Antallet som tar fagbrev på nett har vokst enormt under pandemien
Det siste året har gitt rekordvekst for fagbrev på nett. – Det har vært mer jobb enn forventa, men det er verdt det, sier butikk-trioen som straks skal opp til eksamen.
KLARE FOR EKSAMEN: Stian Nygård Skilbrei, Wenche Stange Viken og Mette Nilsen Grinaker står forhåpentlig straks med fagbrevet i hånda.
Erlend Angelo
erlend@lomedia.no
– Vi kan prate for oss, vi er tross alt selgere, så vi er mest spent på teorieksamen.
Det sier Montér-trioen Wenche Stange Viken, Stian Nygård Skilbrei og Mette Nilsen Grinaker.
De utgjør halvparten av seks ansatte på butikken i Tønsberg som er i gang med å ta fagbrevet i salgsfaget.
Og utdanninga tar de på nett, alt er betalt av medlemskapet gjennom HK. Eksamensavgifta tar arbeidsgiveren seg av.
I det hele tatt et meget praktisk opplegg – om enn ikke så enkelt som de hadde håpet.
– Det er litt mer krevende og omfattende enn vi hadde trodd, innrømmer Mette Nilsen Grinaker.
– Jeg hadde tippa på en time i uka, men vi sitter ofte 1–2 timer hver dag, utdyper Stian Nygård Skilbrei.
Mye lest: Unge som dropper ut av videregående skole greier seg dårligere enn før
Fleksibelt
Å ta fagbrev på nett er fleksibelt, og kan ta alt fra fire måneder til ett år.
– Har du realkompetansen, så er det som gjenstår en femtimers tverrfaglig eksamen. Etter det er det praktisk prøve i egen butikk. Noen gruer seg nok til eksamen, det er fullt forståelig – men vi følger opp tett. Terskelen er og skal være lav, forteller Jon Anders Hesby i Didac.
Han rapporterer om en rekordøkning i fagbrev på nett. Omtrent halvparten av deres fagbrevkandidater kommer fra HK.
– I fjor økte vi med 30–35 prosent. Vi mistenker at mange permitterte og arbeidsledige tar fagbrev for å formalisere kompetansen sin. Et fagbrev skaper trygghet, mener Hesby.
Samarbeider
Det mener også trioen i Tønsberg, som nå skimter et fullført fagbrev. Det gir både yrkesstolthet, høyere jobbsikkerhet – og ikke minst en pen økning i timelønna på en tikroning, som de innrømmer er den største motivasjonen.
En bonus på kjøpet er at fagbrevutdanninga har styrket samholdet deres på jobben. Til tross for lang fartstid i bransjen – kravet er minst fem års relevant erfaring for å kunne ta fagbrev på nett med påfølgende praktisk eksamen i egen butikk – har det dukka opp mange nye begreper. Og da er det best å kunne se på det sammen.
– Vi har prata mye i lag på telefon. Det er lov å samarbeide om oppgaver, og det er veldig kjekt å være flere, forteller Wenche Stange Viken.
Praksisbrev: Josef og Lukas droppet ut av skolen. Nå er de stjerneelever hos XXL: – En så enorm utvikling
Spent på eksamen
Trioen har jobba godt siden de starta i januar. I juni skal de til pers. I det som er VG3-eksamen i salgsfaget, altså eksamen tilsvarende på tredje trinn i videregående skole.
Under eksamenen må de legge samarbeidet til side og gjøre all jobben selv.
– Jeg gruer meg til å stå opp tidlig om morgenen for så å sitte fem timer alene og jobbe. Men det skal bli deilig å bli ferdig, sier Stian Nygård Skilbrei.
Har det vært gøy?
– Det har i alle fall vært lærerikt. Og vi angrer ikke på at vi starta på det, sier de, men trioen drar litt på det.
Allikevel anbefaler de flere til å gjøre det samme, om de har tid og mulighet – og ikke minst om flere på jobben gjør det samtidig.
– Vi setter opp ekstrakurs
Det er ikke bare hos Didac det er full fart på nettbaserte fagbrevkurs. Hos AOF har 150 HK-medlemmer startet på kurset, der de fleste har praktisk fagprøve i juni. Det er AOF som er HKs samarbeidspartner gjennom det såkalte bransjeprogrammet for varehandelen som de ble tildelt i fjor.
– Vi er veldig fornøyd, HK-medlemmer utgjør majoriteten av alle deltakere gjennom bransjeprogrammet. Alle kursene er fulle, vi måtte sette opp ekstrakurs og håper vi får muligheten til å sette opp flere. Dette har slått an langt mer enn vi trodde, sier Silje Kjellesvik Norheim, som er prosjektleder for bransjeprogrammet i HK.
Hun anbefaler så mange som mulig å ta fagbrev.
– Varehandelen står midt oppe i enorme omstillinger, samtidig som de er en gruppe i arbeidslivet med et generelt lavere utdanningsnivå enn andre næringer. Det er viktig å kunne gi kompetanseløft på alle plan – og det vil løfte lønnsnivået i bransjen. Søk, søk – det er helt gratis, digitalt og fleksibelt, sier Norheim.
KOM IGJEN: – Søk på nettbasert nettkurs. Det er helt gratis, digitalt og fleksibelt, oppfordrer Silje Kjellesvik Norheim i HK.
Privat