UNNTATT FRA REGLENE: I varehandelen er det mange som er unntatt fra arbeidstidsbestemmelsene og som dermed ikke får overtidsbetaling. Det er ikke nødvendigvis riktig. Illustrasjonsbilde.
Sissel M. Rasmussen
Arbeidsgivere unngår overtidsbetaling
Ved å definere ansatte i ledende eller særlig uavhengige stillinger slipper arbeidsgiverne å betale overtid.
lene.svenning@lomedia.no
Ifølge arbeidsmiljøloven kan ansatte unntas arbeidstidsbestemmelsene om de kvalifiserer til å inneha enten en ledende eller såkalt særlig uavhengig stilling. Disse er ikke bundet blant annet av regelen om 40 timers uke, men kan selv bestemme over arbeidstida si, og har ikke krav på overtidsbetaling. Flere har vært bekymret for at denne gruppen omfatter langt flere enn det lovgiverne mente. Derfor bestilte Arbeids- og sosialdepartementet en utredning fra konsulentselskapet Rambøll, og rapporten fra undersøkelsen foreligger nå.
For mange
Hovedfunnet er at arbeidsgivere og arbeidstakere er godt kjent med at unntaksbestemmelsene finnes, men de kjenner ikke til kriteriene som skal være oppfylt for å unntas dem. Dermed kan mange være urettmessig plassert i slike stillinger. Intensjonene i loven var at lederbegrepet skulle brukes på det øverste ledersjiktet. Slik er det ikke. Også gruppa av ansatte i særlig uavhengig stilling kan være for stor. Det kan tyde på at bruk av denne typen stillinger handler vel så mye om arbeidsgivers ønske om å unngå overtidsbetaling, som at denne type stilling innebærer utstrakt fleksibilitet og beslutningsmyndighet for arbeidstakeren, heter det i rapporten.
Uenige om tall
Konsulentselskapet har gjennomført en spørreundersøkelse og gjort intervjuer med både arbeidsgivere og arbeidstakere. De to gruppene svarer ulikt på en del av spørsmålene.
42 prosent av virksomhetene oppgir at de har ansatte som er unntatt arbeidstidsbestemmelsene. Arbeidsgiverne oppgir at i gjennomsnitt 9 prosent av de ansatte er i denne kategorien. De fleste av disse, sju av ti, er ansatte i ledende stillinger. Langt flere arbeidstakere mener de er unntatt arbeidstidsbestemmelsene, det dreier seg om 22 prosent av de ansatte. Også blant de ansatte oppgir en større andel at de er i en ledende stilling enn i særlig uavhengig stilling.
Mange i varehandel
Det er i industrien det er flest i ledende eller særlig uavhengige stillinger, men de finnes i alle bransjer. Menn er i flertall i begge gruppene. Og jo større virksomheten er, dess flere i denne kategorien stillinger, viser rapporten. Rapporten viser også at forekomsten av personer i ledende stilling er størst i varehandelen og hotell- og restaurantbransjen. For særlig uavhengig stilling er forekomsten størst i bank- og finansnæringa. Aldersmessig er de fleste som er definert i ledende stilling i alderen 50-59 år, mens særlig uavhengig stilling er mest utbredt i aldersgruppa 20-29 år. At det er så mange unge i denne gruppa, mener konsulentselskapet gir grunn til å tro de ikke har så ansvarsfulle stillinger som skal til for at de skal kunne defineres som særlig uavhengige.
Oppfyller ikke kriteriene
Undersøkelsen blant arbeidstakerne tyder på at ansatte i ledende stilling faktisk har mulighet til å selv bestemme over sin egen arbeidstid, slik de skal ha når de ikke er omfattet av arbeidstidsbestemmelsene i loven. Disse oppgir at de i ganske stor grad kan bestemme når og hvor arbeidet skal utføres, og at de kan delegere oppgaver. Imidlertid oppgir ikke alle at de kan inngå avtaler på vegne av virksomheten. Det tyder på at de ikke fullt ut fyller kriteriene for å være i en ledende stilling. 27 prosent av arbeidstakerne som oppgir å ha en ledende stilling har ikke personalansvar. Det er ett av kriteriene for å være definert i ledende stilling. 37 prosent av de som er i ledende stillinger er mellomledere.
Undersøkelsen viser også at ansatte i særlig uavhengige stillinger opplever stor grad av fleksibilitet når det gjelder hvordan de skal utføre arbeidsoppgavene, men de har mindre råderett og lavere grad av beslutningsmyndighet enn det som skal til for å bli definert i denne kategorien. "Dette kan indikere at kriteriene i loven, om at en særlig uavhengig stilling skal være overordnet og ansvarsfull og innebære en tydelig og åpenbar "selvstendighet" eller "uavhengighet" når det gjelder hvordan eller til hvilken tid arbeidsoppgaver skal organiseres og gjennomføres, ikke er oppfylt", heter det i rapporten.
Uklart regelverk
Konsulentselskapet som har gjennomført undersøkelsen slår fast at det ikke har skjedd store endringer i denne situasjonen siden meningsmålingsinstituttet Sentio undersøkte den i 2006. Den gangen mente arbeidsgiverne at 7 prosent var unntatt arbeidstidsbestemmelsene, mens 19 prosent av arbeidstakerne oppga å være det. Uansett er det høyere enn det lovgiverne hadde tenkt. Flere arbeidsgivere enn før kjenner til muligheten til å unnta ansatte fra arbeidstidsbestemmelsene. Rambøll konkluderer med at grenseoppgangen mellom ledende og særlig uavhengig stilling er svært uklar. Ifølge konsulentselskapet etterspørres det konkrete eksempler på hvordan regelverket skal forstås, og klare kriterier for hva som skal til for å plassere ansatte i disse typene stillinger.
Mest lest
Arne Birkemo
Avdekket mareritt på Stavanger-restaurant: – Det verste jeg har sett
Tormod Ytrehus
Lønnsoppgjøret 2023 er i gang: Dette krever LO
– Årets lønnsforhandlinger blir vanskelige, tror LO-lederen.
Leif Martin Kirknes
LO forbereder storstreik: Dette kravet må innfris
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.
Tone Tveit
Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning
IKKE SETT PÅ MAKEN: Distriktssekretær i EL og IT Nordland, Ulf Iversen, sier han ikke har sett maken på sine 40 år som tillitsvalgt og ansatt i distriktet. – Hadde ikke trodd det var mulig, sier han.
Knut Viggen
Hovedtillitsvalgt utestengt og oppsagt: – Hadde ikke trodd at dette var mulig
Frøydis Falch Urbye
Skal du jobbe i påska? Her er rettighetene dine
Håvard Sæbø
Her skrur de ansatte av lysene i lunsjpausen for å spare strøm
Selv om det er mørke tall for befolkningen i Nord-Norge, tror fylkesdirektør Kristin Røymo i Nav troms og Finnmark at det finnes løsninger for bedre framtidsutsikter.
Guro Gulstuen Nordhagen
Unge arbeidstakere forlater Nord-Norge: – Åpenbart at det krever endring
Brian Cliff Olguin
LO-lederen angriper Wolt: – Hører ikke hjemme i norsk arbeidsliv
Raudt-politikarane Mímir Kristjánsson på Stortinget og Siavash Mobasheri i bystyret i Oslo.
Tormod Ytrehus
Raudt truar med å ta frå Olivia-restaurantane skjenkebevillinga
Herman Bjørnson Hagen
Strømprisen kan bestemmes av staten, mener EØS-ekspert
Henrikke Tresselt (49), barnepleier på Rikshospitalet.
Jan-Erik Østlie
Henrikke vil bli sykepleier, men 22 års erfaring teller ikke
Å smelte glassfiber krever mye varme. Energiforbruket til 3B Fibreglass Norway på Birkeland tilsvarer det 8.000 husstander bruker i året. Strømprisene gjør det billigere å bruke propan enn ren elektrisk strøm.
Tormod Ytrehus
Femdobling av strømutgiften kan knekke sørlandsbedrift
LO bidrar til å spre jødehat, mener Torkel Brekke, professor ved OsloMet. – Nei, det gjør vi slett ikke, svarer Liv Tørres, leder av LOs internasjonale avdeling.
CF-Wesenberg/kolonihaven.no og Sissel M. Rasmussen
Professor mener LOs Israel-boikott sprer hat mot jøder
Et passasjertog kolliderte med et møtende godstog i Hellas natt til 1. mars. 57 ble drept og flere titalls passasjerer ble skadet.
Vaggelis Kousioras / AP / NTB
Det greske raseriet: Jernbaneulykken var en ventet katastrofe
Brian Cliff Olguin
Fagforeningsleder Ole-Jacob mener han har trampa inn i en 30 år gammel konflikt
– De færreste går i butikker på påskeaften. De fleste har fri og drar bort. Påskeaften har aldri vært en god salgsdag, sier Nina Hjartøy (t.h.). Henriette Stray Juuhl er enig med kollegaen.
Eivind Senneset
Nina og Henriette kjempet fram fri på påskeaften: – Ledelsen måtte lese seg opp
Partileder Jonas Gahr Støre før sin landsmøtetale i 2021. (Arkiv).
Ole Berg-Rusten / POOL / NTB
Kan bli trygdeoppgjør i Arbeiderpartiet
Berit Roald / NTB
Nav vet fortsatt ikke hvor mange som mistet AAP i et helt år
LABBEN: I godt over 18 år har Røhmesmo jobbet på labben i bedriften. Det har gjort at han sluttet med skiftarbeid - et arbeid som ofte henger sammen med helseplager og tidlig avgang.
Petter Pettersen