AUF-leir
Amerikansk fagforeningsstjerne til Utøya
Han sørget for en «umulig» tariffavtale og organiserte arbeidere hos Amazon i USA. Torsdag kommer Chris Smalls til Utøya for å fortelle hvordan han klarte det.
AUF-leder Astrid Hoem mener Chris Smalls er en rockestjerne innenfor arbeiderbevegelsen internasjonalt.
REUTERS/David 'Dee' Delgado
helge@lomedia.no
Chris Smalls ser nærmest ut som en amerikansk rapper, med solbriller, fippskjegg og capsen bak fram.
Men han er altså noe helt annet, nemlig grunnlegger og leder av Amazon Labour Union. Der sørget Smalls for en historisk seier for arbeiderne. Det skjedde på et gigantisk varehus i lokalisert på Staten Island i New York i 2022, etter at ledelsen i Amazon kjempet mot det i lang tid.
Bakgrunn: Nå kjemper lageransatte en historisk kamp mot giganten Amazon
AUF-leir
Det var ungdomsrådgiver i LO, Sindre Hornnes, som klarte kunststykke å få fagforeningslegenden til Norge.
– Han tok i alle fall telefonen da jeg ringte ham. Og han var positiv til å komme til Norge, forteller Sindre Hornnes.
– Få har bedre kjennskap til hvor hardt og tøft der er å skape fagforeninger i store internasjonale selskap, enn ham. Han er et forbilde i kampen for at ansatte i store internasjonale konsern skal gjennom få gjennom så grunnleggende ting som en tariffavtale og kunne organisere seg i en fagforening, sier Hornnes.
Tema på programposten hvor Chris Smalls skal delta på årets AUF-leir på Utøya, er noe så ungdommelig som «Don`t fuck with the Union».
– En rockestjerne
AUF-leder Astrid Hoem synes det er kult, og er veldig spent på hva Chris Smalls bringer med seg av kunnskap.
– Det er enormt stort. Han er jo en rockestjerne innenfor arbeiderbevegelsen internasjonalt, sier Hoem.
– For oss er det kjempeviktig å sette en faglig kamp på dagsorden. Derfor har vi også laget til en egen «Arbeiderfestival» på Utøya torsdag, legger hun til.
Hør mer om kampen mot Amazon i denne episoden av Rørsla som kom ut i fjor:
Tesla kommer også
Mange LOs forbund vil delta med ulike aktiviteter som viser bredden i det forbundene representerer.
I tillegg kommer også Emil Rönnborg fra IF Metall i Sverige, som kjemper en tilsvarende kamp i Tesla.
– Amazon og Tesla er begge store internasjonale selskap som absolutt ikke er venner med fagbevegelsen i land hvor de etablerer seg. De står for en bekymringsfull utvikling som vi må ta på alvor også i Norge, en utvikling som står i en grell kontrast til den nordiske modellen. Derfor er det også relevant å hente de to til Utøya for å vise at det er mulig å stå i kampen for tariffavtaler og kollektive forhandlinger, sier Sindre Hornnes.
De to utenlandske fagforeningskameratene skal møte Fagforbundets leder, Mette Nord, og Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, i en panelsamtale på Utøya torsdag.
Jonas og statsråder
Årets Utøya-festival starter onsdag kveld, med fokus på «Makta», ikke med besøk av Gro Harlem Brundtland, men hun som spilte henne i TV-suksessen med samme navn, Kathrine Torborg Johansen.
Martin Kolberg og Hadia Tajik kommer også.
AUF-leder Astrid Hoem åpner festivalen torsdag, før helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre tar over mikrofonen.
Etter at fagbevegelsen er blitt fokusert på, stiller tidligere AUF-leder Ina Libak, næringsminister Cecilie Myrseth, statssekretær Ellen Reitan og påkalle økonom Kalle Moene spørsmål om det egentlig er synd på rikingene.
Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen kommer fredag, og da stilles også spørsmålet «Hva gjør vi med gutta», med blant andre kulturminister Lubna Jaffery og AUFs nestleder Gaute Skjervø.
Og lørdag er det klart for den berømte fotballkampen mellom AUF og Arbeiderpartiet på programmet. Da kommer også statsminister Jonas Gahr Støre for å tale til leirdeltakerne. Da står blant annet også valget i USA på programmet, med utenriksminister Espen Barth Eide og Tonje Brenna i samtale med rådgiver Eirik Løkke fra tenkesmien Civita og Ap-politiker Gaute Børstad Skjervø.
Det er påmeldt rundt 1000 deltakere på årets AUF-leir på Utøya.