JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortingsvalget 2025

Ap frykter et brutalisert arbeidsliv hvis Frp vinner valget

Tonje Brenna og Bjørnar Skjæran spår et skjebnevalg for arbeidslivet. Desperasjonen råder i Ap, kontrer Frp.
Tonje Brenna burde bruka tida på andre ting enn usaklige angrep som ikke har rot i virkeligheten, mener Frp.

Tonje Brenna burde bruka tida på andre ting enn usaklige angrep som ikke har rot i virkeligheten, mener Frp.

Kasper Holgersen

helge@lomedia.no

Fremskrittspartiet ligger høyt på målingene, og kan få stor innflytelse på politikken til en eventuell borgerlig regjering.

– Sammen med Høyre og Venstre vil Frp være med på å brutalisere arbeidslivet. En borgerlig regjering vil ikke bare gi en dårligere trygghet i bunnen når vi blir syke. Det er ikke utenkelig at flere av oss også blir sykere, sier Tonje Brenna til FriFagbevegelse.

Hun mener Frp ikke er opptatt av at folk skal ha det trygt og godt på jobben. Det er dramatisk for arbeidsfolk i Norge, poengterer hun.

Kutt i sykepenger?

En borgerlig regjering etter høstens valg vil blant annet øke sjansen for kutt i sykepengene, mener Brenna, og begrunner det med at Frp har varslet at de vil vurdere nettopp det.

Etter å ha fått full sykelønn de første seks månedene, mener Venstre at sykelønnen skal reduseres til 80 prosent etter dette. Og har varslet at de vil presse Frp og Høyre til å gå med på det.

Brenna mener man ikke må «kødde» med sykelønnsordningen.

– Det kan ikke herske noen som helst tvil om det. Vi vil ikke være med på å gjøre arbeidsfolk utrygge, sier hun.

Hun utelukker også karensdager.

– Karensdag er usosialt og vil ikke løse hovedproblemet som er at det lange sykefraværet øker. Mange lange sykmeldinger ender i AAP-løp og senere uførhet. Vi må gjøre mer for å få ned sykefraværet og få folk i jobb.

Brenna er bekymret for at vi foreskriver ensomhet når vi trenger fellesskap.

– For mange kan det å være på jobb også gjøre deg friskere. Det høye sykefraværet er et stort problem for oss som samfunn. Men også for den enkelte.

Kronikk: Svenske tilstander er Frp-tilstander

Dette svarer Frp

Mens mange hevder det er langtidsfraværet som er den største utfordringen, viser Frps første nestleder og leder for Frps programkomité, Hans Andreas Limi, at det er det egenmeldte sykefraværet, altså korttidsfraværet som øker mest.

Den enkelte bør i større grad gjøres ansvarlig for korttidsfraværet, blant annet med egenandel kombinert med endringer i regelverket, mener Frp.

Overfor FriFagbevegelse poengterer han at partiet ikke har tatt stilling til nivået, men ønsker å reise debatten.

– Endringer nå gjøres i samarbeid med partene i arbeidslivet, sier Limi.

– Frp er krystallklare på at vi skal ha en god og forutsigbar sykelønnsordning for arbeidstakerne. Dette ligger til grunn for vår politikk, og det er kun et nytt tegn på desperasjonen som råder i Ap at vi beskyldes for å brutalisere norsk arbeidsliv.

Hans Andreas Limi kaller uttalelsene fra Arbeiderpartiet for desperate.

Hans Andreas Limi kaller uttalelsene fra Arbeiderpartiet for desperate.

Jan-Erik Østlie

Beskjed til Brenna

Limi er i likhet med statsråden svært bekymret over den sterke veksten i sykelønnsutviklingen.

Han registrerer at alle partene i forhandlingene om en ny IA-avtale, med unntak av LO, ønsker å utrede alle sider ved sykelønnsordningen for å få ned det rekordhøye sykefraværet.

– Arbeidsministeren bør heller bruke tiden sin på å utarbeide forslag som partene i arbeidslivet og partiene kan bli enige om, i stedet for å komme med usaklige angrep på andre partier som ikke har rot i virkeligheten.

Kommentar: Sylvi Listhaug kan bli Norges nye statsminister

Spår amerikanisering

Arbeidspolitisk talsperson i Ap, Bjørnar Skjæran, mener Frp står for en amerikanisering av det norske arbeidslivet.

– Det har alltid vært drømmen til Frp, mener han.

Bjørnar Skjæran frykter et amerikansk arbeidsliv hvis Frp får stort regjeringsmakt.

Bjørnar Skjæran frykter et amerikansk arbeidsliv hvis Frp får stort regjeringsmakt.

Jan-Erik Østlie

– Du kan bare se til USA og programmene til Thomas Seltzer hvor folk må ha to eller opptil tre jobber for å overleve, men fortsatt er fattige, hevder han.

Skjæran begrunner det med Frps politikk:

* Mer midlertidighet i arbeidslivet.

– Arbeidsgiver skal bestemme arbeidstid, mengde og når du skal jobbe. De skal få lov til å ansette folk midlertidig, uten å ha et midlertidig behov, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.

– Når man legger sammen forslagene Frp her kommer med, er det ingen tvil om at de ønsker et arbeidsliv der arbeidsgiver har full råderett både over arbeidstakernes arbeidshverdag og hverdag, sier Skjæran.

* Arbeidsmiljøloven og tilhørende bestemmelser må være utformet slik at en kan sikre høy verdiskaping i både privat og offentlig sektor, men samtidig ivareta den enkelte virksomhet og arbeidstaker på en god måte.

– Det betyr at Frp vil rive Arbeidsmiljøloven i stykker. Det er en vernelov for arbeidstakerne og har ikke som oppgave å sikre verdiskapning eller ivareta den enkelte virksomhet. Igjen viser det en nesten sjokkerende lav kunnskap om arbeidslivet og hvordan det fungerer i Norge, sier Skjæran.

* Vil redusere den sentrale delen ved lønnsforhandlinger. Frp mener det er lokalt i den enkelte bedrift man best kjenner behovene og konkurransesituasjonen. Den sentrale potten ved lønnsforhandlingene bør derfor reduseres for å kunne øke andelen til lokale forhandlinger.

Bjørnar Skjæran peker på frontfagets betydning og at dette er partenes – ikke politikernes – ansvar.

Warning
Annonse
Annonse