JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsgivere kjøper seg kursbevis

En vrimmel av useriøse aktører tilbyr dyre, men dårlige HMS-kurs på nett. LO krever opprydding.

ragnhild@lomedia.no

«I stedet for bruke penger på dyre 40 timers HMS kurs kan du i stedet ta HMS kurset online», skriver HMS
Direkte på sine nettsider. Og videre: «For kun kr. 1990 får du gyldig kursbevis og et internkontrollsystem klar til bruk.»

Kurset som HMS Direkte reklamerer for, består av noen lysbilder med kortfattet informasjon om arbeidsmiljøloven og hms-regelverket. Deretter følger en test med 25 spørsmål. Hvert spørsmål har to til tre svaralternativer, og når alle spørsmål er besvart, får du beskjed om hvilke som er besvart feil og anledning til å velge nytt svaralternativ.

I løpet av få minutter kan en dermed prøve og feile seg fram til en godkjent test og få et kursbevis tilsendt i posten.

– Dette er ikke opplæring, det er salg av kursbevis.

Det sier Torgrim Kokaas, fagansvarlig for HMS i Studieforbundet AOF.

Døgnfluer

Arbeidsmiljøloven §3-5 pålegger alle arbeidsgivere en plikt til å gjennomgå opplæring i helse-, miljø- og sikkerhetsarbeid (HMS). Loven stiller imidlertid ingen krav til opplæringens omfang, og heller ingen krav om hvordan opplæringen skal gjennomføres, eller hvem som kan stå for den. Dette har åpnet for det AOF mener er utstrakt cowboy-virksomhet innenfor hms-opplæring.

Mange nettbaserte aktører tilbyr raske løsninger for ledere til ublue priser. HMS Direkte er bare ett av en rekke eksempler. Fafo gjennomførte i 2011 en kartlegging av tilbyderne av HMS-opplæring for arbeidsgivere, og fant at rundt 15 prosent av leverandørene tilbyr ren nettbasert undervisning. I rapporten skriver forskerne:

«Vi har erfart at det er mulig å gjennomføre et HMS-kurs på helt ned mot 5–10 minutter og få et kursbevis. Det er åpenbart at dette, uavhengig av forutgående risikovurdering for virksomheten, ikke med noen rimelighet kan sies å være en tilstrekkelig opplæring.»

Flere av foretakene AOF er kritiske til, er enten ikke registrert i Brønnøysundregistrene i det hele tatt, eller de er registrert under helt andre bransjer som callsentre, bilforhandlere, investorvirksomhet eller utleie av arbeidskraft. Mange av disse er det Torgrim Kokaas kaller «døgnfluer». De etableres, «melker markedet» så lenge det går, for så å bli borte.

– Disse er ikke interessert i HMS. De er interessert i kjappe penger, hevder Kokaas.

Småbedrifter skulker

Ledere i små virksomheter har en lei tendens til å snike seg unna HMS-opplæringa, mener Arne Bernhardsen. Han er redaktør i Gyldendal Arbeidsliv og underviser selv om arbeidsmiljørelaterte temaer for organisasjoner og bedrifter.

Fordi han er registrert som enkeltpersonsforetak mottar han stadig tilbud om HMS-kurs fra andre leverandører. Nivået på mange av kursene er skremmende dårlig, mener Bernhardsen.

– I Bulgaria og Romania har de mye strengere regler for hvem som kan kjøre HMS-kurs, hva det skal inneholde og hvilket omfang det skal ha. I Norge kan hvem som helst lage et nettkurs, sier forlagsredaktøren.

LO krever regulering

Også LO er bekymret over de mange lettvinte løsningene der ute.

– Dette er ikke ulovlig, men det er useriøst, slår Marianne Svensli, nestleder i forhandlings- og HMS-avdelingen i LO, fast.

Allerede da plikten til å gjennomgå opplæring ble nedfelt i arbeidsmiljøloven i 2005, krevde LO en egen forskrift som stiller klare krav til opplæringa. Ni år senere er en slik forskrift fortsatt ikke på plass. I veiledningen fra Arbeidstilsynet heter det bare at «opplæringen skal gjennomføres på en måte som er tilpasset virksomhetens art, aktiviteter, risikoforhold og størrelse.»

– Det som er mest alvorlig er at ledere ikke får den kunnskapen de trenger, sier Svensli.

Til verneombud og medlemmer av arbeidsmiljøutvalget stilles det i lovverket krav om minimum 40 timers opplæring. LO mener samme krav også burde gjelde arbeidsgivere. I dag er det kun i petroleumsindustrien at ledere er pålagt 40-timers kurs.

I Danmark valgte myndighetene i 2010 å innføre en egen godkjenningsordning for aktører som tilbyr HMS-opplæring for ledere. Godkjenningen gis av Arbeidstilsynet for tre år av gangen, og kan sammenlignes med den godkjenningsordningen vi i dag har for bedriftshelsetjenester i Norge.

LO har flere ganger tatt til orde for at også Norge bør innføre en slik godkjenningsordning, men verken Arbeidstilsynet eller arbeidsgiverorganisasjonene har ønsket dette, forteller Marianne Svensli.

Regjeringen sier nei

Statssekretær Torkil Åmland (FrP) i Arbeids- og sosialdepartementet er tydelig på at H/FrP-regjeringen ikke ønsker å fastsette standardiserte opplæringskrav.

– Da Stortinget vedtok bestemmelsen om HMS-opplæring for arbeidsgiverne, var det et viktig poeng å lage et fleksibelt system som kan tilpasses behovet i den enkelte virksomhet. Norsk arbeidsliv består av en mengde svært forskjellige virksomheter. Det er naturligvis store forskjeller i HMS-utfordringene virksomhetene imellom, etter hvor store de er og hva de holder på med. Opplæringsbehovet er dermed ikke det samme for en stor industribedrift som for kiosken på hjørnet. Dette taler etter vårt syn imot et standardisert opplæringskrav om innhold og omfang, skriver han i en epost til LO-Aktuelt.

Noen godkjenningsordning av kursleverandører er heller ikke aktuelt per i dag, ifølge statssekretæren.

– Vi ønsker et fleksibelt og ubyråkratisk system basert på tillit, skriver Åmland.

Liv og helse

Torgrim Kokaas i AOF presiserer at det også finnes mange seriøse aktører som driver nettbasert hms-opplæring. Mintra, Norsk Interaktiv, TI og AOF selv er blant dem. Det er de useriøse kursagentene studieforbundet og LO vil til livs.

– Dette handler om folks helse og sikkerhet på arbeidsplassen, sier han.

Dette handler om folks helse og sikkerhet på arbeidsplassen.

Torgrim Kokaas, AOF

– Vi fyller lovens minstekrav

Tore Kjetil Sørheim er daglig leder i HMS Direkte og har selv vært med på å utvikle nettkurset. Til LO-Aktuelt sier han at han har forståelse for kritikken.

– Jeg skjønner at noen tenker at våre kurs er veldig enkle, men vi fyller lovens minstekrav. Det er der vi har lagt oss – fordi våre kunder etterspør det, sier Sørheim.

– Mener du at arbeidsgivere sitter med tilstrekkelige HMS-kunnskaper etter å ha gjennomført deres nettkurs?

– Det er åpenbart at våre kurs er veldig enkle. Vi leverer stort sett kurs til små bedrifter med én-tre ansatte, som har et begrenset risikobilde. Hvis det ringer noen fra en industribedrift, anbefaler jeg dem et annet opplegg, sier Sørheim.

Når LO-Aktuelt påpeker at testen kan tas helt uten forkunnskaper og at det – i verste fall – er mulig å prøve og feile seg fram til et kursbevis, må Sørheim først sjekke sitt eget kurstilbud. Så kommer det en epost tilbake til redaksjonen:

«Har sjekket, og du har rett i det. Da blir det selvfølgelig altfor enkelt å komme igjennom. Vi endrer dette snarest, slik at den muligheten ikke er der lenger», skriver Sørheim.

Han understreker at HMS Direkte ønsker å utvikle sine kurs videre og gjerne vil ha innspill fra LO.

– Problemet er at lovverket er veldig mangelfullt. Vi skulle også ønske at myndighetene kom med en mer konkret beskrivelse av hvordan HMS-opplæringen bør foregå. Da hadde det blitt klarere hva vi har å forholde oss til, avslutter Sørheim.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse