FATTIGDOM: 193 land har underskrevet FNs barnekonvensjon, som feirer 25 år i dag. Fortsatt gjenstår mye for å oppfylle konvensjonen, også i et land som Norge.
colourbox
Barns rettigheter brytes daglig
I dag er FNs barnekonvensjon 25 år. Samtidig lever flere tusen barn i styrtrike Norge i en hverdag uten nok penger til et fullverdig liv.
ola.tommeras@fagforbundet.no
– Det er et åpenbart brudd på barns rettigheter når familien ikke har penger nok til at barnet får delta i aktiviteter og utnytte sitt fulle potensial, sier juridisk rådgiver i Unicef, Ivar Stokkereit.
Unicef ga for et par uker siden ut en rapport om barn i fattige familier i Norge. Bak tallene om utvikling i lavinntektsfamilier og beregninger av fattigdom framkommer helt konkret:
• 17.500 barn i Norge har ikke økonomisk mulighet til å utvikle seg på en best mulig måte.
• 4600 barn har kun ett par sko.
• 3670 barn har ikke ett eneste nytt klesplagg.
Sprikende om fattige
Det er vanskelig å definere fattige familier i Norge. Definisjonene spriker. I løpet av høsten er det lagt fram rapporter som viser alt fra økning til halvering av antall barn i fattige familier.
Første rapport om barn i fattige familier kom i år fra Riksrevisjonen. Den konkluderer med at det blir flere fattige familier i Norge. Antallet barn i fattige familier har nådd 78.000.
Noen uker senere kom Unicef med en rapport der FN-organisasjonen har studert fattigdom i 41 av de rikeste landene i verden. Den konkluderer med at Norge er blant de beste i klassen. Antall barn i fattige familier er halvert i perioden 2008 til 2012. Det er 17.500 barn i fattige familier i Norge, sier Unicef.
– Tiltak har fungert
– Ser vi oss blinde på relativ fattigdom i samfunnet, så er det ikke mulig å måle effekt av tiltakene. Da klarer vi ikke å fange opp hvem og hvor mange som lever i absolutt fattigdom, kommenterer Stokkereit. Han mener det er nødvendig med Unicefs utregning (se fakta) for å vurdere om tiltakene virker.
– Det er helt åpenbart at mange tiltak har fungert. Det vi må spørre oss om er hvorfor tiltakene ikke har nådd alle de fattige barnefamiliene, sier Ivar Stokkereid, juridisk rådgiver i Unicef.
Han tror det er nødvendig med ytterligere beregninger enn den Riksrevisjonen og SSB bruker, for å få oversikt over barnefattigdommen.
Viser økende forskjeller
Unicefs rapport viser at fattige barnefamilier til en viss grad har tatt del i velstandsøkningen i Norge, i motsetning til i andre land, men ikke i samme grad som i familier med høyere inntekter.
– Det er grunn til å tro at dette først og fremst skyldes at sosiale stønader og barnetrygden har stått stille siden 2008, samtidig som lønningene har økt. Dermed er spriket blitt større, påpeker Stokkereit.
Han legger til at spriket i seg selv kan virke ytterligere sosialt ekskluderende på barn, ved at lista for å delta i aktiviteter legges høyere når flertallet har bedre råd.
Bak tallene
Brukes de forskjellige definisjonene for fattigdom, EU, OECD og regjeringens, så varierer antall barn i fattige familier i Norge fra 67.000 til 124.000. Unicef sier 17.500 basert på sin beregning, men har i tillegg utarbeidet en egen indeks for å måle sosial eksklusjon. I indeksen listes opp 14 nødvendigheter som et barn trenger for å leve godt, med alt fra tre måltider om dagen til to par sko, klær, et sted å gjøre lekser og penger til fritidsaktiviteter. Barnet betraktes som sosialt ekskludert dersom familien ikke har råd til 12 eller færre av disse nødvendighetene.
– Styrk barnetrygden
Oppfordringen fra Unicef på 25-årsdagen for barnekonvensjonen, er å styrke barnetrygden, se på hvordan den kan bli mer målrettet og vurdere å gjeninnføre søskentillegget.
– Vi trenger konkrete tiltak for å utligne forskjeller og for å bryte fattigdomsspiraler. Fattigdom arves ved at barn i fattige familier er mindre på sosial arenaer, oftere tar kortere utdanning, lettere ramler ut av skolen og har større risiko for psykiske lidelser. De får ikke utnyttet sitt potensial for fullt, noe som klart bryter med barnekonvensjonen, sier Stokkereit.
Sprik om fattigdom
Riksrevisjonens rapport: Antall barn i fattige familier i Norge er 78.000, og er økende.
EU: Antall barn i fattige familier i Norge er 124.000, og er økende.
Unicefs rapport: Antall barn i fattige familier i Norge er 17.500, og er halvert fra 2008 til 2012.
Utregningene
Relativ fattigdom: I Norge er nivået for å definere en familie som fattig satt til et inntektsnivå lavere enn halvparten av median inntekt. Median inntekt er den midterste av inntektene i et samfunn. EU definerer familier med inntekter lavere enn 60 prosent som fattige. Svakheten med den måten å beregne er at når folk flest får mer penger, så stiger median inntekt og antall fattige vil øke.
Absolutt fattigdom: I Unicefs rapport er absolutt fattigdom satt til nivået for lavinntektsfamilier i 2008. Deretter er det sammenliknet med antallet på samme nivå fem år senere, kun regulert for prisvekst gjennom årene.
Sprik om fattigdom
Riksrevisjonens rapport: Antall barn i fattige familier i Norge er 78.000, og er økende.
EU: Antall barn i fattige familier i Norge er 124.000, og er økende.
Unicefs rapport: Antall barn i fattige familier i Norge er 17.500, og er halvert fra 2008 til 2012.
Utregningene
Relativ fattigdom: I Norge er nivået for å definere en familie som fattig satt til et inntektsnivå lavere enn halvparten av median inntekt. Median inntekt er den midterste av inntektene i et samfunn. EU definerer familier med inntekter lavere enn 60 prosent som fattige. Svakheten med den måten å beregne er at når folk flest får mer penger, så stiger median inntekt og antall fattige vil øke.
Absolutt fattigdom: I Unicefs rapport er absolutt fattigdom satt til nivået for lavinntektsfamilier i 2008. Deretter er det sammenliknet med antallet på samme nivå fem år senere, kun regulert for prisvekst gjennom årene.
Mest lest
Privat
To timer etter at de kjørte sammen, fikk han beskjed om at kollegaen var død
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
– Jeg føler meg overveldet. jeg er så glad for at noen forstår hvor viktig dette er. Ikke bare for meg, men for alle Navs flere millioner brukere, sier Janne Cecilie Thorenfeldt. Hun har møtt arbeidsgiver Nav i retten i flere runder. Nå håper hun menneskerettsdomstolen i Strasbourg kan dømme på en måte som styrker personvernet for alle Navs brukere.
Ole Palmstrøm
Janne Cecilie tar kampen til Strasbourg: – Viktig for alle Nav-brukere
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
Gruppesamtalene i ND-programmet var mye bedre enn ventet, synes «Trond» (53), som veteran følte han at han hadde noe å bidra med.
Eirik Dahl Viggen
«Trond» (53) har vært i fengsel store deler av livet. Nå prøver han å komme seg opp av grøfta
LEILIGHETER STÅR TOMME: – Et premiss for å lage serien var at jeg ikke skulle ta en leilighet fra noen som trengte den. Men flere toromsleiligheter sto tomme, og jeg fikk høre at det var fordi folk ikke hadde råd, sier Petter Nyquist.
Teddy TV/TV 2
«Petter Uteligger» flyttet inn i kommunal bolig: – Det provoserte meg noe jævlig
STENGT: Torggata er et av områdene som kan bli søndagsåpent om Høyre får det som de vil i Oslo.
Jonas Fagereng Jacobsen
Frykter flere søndagsåpne butikker etter valget: – Kan endre hele det norske arbeidslivet
Norge er dømt i 23 barnevernssaker i Menneskerettsdomstolen i nyere tid. Torsdag faller dom i ytterligere 12 norske barnevernssaker i domstolen i Strasbourg.
Roy Ervin Solstad
Norge dømt i ni nye barnevernssaker
– Det var helt jævlig. Det er ille å tenke tilbake på det, den arbeidsdagen jeg trodde jeg skulle dø i Paxster'n, sier postbud og plasstillitsvalgt Roy ArneSkjellhaug foran den lille postbilen.
Alf Ragnar Olsen
Roy Arne ble fanget mellom betongvegg og trailer: – Trodde jeg skulle dø
Jack Narve Sæther (t.v.), leder for Fellesforbundets transportavdeling i Møre og Romsdal, Mons-Ivar Mjelde er fylkespolitiker i Buskerud for Ap, Ingvild Denut (t.h.), stilte som ordførerkandidat for Ap i Randaberg kommune.
Morten Hansen, Roy Ervin Solstad, Ole Palmstrøm
Ap-kandidater på grasrotnivå krever ryddesjau
Debatt
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss sosialarbeidere, skriver Julian Slettaøien. Hun reagerer på at ikke de enslig aleneboende får mer hjelp.
Hanna Skotheim
Politikere må komme på Nav oftere. De må snakke med oss
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– På lang sikt er jeg optimist. Kjeltringene i bransjen må tape. Noe annet mål enn det kan vi ikke ha, sier Dag Arne Guttormsen, tillitsvalgt i Fellesforbundet for turbilsjåførene til Tide.
Erlend Tro Klette
Svake norske regler drar kriminelle turbiloperatører til landet, advarer sjåfør
Kronikk
Arbeiderpartiet og LO trenger en «grunnlagskommisjon», skriver Torgeir E. Fjærtoft.
Ole Palmstrøm
«Markedet» er en illusjon. Vi trenger nå politisk styring
Roy Ervin Solstad
Langtransportsjåfører har dårligere reisegodtgjørelse enn andre
KANDIDAT: Steffen Høiland fra Sauda er ufaglært industriarbeider, avdelingsleder og sitter i forbundsstyret i Fellesforbundet. Blir det opprykk til ledelsen under landsmmøtet i oktober?
Leif Martin Kirknes
Tunge røster krever Steffen Høiland inn i Fellesforbundets ledelse
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no