Lønnsoppgjøret
8000 venter på ny lønn – krever reelle forhandlinger
Økt kjøpekraft, lokale forhandlinger og vern av den norske arbeidslivsmodellen er viktige krav i tariffoppgjøret.
VENTER PÅ NY LØNN: Blant annet på SAS' tekniske base på Gardermoen venter tekniske funksjonærer i IE&FLT på resultatet av årets lønnsoppgjør.
Kai Hovden
kai.hovden@lomedia.no
7995 medlemmer står på avtalen for tekniske funksjonærer mellom IE&FLT og NHO. Onsdag setter partene seg ved forhandlingsbordet, og fristen for å komme i mål med er satt til midnatt 30. mai.
– Vi har en klar formening om hvordan vi kan videreutvikle denne avtalen, forteller Merete Jonas som er forhandlingslederen til IE&FLT.
Ifølge forbundet vil det fremmes krav innen flere temaer, deriblant vilkårene for arbeidstiden.
Vil ha sin del av kaka
Kent Roger Buajordet er nestleder i den nyopprettede samarbeidskomiteen for tekniske funksjonærer i IE&FLT. Uten at han kan gå i detalj, har han klare tanker om hva som vil være viktig for gruppen i årets oppgjør.
– Det er viktig å få løftet kjøpekraften til våre medlemmer. Etter flere år med synkende kjøpekraft sammenliknet med prisveksten, må vi få en reell lønnsvekst over den forventede prisveksten på 4,1 prosent, sier Buajordet.
Når det kommer til endringer og/eller presiseringer av tariffavtalen, forteller Buajordet at dette ble diskutert på tariffkonferansene tidligere i år.
– Vi må få på plass noen justeringer, men ettersom forhandlingene nå vil være i gang, kan jeg ikke gå i detalj på hva dette er, sier han.
KLARE FORVENTNINGER: Kent Roger Buajordet er nestleder i samarbeidskomiteen for tekniske funksjonærer i IE&FLT. Han er klar på hva som er viktig for medlemmene i denne tariffrevisjonen.
Jan-Erik Østlie
Opplever press
Men på generelt grunnlag kan Buajordet uttale seg, og han er da særlig opptatt av presset mot den norske modellen.
– Vi opplever at mange på avtalen for tekniske funksjonærer utsettes for et trykk fra eiere eller kulturer som utfordrer den norske arbeidslivsmodellen. Trepartssamarbeidet og den norske arbeidslivsmodellen må styrkes, ikke svekkes, slår Buajordet fast.
I tillegg opplever mange av medlemmene at det ikke foregår reelle lokale forhandlinger der de jobber, ifølge Buajordet.
– Det gjelder både i store konsern og i mindre bedrifter med liten eller ingen bedriftsklubb. Dette er noe vi ikke kan akseptere, understreker han.
Sett dere ned med ledelsen
Buajordets klare oppfordring er å sette seg ned med bedriften etter at årets tariffjustering er gjennomført.
– Ta en gjennomgang av tariffavtalen, slik at dere får et forent syn på denne for fremtidige forhandlinger. Her er det mulig å få hjelp av avdelingsrepresentanter, regionrådgivere, samarbeidskomiteen eller sentrale rådgivere, sier han.