JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Overkjører regjeringen:

Ap, Sp og Frp sikrer historisk løft for fagskolene

Ap har sammen med Sp og Frp forhandlet frem en enighet om seks konkrete forslag til en kompetansereform.
– Nå tvinger vi regjeringen til handling og har utarbeidet seks konkrete forslag som faktisk fører til en kompetansereform for livslang læring, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap).

– Nå tvinger vi regjeringen til handling og har utarbeidet seks konkrete forslag som faktisk fører til en kompetansereform for livslang læring, sier Torstein Tvedt Solberg (Ap).

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

– Dette er en seier for alle som har kjempet for en kompetansereform, fagskoler, og at ingen arbeidsfolk skal gå ut på dato, sier utdanningspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Torstein Tvedt Solberg til FriFagbevegelse.

LO har lenge jobbet med dette som mål. Nå innfris dette av et stortingsflertall bestående av Ap, Sp og Frp.

p

Det er LO-sekretær Trude Tinnlund strålende fornøyd med.

– Opptrappingen er et historisk gjennomslag og viser kraften i det faglig-politiske samarbeidet mellom LO og Ap. Jeg har ikke tall på alle de møtene vi har hatt med Ap om behovet for dette, og det er virkelig en stor dag for oss at partiet har fulgt opp og fått gjennomslag for dette i Stortinget, sier Trude Tinnlund.

LO har særlig vært opptatt av å få på plass en opptrappingsplan som imøtekommer arbeidslivets kompetansebehov. En lang rekke av LOs innspill er tatt med i vedtaket fra stortingsflertallet.

Les også: Fagskolene kan bli svaret for mange på koronakrisa

Opptrapping over fem år

Arbeiderpartiet har sammen med Senterpartiet og Fremskrittspartiet forhandlet frem en enighet om seks konkrete forslag til en kompetansereform.

– Arbeiderpartiet har i flere år jobbet for en kompetansereform. Nå tvinger vi regjeringen til handling og har utarbeidet seks konkrete forslag som faktisk fører til en kompetansereform for livslang læring, sier Torstein Tvedt Solberg.

Den største endringen skjer innenfor fagskolene.

– Der sikrer vi flertall for et historisk løft for fagskolene, med en forpliktende opptrappingsplan med 1000 nye studieplasser årlig over fem år. Det betyr 1000 flere studieplasser på høyere yrkesfaglig utdanning allerede fra høsten av – i tillegg til det regjeringen varslet i revidert nasjonalbudsjett, sier Solberg.

Vil ha lovbestemt rett til EVU

Et annet viktig moment er retten til kompetansepåfyll.

– Vi har tatt et stort steg i retning av å sikre alle arbeidstakere en lovbestemt rett til kompetansepåfyll. Ingen skal frykte å gå ut på dato i jobben sin. Derfor setter vi nå i gang et utredningsarbeid for at dette skal kunne bli en realitet, sier stortingsrepresentanten.

Koronakrisen har ført til at rekordmange står utenfor arbeidslivet; enten arbeidsløse eller helt eller delvis permitterte. Det gjør kompetansereformen desto viktigere, mener Solberg.

– Både arbeidstakere og arbeidsgivere står overfor store omstillinger etter koronakrisen, som virkelig veltet om på hverdagen til folk. Derfor er det spesielt viktig at vi sørger for et kompetanseløft for alle som trenger det, mener Torstein Tvedt Solberg.

Kompetansereformen som nå legges i skuffen, ble lagt fram av høyreregjeringen 22. april i år.

Møter etterspørselen

– I praksis ville regjeringen sendt regningen til arbeidstakere og bedrifter, som måtte tatt regningen for etter- og videreutdanning selv. Det får vi nå ryddet opp i med denne enigheten, mener Solberg.

Finansieringssystemet for universiteter og høyskoler har vært en av de store barrierene for å få til god etterutdanning. Arbeiderpartiet får nå gjennomslag for endringer som gir sterke insentiver til å endre dette slik at universitetene og høyskolene skal være i stand til å møte etterspørselen om kompetansepåfyll.

– Vi sørger for at universiteter og høyskoler skal være i stand til å opprette mindre og fleksible fag og emner som arbeidslivet etterspør, og som kan tas i kombinasjon med jobb ved å få på plass et nytt finansieringssystem for dem. Systemet skal lages i tett samarbeid med utdanningssektoren og arbeidslivet, sier Torstein Tvedt Solberg.

Annonse
Annonse