7.500 til sak mot rederne
Industi Energi og SAFE har tatt ut gruppesøksmål mot rederne for å få nattillegget som en del av pensjonsgrunnlaget.
PENSJON: De ansatte på flyteriggen godtar ikke arbeidsgivernes utregning av pensjonsgrunnlaget. Industri Energi og SAFE har gått til sak for at også nattillegget skal regnes med.
Martin Guttormsen Slørdal
Saken oppsummert
torgny@lomedia.no
I løpet av våren kommer Industri Energi og SAFE til å møte Norges Rederiforbund i retten. Fagforbundene vil møte med 7.500 medlemmer i ryggen i et gruppesøksmål. Tvisten dreier seg om nattillegget skal være en del av pensjonsgrunnlaget eller ikke.
De to forbundene har allerede møtte Rederiforbundet i retten ved flere anledninger. Arbeidsgiverne har benektet at fagforbundene har rett til å gå til sak på vegne av sine medlemmer i et gruppesøksmål. Industri Energi og SAFE tapte først i tingretten, saken ble anket på saksbehandlingsfeil. Da fikk de to forbundene, og i neste runde i tingretten ble det slått fast at det var anledning til å bruke gruppesøksmål.
Rett skal være rett
For det enkelte medlem er det ikke så enorme summer det dreier seg om. Hvis en legger til nattillegget i pensjonsgrunnlaget, vil pensjonsgrunnlaget øke med rundt 50.000 kroner i året. Minstesatsen for Obligatorisk tjenestepensjon (OTP) er 2 prosent. I så fall vil pensjonsutbetalingen øke med rundt 1.000 kroner i året.
– Rett skal være rett, sier forbundssekretær Gro Losvik i Industri Energi.
– Hvis hver enkelt skal gå til sak for et slikt beløp dekker det ikke saksomkostningene en gang, sier Losvik til LO-Aktuelt.
Hun mener at forbundet har en god sak. I Tjenestepensjonsloven som regulerer OTP er det definert at nattillegg skal med i grunnlaget. Grunnen til at arbeidsgiverne ikke gir seg på dette er at denne pensjonsavtalen med Rederiforbundet er regulert i tariffavtale, og der er uttrykket «regulativlønn» brukt.
Gruppesøksmål
– Vi mener at «regulativlønn» også inneholder nattillegg. Men uansett så mener vi at det vil være lovbrudd hvis ikke nattillegget er med i pensjonsgrunnlaget, sier Losvik.
Derfor blir ikke dette behandlet som en arbeidsrettssak, men som en sivil sak i Tingretten. Hadde det vært brudd på tariffavtalen så hadde saken hørt hjemme i Arbeidsretten. Men siden det er et lovbrudd det dreier seg om, hører den hjemme i Tingretten, mener Industri og SAFE.
Gruppesøksmålet er organisert etter avmeldingsalternativet. Det innebærer at alle som er omfattet og har rettigheter i pensjonsordningen er med. Det vil si rundt 7.500 mennesker. Alle blir kontaktet via sine tillitsvalgte. De som ikke vil være med må da aktivt si i fra at dette vil jeg ikke være med på.
Fullmakt til forbundene
Men hvis du ikke har sagt nei, er du med, og da har du ikke mulighet til å reise søksmål ved en seinere anledning. Du gir også fullmakt til forbundene til å inngå et forlik hvis det skulle bli aktuelt.
Nøyaktig tidspunkt for når saken kommer opp i Stavanger tingrett er ennå ikke fastsatt, men Losvik regner med at saken kommer opp i løpet av første halvår 2014.


Nå: 0 stillingsannonser