Krisetiltakene for de ledige og permitterte må vare så lenge koronapandemien og arbeidsledigheten krever det, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
Nanna Aanes Wolden
Jobbkrisa:
Alle krisetiltakene fra starten på koronaen må på plass for de ledige snarest, krever Rødt
Arbeidsledige og permitterte skal ikke betale en urimelig høy pris for den koronakrisa Norge har blitt kastet ut i, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
aslak@lomedia.no
12. mars 2020: Regjeringen iverksetter en rekke tiltak i håp om å stanse koronaviruset. Tiltakene er de sterkeste og mest inngripende Norge har hatt i fredstid. Koronautbruddet utløser midlertidige ordninger for permitterte, økte dagpenger, lønnskompensasjon fra staten, forskudd på dagpenger og dobbel kvote med omsorgsdager.
– Alle tiltakene for de arbeidsledige som kom på plass i mars i fjor, må gjeninnføres snarest. I tillegg må regjeringa gi feriepenger for dagpenger. Tiltakene må vare så lenge krisa og arbeidsledigheten krever det, påpeker Rødt-lederen overfor FriFagbevegelse.
Dette er forslagene fra Rødt
Etter å ha fått en rekke innspill fra grasrota i fagbevegelsen, foreslår derfor Rødt følgende:
• Utvide maksperioden for dagpenger fra 1. juli til 1. oktober
• Permitteringsperioden må forlenges fra 1. juli til 1. oktober
• Gjeninnføre feriepenger for dagpenger
• Øke grensen for hvor mye du kan jobbe som permittert fra 50 til 80 prosent
• Gjeninnføre ordningen med at permitterte får full lønn i 20 dager. Fra 1. januar er arbeidsgiverperioden 10 dager. Før koronakrisa var permitterte sikret full lønn i 15 dager
• De tre ventedagene mellom permittering og dagpenger må oppheves
– Hvis vi fremdeles skal kunne kalle dette en dugnad, må vi sørge for at de arbeidsledige kan gå sommeren i møte med visshet om at de har råd til å betale regningene i juli. Dessuten må regjeringa sikre de ledige forutsigbarhet gjennom sommeren før Stortinget selv tar ferie, mener Moxnes.
Åtte forslag til ny krisepakke: Slik vil SV redde bedrifter, permitterte og ledige i koronakrise
Null eller redusert inntekt i juli
Rødt er ikke alene om å ville gjeninnføre ferietillegget på dagpenger. Dette er også noe som Ap, SV, Senterpartiet og MDG forfekter. Regjeringen tok bort retten til feriepenger når man går på dagpenger i 2015.
– Kuttet innebærer at om lag 350.000 koronaledige får null eller redusert inntekt i juli, sier Moxnes.
Ap og Støre legger press på regjeringen: – Det kan være flere hundre tusen nordmenn som får en skikkelig nedtur ved inngangen til sommerferien
Rødt har i sitt alternative budsjett foreslått å bruke 3,6 milliarder til å gjeninnføre retten til feriepenger for arbeidsløse som mottar dagpenger.
Høyres arbeidslivspolitiske talsperson, Heidi Nordby Lunde, mener likevel at det ikke er riktig at de som er tilbake i jobb skal få feriepenger for dagpengene.
– Vi ønsker å løfte folk opp og inn i arbeidslivet. Det er helt feil prioritering å bruke et milliardbeløp, som er ment for å få folk inn i arbeidslivet, på et ferietillegg i stedet, sier hun.
Økonomisk trygghet i sommer
Regjeringen foreslår å forlenge perioden for dagpenger slik at arbeidsledige kan fortsette på ytelsen fram til 1. juli 2021. Den utvidede permitteringsordningen er også blitt forlenget til samme dato.
Mye lest: Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
– Disse ordningene bør ha en varighet i hvert fall til oktober. På den måten blir alle ledige sikra et minimum av økonomisk trygghet gjennom sommeren, sier Rødt-lederen.
– Hvis bedriftene ikke får dekket permitteringer etter 1. juli, vil mange si opp ansatte før sommerferien. Når utløpsdatoen er satt til 1. juli, risikerer tusenvis å starte ferien med å bli arbeidsløse, advarer Moxnes.
Rødt advarer mot at arbeidsgivere permitterer sine faste ansatte og leier inn midlertidige så snart aktiviteten tar seg opp igjen. Ansatte som er delvis permittert, mister dagpengene dersom de nå jobber mer enn 50 prosent.
Grensa ble økt til 60 prosent i mars i fjor. Rødt krever at regjeringen utvider muligheten til å jobbe uten å miste rett til dagpenger fra 50 til 80 prosent.
– De permitterte må kunne ta så mange vakter de vil uten å miste dagpengene. Nå må permitterte takke nei til vakter fordi de mister dagpengene og mye av inntekten hvis de passerer grensa, sier han.
Feriepengene var Monicas «buffer»: – 2021 kommer til å bli vondt. Jeg har knapt jobbet noe. Regningene skal fortsatt betales
Svekkede tiltak
Rødt-lederen var tilfreds da Stortinget bedret vilkårene for de korona-ledige i mars i fjor. Fra 1. september, derimot, har de samme ordningene gradvis blitt svekket, mener han.
– Lønnskompensasjonen til de som permitteres ble avviklet i september. Det betyr at de har fått halvert antall dager med full lønn. Og da ventedagene ble gjeninnført fra nyttår, må de permitterte nå gå tre dager med null i inntekt før de får dagpenger, sier Bjørnar Moxnes.
– Hvis du jobber over 50 prosent i en periode, mister du retten på dagpenger igjen. Ordningene for mange som ikke har fast jobb, inkludert frilansere og kulturarbeidere, har også blitt svekket, sier han.
Greit å vite: Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Har advart opposisjonen
Statsminister Erna Solberg (H) advarer opposisjonen mot å la koronastøtteordningene ese ut.
– Når vi har bedt fagfolk på økonomi om råd, har de advart mot for offensive permitteringsordninger og for omfangsrike kompensasjonsordninger, sier Solberg ifølge NTB.
Et utvalg ledet av økonomiprofessor Steinar Holden har sagt at gode permitteringsordninger gjør at det tar lengre tid for folk å komme tilbake i ordinært arbeid.
Solberg håper opposisjonen deler forventningene om at smitten er mer under kontroll i april eller mai og at mange bedrifter kan drive mer som normalt da.
Debatt: «Det som faktisk har skjedd, er altså at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min»
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
KRAV OG MOTKRAV: Sånn så det ut da Handel og Kontor og NHO møttes til forhandlinger om Standardoverenskomsten mandag formiddag.
André Kjernsli
Her er den nye lønna til kontoransatte
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum sammen med styreleder i Norges Taxiforbund, Øystein Trevland.
Jan-Erik Østlie