JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet

Asfalt-firma tiltalt for 7000 brudd på arbeidsmiljøloven

Statens vegvesen krever nå en underleverandør fjernes fra deres anlegg etter massiv juks med arbeidstida.
Allerede i 2018 fikk Vegvesenet de første tipsene om uregelmessigheter hos Killingmo freseservice. Bedriften lovet å rydde opp, men gikk istedet inn for å skjule ulovlighetene. ILLUSTRASJONSFOTO

Allerede i 2018 fikk Vegvesenet de første tipsene om uregelmessigheter hos Killingmo freseservice. Bedriften lovet å rydde opp, men gikk istedet inn for å skjule ulovlighetene. ILLUSTRASJONSFOTO

Colourbox.com

torgny@lomedia.no

Tirsdag tok politiet ut tiltale mot daglig leder og styreleder i Killingmo freseservice. I løpet av to år har bedriften til sammen brutt arbeidsmiljøloven over 7000 ganger.

Selskapet er også i lagt en foretaksstraff på 6,2 millioner kroner.

Jobbet lenge uten hvile

Killingmo freseservice freser asfalt på oppdrag av Statens vegvesen. Det var Statens vegvesen som anmeldte firmaet.

Ved en kontroll oppdaget de at Killingmos ansatte jobbet lenger enn tillat arbeidstid og at de heller ikke fikk den hvilen de har krav på mellom arbeidsøktene.

Etterforskningen har avdekket at bestemmelsene om arbeidstida ble brutt 3179 ganger og bestemmelsene om arbeidstid 4834 brudd i perioden 2. mai 2019 til 30. september 2021.

Forlik: Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene

Forfalsket timelister

De to tiltalte er i tillegg til brudd på arbeidsmiljøloven, også tiltalt for å ha forfalsket selskapets timelister.

Politiadvokat Sigbjørn Arneberg i Øst politidistrikt sier i en pressemelding at etterforskningen av denne saken har avdekket omfattende, systematiske og grove brudd på arbeidsmiljøloven.

– Dersom loven ikke følges, fører ikke dette bare til en risiko for utnyttelse av den enkelte arbeidstaker, men også at andre bedrifter, som faktisk følger loven, blir utkonkurrert, sier han.

Lovte å rydde opp

Allerede i 2018 fikk Statens vegvesen de første tipsene om uregelmessigheter hos Killingmo freseservice. De foretok undersøkelser, og det ble avdekket mange brudd på bestemmelsene.

Etter dette forsikret bedriften om at det var ryddet opp i forholdene.

Men selv etter at bedriften hadde lovt at de skulle rydde opp, fikk Vegvesenet tips om at det ulovlige arbeidet fortsatte.

Dessuten var det gjort grep for å skjule ulovlighetene.

Heve kontraktene

– I tillegg til omfanget, er denne saken spesielt grov fordi vi mener at selskapet har manipulert timelister og andre dokumenter for å skjule brudd på arbeidsmiljøloven. Det er spesielt alvorlig at en bedrift med overlegg bryter loven. Bedriften har fått en sjanse til å rydde opp, men den misbrukte de. Så de får ikke en sjanse til, sier avdelingsdirektør Bente Johnsen Aase i Statens vegvesen i en pressemelding.

På bakgrunn av det som er kommet fram, vil Statens vegvesen nå kreve at alle kontrakter med firmaet heves.

Statens vegvesen har ingen kontrakter direkte med Killingmo. Firmaet er underleverandør i totalt 13 kontrakter med Vegvesenets leverandører.

Disse leverandørene har nå fått to uker på seg til å heve disse kontraktene.

Veldig bra

– Det er veldig bra at de blir tatt, sier leder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen.

Arbeidsmandsforbundet har noen få medlemmer i bedriften, men Killingmo har ikke tariffavtale.

Forbundet har vært i dialog med Statens vegvesen om selskapet og har også formidlet tips om uholdbare arbeidsforhold for de ansatte.

– Det er bra at Statens vegvesen har det som et krav i kontraktene at kontrakten kan sies opp hvis det oppdages ulovligheter, sier Edvardsen.

Han håper at slike krav også kan komme inn i andre bransjer for eksempel renhold.

Underskudd i to år

Killingmo freseservice har 85 ansatte og en omsetning på rundt 150 millioner kroner i året.

De to siste årene har bedriften gått med underskudd. I 2022 var underskuddet på 13 millioner kroner.   

FriFagbevegelse har ringt, sendt sms og epost til daglig leder i Killingmo freseservice for å få en kommentar til tiltalen. Vi har ikke fått noe svar på våre henvendelser.

Annonse
Annonse