JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
«Anne» og samboeren fikk to helt forskjellige utfall av søksmålet mot Aleris/Stendi.

«Anne» og samboeren fikk to helt forskjellige utfall av søksmålet mot Aleris/Stendi.

Tori Aarseth

Minst 22 av 24 miljøarbeidere anker i Aleris-saken:

Aleris-saken har kostet dyrt for «Anne» og familien. Nå gjør hun seg klar til anken.

Hun gikk gjennom et personlig mareritt da hun sto i rettssaken mot sin tidligere oppdragsgiver. Likevel vil hun kjempe videre. – Jeg vil ikke at barn skal vokse opp, komme borti slike arbeidsforhold og tro at det er normalt, sier «Anne».18.09.2019
08:56
18.09.2019 13:25

tori@lomedia.no

Hun og samboeren er to av de 24 miljøarbeiderne som saksøkte Aleris Ungplan & BOI, nå Stendi, med krav om fast stilling. Saken gikk over tre måneder i Oslo tingrett i vår, og i august kom dommen.

p

«Anne» fikk avvist kravet sitt. Men samboeren ble vurdert som fast ansatt.

– Jeg skjønner det fortsatt ikke. Vi har hatt samme arbeidsgiver og har stått i det samme systemet. Det er ingenting som skiller oss. Vi har gått gjennom papirene ørten ganger, men vi blir ikke klok, sier hun.

«Anne» og minst 21 andre har bestemt seg for å anke dommen til lagmannsretten. Anken leveres i slutten av uka.

Hør historien til «Anne» i podkasten Rørsla:

Abonner på Rørsla i Apple podkaster, Google podcasts, Spotify, eller der du hører podkaster!

Frykt for å stå uten inntekt

«Anne» var en av de første som forklarte seg da rettssaken begynte i Oslo tingrett i januar. Men hun synes dommen stemmer dårlig med forklaringen hun ga i retten.

– Det ble lagt masse vekt på frivillighet. Men jeg kjenner faktaene på gulvet, sier hun.

«Anne» sikter til argumentasjonen om at konsulentene selv valgte å være selvstendig næringsdrivende, og ønsket seg lange vakter på flere våkne døgn i strekk.

Hennes opplevelse var at Aleris var preget av en bruk og kast-holdning ovenfor konsulentene. Siden de ikke var ansatt, kunne de miste jobben på dagen uten å engang ha krav på en begrunnelse.

– Både jeg og min samboers inntekt var avhengig av Aleris. Jeg ble veldig redd for å våkne opp og ikke ha jobb neste dag, spesielt som ufaglært, sier hun.

Mistet timer

Selv mener hun å ha fått en straffereaksjon da hun som ansvarsvakt valgte å bemanne opp en natt.

– Dagen etter ble jeg oppringt av ledelsen. De var sinte for at jeg hadde bemannet opp, og de var ikke interesserte i å høre min forklaring.

«Anne» ga klar beskjed om at hun mente det var feil at kostnaden for ekstra bemanning skulle stilles opp mot personalets sikkerhet.

– Jeg fikk en beklagelse, men da jeg kom hjem hadde jeg fått en e-post om at de hadde fjernet 40 timer fra min turnus på grunn av nedbemanning. Jeg skjønte at det var en straffereaksjon, sier «Anne».

p

Hun tror ikke på at nedbemanning var den reelle grunnen til at hun mistet vakter.

– Jeg hadde ikke i min villeste fantasi sett for meg at slike arbeidsforhold eksisterer i Norge. Gjør du noe galt så får du liksom piskeslag så du vet hvordan du skal oppføre deg til neste gang.

Mener at dommerne misforsto

I «Annes» dom la retten vekt på at hun hadde fulltidsstudier ved siden av, og at det å være selvstendig næringsdrivende konsulent ga henne mulighet til å tilpasse vaktene til studiene. Selv mener hun at konklusjonen går på tvers av det hun har forklart.

– Jeg jobbet ikke i Aleris fordi det passet ved siden av studier. Det er stikk motsatt. Jeg begynte på skolen etter at jeg begynte i Aleris fordi jeg ble vettskremt av tanken på å jobbe i et sånt system. Jeg ble rett og slett redd for fremtiden min, sier hun.

Dermed startet «Anne» på fulltidsstudier ved siden av hundre prosent jobb i Aleris, samtidig som hun hadde en to år gammel datter, hus, mann og bikkje å ta seg av.

– Jeg unner ikke noen å drive på med det jeg har gjort, for det har vært jævla slitsomt for å si det rett ut. Men jeg gjorde det for at jeg ikke skulle ha en fremtid der jeg frykter hva som kan skje i morgen.

(Saken fortsetter under bildet)

– Jeg kan ikke legge dette bak meg før jeg får et svar. Og jeg føler ikke at vi har fått det i tingretten, sier «Anne».

– Jeg kan ikke legge dette bak meg før jeg får et svar. Og jeg føler ikke at vi har fått det i tingretten, sier «Anne».

Werner Juvik

– Som en bøtte med iskaldt vann

En annen ting retten har lagt vekt på i flere av sakene, er at noen av konsulentene har hatt flere oppdragsgivere. Også dette stusser «Anne» på.

Hun er klar på at hun i utgangspunktet jobbet hundre prosent for Aleris, og ikke hadde andre oppdragsgivere. Men høsten 2017 kom det en intern prosess i selskapet der konsulentene måtte svare på en sjekkliste som skulle kartlegge om de var reelt selvstendig næringsdrivende.

Bakgrunnen var en gjennomgang Skatteetaten hadde gjort av konsulentbruken i selskapet, der de konkluderte med at en rekke av konsulentene var å anse som ansatte.

p

– Rett før jul fikk jeg en telefon fra regiondirektøren. Han sa at hvis jeg skulle fortsette, så trengte jeg å finne en ekstra oppdragsgiver innen to uker. Det var som å få en bøtte med iskaldt vann over seg, sier «Anne».

Etter en ringerunde fikk hun ordnet en oppdragsgiver til.

– Nå var jeg hundre prosent student, hadde hundre prosent stilling i Aleris, og en arbeidsgiver til som forventet at jeg skulle stille opp der, sier hun.

Stor personlig belastning

«Anne» forteller at kombinasjonen heltidsjobb og heltidsstudier tok på, og at rettssaken også har vært en enorm belastning på den lille familien.

– Det sier seg selv at man blir utslitt. Det var ofte at jeg måtte bruke tid på å samle meg før jeg gikk ut av bilen. Jeg måtte hente krefter jeg egentlig ikke hadde for å møte det som var på utsiden, enten det var hjemme, skole eller jobb, sier hun.

Men det verste utspant seg da «Anne» sto i vitneboksen i Oslo tingrett.

– Det var et mareritt å få en positiv graviditetstest, sier hun.

«Anne» er tydelig preget av det hun gikk gjennom, men beholder fatningen.

– Vi kunne ikke bære fram et nytt liv i dette kaoset. Jeg var stygt redd for at vi skulle gå konkurs. Så jeg måtte ta vekk et liv fordi jeg kjempet denne saken. Det gjør saken ekstra viktig for meg.

– Kjenner oss ikke igjen

Stendi, tidligere Aleris, mener at dommen i Oslo tingrett har gitt dem rett i de prinsipielt viktige spørsmålene.

– Tingretten har blant annet slått fast at det ikke er belegg for å si at Aleris Ungplan & BOI har hatt økonomiske motiver for å bruke selvstendig næringsdrivende konsulenter, og at retten vanskelig kan se at oppdragstakere har vært billigere enn arbeidstakere for selskapet, skriver administrerende direktør Ingvild Kristiansen i en e-post.

p

Kristiansen ble nylig utnevnt som administrerende direktør etter å ha fungert i stillingen de siste månedene. Hun mener at påstandene om dårlige arbeidsforhold også ble behandlet i retten.

– Dommen er tydelig på at de fleste har foretrukket å være oppdragstakere. Konsulentene har selv ønsket lange vakter og dobbeltvakter. Vi kjenner oss ikke igjen i de forholdene som ble beskrevet i retten, og beskrivelsene ble heller ikke ble vektlagt i dommen, skriver Kristiansen.

Kristiansen minner også om at Stendi har jobbet for å øke andelen faste ansatte de siste årene.

– Vi ønsker å ansette så mange som mulig i hele, faste stillinger, og etterstreber å tilby faste ansettelser til de med oppdragskontrakter.

– Når det gjelder påstandene om "press" om å ha flere oppdragsgivere og "nedgradering til ringevikarer", så er dette noe vi ikke kjenner oss igjen i, avslutter hun.

(Saken fortsetter under bildet)

Saksøkernes advokat, Kjetil Edvardsen, mener at saksøkerne har alt å vinne på å anke.

Saksøkernes advokat, Kjetil Edvardsen, mener at saksøkerne har alt å vinne på å anke.

Werner Juvik

– Tingretten har gjort feil

Saksøkernes advokat, Kjetil Edvardsen, mener at konsulentene har alt å vinne på å anke saken videre.

– Det Oslo tingrett har gjort er feil, og det kommer overordna domstoler til å rydde opp i. Hvis det er jeg som tar feil, så må vi endre loven, sier han.

p

Tingretten kom til at elleve av de 24 var arbeidstakere, men Edvardsen er likevel ikke fornøyd med dommene disse elleve har fått. Grunnen er at summene de har fått tilkjent i erstatning og oppreisning er veldig små.

– Konsekvensene blir så små for Stendi at de får ingen reell motivasjon til å følge loven, sier Edvardsen.

Han mener at det er galt at tingretten har lagt avgjørende vekt på om konsulentene selv har valgt å være selvstendig næringsdrivende.

– I Norge skal man ikke kunne velge å kunne stå utenfor arbeidsmiljøloven. Den skal gjelde uansett, sier Edvardsen.

– Men er det ikke urimelig å si at det er Stendi sin feil hvis arbeidstakeren ønsket å være selvstendig næringsdrivende?

– Det kan du si. Men arbeidsmiljølovens system er slik at man etablerer et vern som skal gjelde for alle. Det er forsket mye på dette, og særlig unge mennesker ser ofte ikke sin egen begrensning. Konsekvensen er at de sliter seg ut og blir uføre, og så må samfunnet betale for det.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.09.2019
08:56
18.09.2019 13:25Mest lest

 Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.

Jan-Erik Østlie

Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.

Roy Ervin Solstad

En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.

Kai Hovden

Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.

Brian Cliff Olguin

Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker

Erna Solberg

Erna Solberg

Leif Martin Kirknes

Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun

Privat

Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.

Helge Rønning Birkelund

Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.

Colourbox.com. Innfelt: fafo.no

13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene

Debatt

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.

Ida Bing

«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.

Privat

«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.

Jan-Erik Østlie

– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.

Anna Granqvist

– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Fra mandag kan dagpendlere fra Sverige og Finland igjen kunne komme på jobb i Norge. (Illustrasjonsfoto)

Ola Tømmerås

LO glad for løsning for dagpendlere fra Sverige og Finland, men etterlyser kompensasjon

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.

Helge Rønning Birkelund

240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at det ikke er umulig å utelate eiendomsbransjen fra kompensasjonsordningen, men at det har noen utfordringer ved seg. (Illustrasjonsfoto)

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier at det ikke er umulig å utelate eiendomsbransjen fra kompensasjonsordningen, men at det har noen utfordringer ved seg. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Boligspekulanter tjener på tomme leiligheter: – Folk forstår ikke at dette er mulig

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

IKKE LIKE SIKKERT: Nils Ole Morken (f.v.), Glenn Noss og Johannes H. Haugen konstaterer at stemningen blant verkstedarbeiderne i Lodalen er laber. Usikkerhet rundt arbeidssituasjonen har gjort at flere vurderer å bruke kompetansen sin et annet sted.

Morten Hansen

Verkstedarbeiderne i Lodalen vet ikke om jobbene blir flyttet: – Vi har veldig lite vi skulle sagt

Kommentar

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Visst ligger det både populisme, politisk teft og reaktive impulser bak Senterpartiets vekst, skriver Jo Moen Bredeveien.

Jan-Erik Østlie

«Den tradisjonen Sp skriver seg inn i, har pleid å gi voldsomt kraft i vår politiske historie»

Marianne Borgen (SV)

Marianne Borgen (SV)

Jan-Erik Østlie

Oslos ordfører vil kutte i egen lønn

Illustrasjon

Illustrasjon

Roy Ervin Solstad

Nå blir det glede på kysten: Fergeprisene går ned

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

PÅ JOBB PÅ TUR: Guro Vadstein går ofte tur med Buster i Østmarka. Da benytter hun anledningen til å ta flere jobbsamtaler.

Katharina Dale Håkonsen

Hjemmekontor-reglene er 20 år gamle. Nå krever LO fornyelse


Flere saker