Banker må droppe utbytte, mener EUs sentralbank
Den europeiske sentralbanken (ESB) oppfordrer banker til ikke å betale utbytte eller bonus før januar neste år, for å beskytte bankene mot effektene av korona.
Bilde fra bankdistriktet i Frankfurt. I samme by holder også EUs sentralbank til.
Colourbox.com
Målet er å sikre at bankene kan håndtere tap og fortsette å låne ut penger og dermed bidra til å stimulere økonomien i de 19 eurolandene. Korona og smittebegrensningstiltak har lagt en demper på den økonomiske aktiviteten.
ESB hadde allerede anbefalt bankene å vente med utbytte til oktober.
For å dempe de negative effektene av koronakrisen, har ESB også lansert en kriseplan for å kjøpe obligasjoner til en verdi av 1,3 billioner euro, rundt 14 billioner – eller 14.000 milliarder – kroner. Bankene i eurosonen har også fått tilgang til ekstremt billige lån, samtidig som kravet om likviditetsreserver, som sikrer betalingsevnen, er redusert.
En ESB-studie av bankenes evne til å håndtere økonomisk nedgang, viser at de skal være robuste nok til å håndtere effektene av koronakrisen.
– Sterkere kapitalforhold og likviditetsreserver siden den siste finanskrisen har gjort det mulig for bankene å fortsette å låne ut penger til privatpersoner og bedrifter og dermed stabilisere økonomiene, sier Andrea Enria, som leder ESBs representantskap.
– Derfor må bankene nå oppfordres til å bruke denne kapitalen og reservene til å fokusere på denne overordnede oppgaven: å utstede lån, understreker han.