FANT SEG NY JOBB: Eva Kristin Wold slutter som deltidsansatt skolebibliotekar i barneskolen etter de foreslåtte kuttene. Ny jobb på bibliotek på en videregående skole venter.
Morten Flaten
Bibliotekar Eva Kristin må ha ekstrajobb i butikk. Nå slutter hun etter nok et kuttforslag
Truslene om enda mindre stillinger for skolebibliotekarene fikk Eva Kristin Wold til å finne seg ny jobb. Mens Sophy Higgins er full av kampvilje og knytter neven.
ingeborg.rangul@fagbladet.no
I neste års handlingsplan foreslår rådmannen i Bærum kommune å kutte i tilbudet til alle skolebibliotekene i kommunen.
I dag har kommunen totalt 23,5 årsverk skolebibliotekarer. I 2020 vil rådmannens forslag gi 21,2 årsverk, og i 2022 18,8 årsverk.
Eva Kristin Wold er skolebibliotekar og jobber på Gullhaug skole i Bærum. I en 53,33 prosent stilling. Ved siden av har hun en butikkjobb.
– Stillingen min på 20 timer i uken er i utgangspunktet ikke stor nok til å leve av. Jeg slutter i denne jobben som en direkte konsekvens av forslaget, sier Wold, som nå begynner å jobbe på en videregående skole i full stilling.
Hun kan ikke forstå hvordan kommunen skal klare å ansette kvalifisert personell når de tilbyr så små stillinger.
Mer enn å rydde i bøker
De 20 timene hun jobber som bibliotekar i dag dekker ikke behovet lærere og elever har i utgangspunktet.
– De foreslåtte kuttene sier så mye om holdningene øverste ledelse har til oss. Arbeidshverdagen er så mye mer enn å rydde bøker.
En skolebibliotekar finner fram til rettelagt litteratur og hjelper til med leseprosjekt. Wold arrangerer bokprat og lesesirkler og konkurranser.
– Dette kan ikke Ipader erstatte. Her på biblioteket møtes de av en voksen uten forventninger til prestasjoner. Her kan de sitte i fred på en dårlig dag.
Det er første gang Wold opplever trusselen om kutt. Hun har vært ansatt siden 2014 og valgte å organisere seg.
– Jeg må ha noen som tar kampen. Jeg føler virkelig at jeg får støtte fra lærere, FAU og Fagforbundet lokalt.
Opprørt og oppgitt
Sophy Higgins er bibliotekar på Eineåsen skole i Bærum. Dette er fjerde gang på åtte år at jobben hennes er truet.
Første gang hun opplevde det hadde hun vært ansatt i to dager og så vidt rukket å få tildelt en e-postadresse, stilt inn kontorstolen og satt seg inn i de mest grunnleggende oppgavene. Så bar det inn til møte i rådhuset og beskjed om at stillingene skulle fjernes helt om bare et år.
– Så mine nye kolleger ble kjent med meg som en tåresprutende, illsint drage som skjelte ut skolesjefen på informasjonsmøtet. Siden den tid har jeg forholdt meg til kuttforslagene på en mer dempet måte. Men jeg er minst like opprørt og oppgitt over forslagene i dag som i 2010.
(Saken fortsetter under bildet.)
OPPGITT OG LEI: Sophy Higgins gir seg ikke uten kamp. Dette er det fjerde foreslåtte kuttet hun opplever på åtte år.
privat
Konkurrerer mot lekser og dataspill
Higgins kan ikke forstå hvordan det kan forventes av faglærere at de skal holde seg orientert om dagens ungdomslitteratur i tillegg til å levere innenfor sine egne stillinger.
– Vi konkurrerer mot lekser, dataspill, fritidsaktiviteter og sosiale medier om ungdommers tid og oppmerksomhet. Da må vi hoste opp mer aktuelt og gjenkjennelig stoff enn Døden på Oslo S og Fuglane.
Det er 500 år siden den første norske boken ble trykt. Bokår 2019 skal markeres og regjeringen vil bruke 30 millioner til leselyst i bokåret. Dette er den største satsingen på lesing i Norge siden tidlig på 2000-tallet.
– Det er en bitter ironi at de innledende kuttene er foreslått iverksatt i Bokåret 2019. For meg er det en gåte at skolebibliotekarene blir foreslått fjernet i en kommune som hevder å være stolt av elevenes gode leseferdigheter. Jeg kan ikke fatte at det skal være nødvendig å forklare sammenhengen mellom bemannede skolebibliotek og gode lesere blant barn og ungdom, sier Higgins.
Skal ikke redusere noe
Bibliotekarene får støtte fra Ellen Ovenstad, rådgiver i Seksjon kirke, kultur og oppvekst i Fagforbundet.
– Det er mer bruk for skolebibliotek og skolebibliotekarer enn noensinne. Det å finne ut av den digitale overfloden ikke er like enkelt for alle. Mange elever kjenner i liten grad til kunnskapskilder og er lite kritiske til det de finner, sier Ovenstad.
Bærum kommune er ikke enig i kritikken fra bibliotekarene. Rekruttering, videreutvikling av bibliotek og tilbud om flotte skolebibliotek vil fortsette.
Anne-Marie Waag, seksjonsleder oppvekst skole i Bærum kommune skriver i en e-post at de ønsker bokåret velkommen og ønsker ikke å redusere noe i forhold til bøker i den sammenheng. Om lesegleden kommer gjennom nettbrett eller papirbok, er den like viktig.
– Skolenes rause papirboksamlinger er og skal være en kilde til leselyst og læring. Samtidig skal vi ha en utvidelse med digitale læringsressurser. Dette er et supplement til dagens bokutvalg.
Arbeidsgruppe skal nedsettes
Waag mener bærumselevene er i en heldig situasjon. Skolene har over mange år hatt et raust skolebibliotekar-budsjett og totalt 23,5 årsverk skolebibliotekarer.
Seksjonslederen skriver at elevene har tilgang til store, flotte skolebibliotek hver dag. Selv med rådmannens forslag til reduksjon ligger bærumsskolen godt over sammenliknbare kommuner på bibliotekarressurser. Tall kommunens ledelse sitter med viser at Oslo og Stavanger har 20 prosent bibliotekarstilling, mens Bærum har 59 prosent.
– God rekruttering er viktig for å sikre våre elever et godt opplæringstilbud. Dersom Rådmannens forslag blir politisk vedtatt vil en nedsatt arbeidsgruppe se på dette. I gruppen vil flere bibliotekarer, skoleledere og lærere i gruppen, samt leder for Folkebiblioteket og representanter fra tillitsvalgtapparatet og HR sitte.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!
Erlend Angelo
Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox