JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidslivskriminalitet

Bedrifter må ut med millioner hvis de jukser med arbeidsmiljøloven

Stortinget vil tredoble nivået på overtredelsesgebyrene.
Byggebransjen er den bransjen hvor Arbeidstilsynet skriver ut flest overtredelsesgebyr. To tredeler av gebyrene blir gitt til virksomheter i denne bransjen. Nå kan gebyrene bli betraktelig større.

Byggebransjen er den bransjen hvor Arbeidstilsynet skriver ut flest overtredelsesgebyr. To tredeler av gebyrene blir gitt til virksomheter i denne bransjen. Nå kan gebyrene bli betraktelig større.

Leif Martin Kirknes

torgny@lomedia.no

Et samlet flertall på Stortinget er enige om å heve taket for gebyrer når useriøse arbeidsgivere bryter arbeidmiljøloven.

I alle fall er det en enig komité som har sluttet seg til hovedlinjene i forslaget fra regjeringa.

Arbeidstilsynet får nå mulighet til å skrive ut overtredelsesgebyr opp til seks millioner kroner eller 4 prosent av bedriftens omsetning opp til et visst nivå.

Krim skal ikke være lønnsomt

Stortinget vedtok i november 2022 å be regjeringa heve den øvre grensa for hvor mye Arbeidstilsynet kan ilegge bedrifter som bryter arbeidsmiljøloven. I dag er den øvre grensa på 1,8 millioner kroner.

Men selv denne grensa som Stortinget vil heve, har ikke Arbeidstilsynet vært i nærheten av. Det største gebyret tilsynet har ilagt er på 1,4 millioner kroner.

Likevel vil Stortinget tredoble grensa opp til seks millioner kroner.

150 millioner kroner

Stortingspolitikerne mener det er viktig at man må unngå at overtredelsene ender med å bli lønnsomme for de useriøse virksomhetene.

Fremskrittspartiet mener at et gebyr over 3,5 millioner kroner truer rettssikkerheten.

Liten sjanse for å bli tatt

– Men vil økt gebyrtak hjelpe hvis det ikke brukes?

– Vi mente da, og vi mener nå, at økt bruk av gebyrer vil ha en bedre effekt enn å heve gebyrtaket, skriver Bjørnar Skjæran fra Arbeiderpartiet til FriFagbevegelse i en SMS.

– Samtidig sier vi ikke at det ikke vil ha noen effekt å heve taket. Politikk handler om å prioritere, vi ønsker å prioritere de tiltakene som vi mener vil ha størst og best effekt, skriver han videre.

Skjæran viser til at det ikke hjelper med et høyt gebyrtak om sjansen for å bli tatt er forsvinnende liten.

Ostehøvelkutt

– Det er derfor vi har prioritert å styrke Arbeidstilsynet i våre statsbudsjett, etter de åtte lange årene med ostehøvelkutt fra Solberg-regjeringen, skriver han.

Rødt kommer med fire egne forslag, tre av dem med støtte fra SV. De mener at Arbeidstilsynet må kunne gi pålegg om at det utbetales korrekt lønn når det skjer alvorlige brudd på allmenngjøringsloven.

Omsetning i konsernet

Rødt mener også at Arbeidstilsynet rutinemessig skal anmelde grov arbeidslivskriminalitet.

Rødt og SV foreslår at det også skal være omsetningen i hele konsernet som skal kunne gi rammen for overtredelsesgebyrer.

Rødt mener også at de skal være mulig å gi overtredelsesgebyr til personer med ledende stillinger i virksomheter.

Regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, ville ikke være med på disse forslagene fordi de mener vedtaket allerede er i varetatt.

Forslaget fra Rødt om å regne omsetningen i hele konsernet, er allerede avvist av Stortinget, skriver Skjæran.

Warning
Annonse
Annonse