge Rønning Birkelund


Nå: 0 stillingsannonser