JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nye innleie- og likebehandlingsregler

Ap og LO har etterlyst et tilsyn for håndheving av nye innleieregler. Nå svarer arbeidsministeren

Det haster med å få på plass et tilsyn for de nye innleiebestemmelsene, mener både Ap og LO. Nå skal arbeidsminister Anniken Hauglie ha en plan.
Anniken Hauglie leverer sak til Stortinget om tilsyn av innleie i løpet av våren. Det betyr høyst sannsynlig en gang mellom påske og sommerferien.

Anniken Hauglie leverer sak til Stortinget om tilsyn av innleie i løpet av våren. Det betyr høyst sannsynlig en gang mellom påske og sommerferien.

Nanna Aanes Wolden

helge@lomedia.no

Stortingsrepresentant Arild Grande (A) har bedt om svar om når regjeringen planlegger å fremme sak om styrket håndheving av innleie- og likebehandlingsreglene.

Han har også spurt om regjeringen vil tilføre Arbeidstilsynet ekstra midler med et slikt ansvar.

Budsjettprosess

Nå har svaret kommet. Arbeidsministeren har planer om å legge fram et forslag for Stortinget i løpet av våren.

p

Eventuelle nye midler varsler hun må avklares gjennom den ordinære budsjettprosessen. Det betyr i klartekst at det ikke vil komme noe midler til dette i revidert statsbudsjett i vår.

Forslag om en styrket håndheving av innleie- og likebehandlingsreglene ble sendt på høring 6. juni, med frist 15. september.

Fremdeles har altså regjeringen ikke fremmet noe forslag for Stortinget, og det kan fortsatt ta tid.

Innleiebestemmelsene ble vedtatt sommeren 2018 og trådte i kraft for over ett år siden.

– Å føre tilsyn med innleie- og likebehandlingsreglene krever ressurser når det gjelder verktøy, kompetanse og tid. Arbeidstilsynets budsjett har de siste årene blitt styrket blant annet til oppfølging av arbeidslivskriminalitet og utsatte næringer. Arbeidstilsynet har økt antall tilsyn knyttet til oppfølging av arbeidskriminalitet. Tett samarbeid med andre etater, både ved a-krimsentre i sju norske byer og gjennom annet operativt samarbeid, gjør at Arbeidstilsynet kan håndheve arbeidslivskriminalitet mer effektiv og målrettet, skriver Hauglie i sitt svar.

Mer utålmodige

Både Arild Grande og nestleder i Fellesforbundet, Steinar Krogstad, har begge påpekt at det haster å få på plass et tilsyn.

p

Steinar Krogstad mener det i alle fall er viktig at Arbeidstilsynet får tilsynet på plass slik at det kan tre i kraft fra sommeren av.

– Det verste scenarioet er at dette legges fram så sent at det blir vedtatt i sommer, og at det blir iverksatt først fra 1. januar. Det er helt nødvendig at Arbeidstilsynet tilføres penger allerede i revidert budsjett, mener han.

– Vi vet at regelverket brytes, spesielt i den uorganiserte delen av byggebransjen. Der har ikke vi noen myndighet til å bryte inn. Der har vi verken tillitsvalgte eller tariffavtaler og der finner vi de mest sårbare arbeidstakerne. Der prøver de nok å ture fram som før, sier han.

Arild Grande mener svaret illustrerer en regjering som egentlig ikke ønsker å rydde opp.

– De var mot innstrammingene og de var mot tilsyn. Men Stortinget har bedt om dette og saken burde vært løst for lenge siden. Vi krever at det kommer på plass tilsyn umiddelbart, men slik svaret er skrevet er jeg bekymret for at det ikke er på plass før 1. januar. De eneste som har grunn til å være fornøyde med regjeringen er de kriminelle og de useriøse arbeidsgiverne, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

– Uten tilsyn vil ikke dette vedtaket ha den ønskede effekten. Derfor haster det, legger han til.

Annonse

Flere saker

Annonse