Paris-målene og statsbudsjettet:
«Alle» omfavner karbonfangst som klimatiltak. Nå må regjeringen ta en beslutning, mener oljedirektøren
Såkalt fangst og lagring av CO2 ses på som et av de aller viktigste klimatiltakene. Nå fullføres prøveprosjektet, men regjeringen drar fortsatt litt på spørsmålet om fullskalaprosjekt.
Det er ikke mulig å nå målene fra Paris-avtalen uten å ingangsette prosjektet for fangst og lagring av CO2 i full skala, mener Karl Eirik Schjøtt Pedersen.
Nanna Aanes Wolden
Saken oppsummert
helge@lomedia.no
Fangst og lagring av CO2 (CCS) omtales av mange som det viktigste middelet til å nå Paris-målet. NHO mener det er et av de viktigste trekkene ved årets budsjett at det nå bevilges penger til å videreføre og fullføre testprogrammet som er startet. Det samme mener både Norsk olje og gass og LO.
Men nå mener de aller fleste at det er på tide å ta en avgjørelse om det skal igangsettes et fullskalaprosjekt for fangst og lagring av CO2 eller ikke.
– Viktig for å nå Paris-målene
– Det er ikke mulig å nå målene fra Paris uten å utvikle dette prosjektet. Her ligger vi langt framme internasjonalt. Derfor er en endelig beslutning om å bygge en storskala CCS veldig viktig også globalt. Her kan Norge virkelig bidra. Regjeringen bidrar til å videreføre en satsing i 2020. Men det avgjørende for at det treffes en beslutning i 2020. Og her er ikke regjeringen like klar. Det haster. Det må treffes en beslutning i 2020, sier direktør i Norsk olje og gass, Karl-Eirik Schjøtt Pedersen til Frifagbevegelse.
p
– Det er penger til å fortsette testperioden og kvalifiseringsperioden. Men vi må se en beslutning snart. Det er helt avgjørende for om vi skal nå våre forpliktelser. Det vil også bidra til å skape tusenvis av nye arbeidsplasser og trygge eksisterende arbeidsplasser. Dette må vi se en rask løsning og beslutning på. Det er viktig for å nå klimamålene, for å skape nye arbeidsplasser og trygge eksisterende arbeidsplasser, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
– Det haster
Bård Vegar Solhjell i WWF er like klar.
– Framdriften holdes. Men vi er svært opptatt av at investeringsbeslutningen tas. Og det haster, sier Bård Vegar Solhjell, generalsekretær i WWF.
– Sement og avfall er to kjempestore sektorer. Det er ikke mulig å tenke seg en verden uten sement. Og sementproduksjon med fangst og lagring er ufattelig viktig for det globale samfunnet, sier han til FriFagbevegelse.
NHO-leder Ole Erik Almlid håper regjeringen holder farten oppe slik at man får en avgjørelse om karbonfangst og karbonlagring neste år.
– Det er bevilget nok til å holde tempoet oppe i prosjekteringen. Men testen om det er reelt eller ikke kommer neste år, da investeringsbeslutningen om et fullskalaprosjekt må komme, sier NHO-leder Ole Erik Almlid til FriFagbevegelse.
Fagorganisasjonen Tekna mener det er særlig viktig at regjeringen nå sikrer fremdriften mot fullskala karbonfangst og -lagring (CCS). Organisasjonen hadde derfor ventet at regjeringen forpliktet seg til en investeringsbeslutning i 2020, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.
p
Det er bred enighet om at utvikling av teknologi og infrastruktur for å fange, transportere og lagre CO2 i stor skala er en absolutt forutsetning for å nå målene i Paris-avtalen.
– Men nå må vi komme i gang. Vi har ikke tid til å skyve mer på beslutningen, sier Randeberg.
Neste år
Så sent som 5. september i høst lovet olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg på en høynivåkonferanse med 450 deltakere fra europeisk industri og politikk at Norge vil beslutte CO2-fangst og lagring «next year». Forutsetningen er at norske investeringer på om lag 15 milliarder kroner vil gi kostnadseffektiv avfallshåndtering av CO2 og teknologispredning i Europa.
Ved framleggelsen av statsbudsjettet er en investeringsbeslutning «next year» blitt til 2020/2021, påpeker hun.
– Vi registrerer at regjeringen arbeider godt med forberedelsene til prosjektet. Derfor forstår vi ikke tvetydigheten i tidslinjen fram mot vedtak i Stortinget om Norges økonomiske bidrag til å få infrastruktur og verdikjeder på plass, sier Randeberg.
– Tekna forstår at det er en risiko for at Norge betaler milliarder av kroner for å forberede et avfallslager for CO2 i Nordsjøen – som ingen vil betale for å bruke. Men på den annen side – europeisk industri vil ikke investere i kostbare anlegg for å fange CO2 fra sine industriprosesser innen metall og sement før de har sikkerhet for at lagerplass finnes, sier hun.
p
Tekna snakker med europeiske fagforeninger om mulighetene en utslippsfri industri med sikre jobber i framtida. Vi forventer at den norske regjeringen gjør sin del av jobben og holder en klar tidslinje i arbeidet med rensing og lagring av CO2-avfall fra norsk og europeisk industri.
Forener alle
Karbonfangst forener alt fra oljegeneral Karl-Eirik Schjøtt Pedersen og Bellonas Frederic Hauge, i den forstand at alle omfavner det. Det kan berge framtidens industrisatsing.
Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg har imidlertid skapt usikkerhet gjennom å si at departementet vil «demonstrere fangst av CO2 enten fra sementindustrien eller fra avfallsforbrenning».
p
Norcem i Brevik driver med sement – Fortum Oslos anlegg på Klemetsrud med avfallsforbrenning.
I revidert nasjonalbudsjett for 2018 sa regjeringen at Stortinget kan ta en beslutning i 2020/2021. Med en slik framdrift kan Norge ha verdens første infrastruktur for CCS i drift i løpet av 2023/2024.
Karbonfangst og håndtering er et bidrag for å bremse global oppvarming ved å fange karbondioksid (CO2) fra for eksempel kullkraftverk og lagre det i stedet for å slippe det ut i atmosfæren.
Teknologi for å fange CO2 i stor skala er allerede kommersielt tilgjengelig og godt utviklet.
Selv om CO2 tidligere har blitt injisert i geologiske formasjoner for ulike formål, er langsiktig lagring av CO2 et relativt uprøvd konsept og ingen store kraftverk driftes med full karbonfangst og håndtering.
I Norge er det bare to aktører, Oslo Varme og Norcem.


Nå: 0 stillingsannonser