JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KONSULENT: Ragnhild Aufles er selvstendig næringsdrivende og hyret inn som Det norske myntverkets kvalitetssjef. Sammen med Stephen Presland og de andre ansatte ved «Mynta» skal hun sørge for færrest mulig feil i prosessen.

KONSULENT: Ragnhild Aufles er selvstendig næringsdrivende og hyret inn som Det norske myntverkets kvalitetssjef. Sammen med Stephen Presland og de andre ansatte ved «Mynta» skal hun sørge for færrest mulig feil i prosessen.

Eva-Lill Bekkevad

Bill.mrk: Næringsdrivende søker fellesskap

Ragnhild Aufles har eget foretak og et hjerte som banker for LO. Har LO hjerte for henne?


28.05.2014
12:00
21.08.2023 17:14

ragnhild@lomedia.no

Hotel Bristol, desember 2012. Venstre-leder Trine Skei Grande står på talerstolen og snakker til partiets landsstyre: «Jeg blir kvalm når de i LO snakker om brutalisering av arbeidslivet. De praktiserer millimeterrettferdighet for sine egne medlemmer, men bryr seg ikke om de enorme urettferdighetene i det norske, sosiale sikkerhetsnettet».

Uttalelsen fikk daværende LO-leder Roar Flåthen til å tenne på alle plugger, og Venstre-lederen måtte raskt rykke ut og beklage ordbruken.

Det var vilkårene for gründere og selvstendig næringsdrivende Grande hadde i tankene da hun fyrte løs mot LO. Da Trine var seks år gammel, fikk faren hennes hjerteinfarkt. Det brakte hele familien inn i økonomisk usikkerhet. For hvordan skulle det gå når faren ikke var i stand til å holde hjulene i gang i snekkerbedriften? «Sånn lærte jeg at det å være selvstendig næringsdrivende betydde at min pappa ikke hadde like mange rettigheter som andre pappaer når han ble syk», sa Grande fra talerstolen.

Nå, halvannet år senere, kan det se ut til at Grandes hjertebarn – gründerne – får en håndsrekning fra LO. Noe er nemlig i ferd med å skje.

Forbundene møtes

Fra mai til august i år skal representanter fra LO og forbundene møtes for å diskutere situasjonen for selvstendig næringsdrivende. Spørsmålet er om – og eventuelt hvordan – LO skal jobbe for å nå denne gruppen. Landsorganisasjonen står fortsatt i startgropa. Det finnes per dags dato ingen oversikt over hvor mange LO-medlemmer det gjelder. Svært få forbund har registrert hvor mange selvstendige næringsdrivende medlemmer de har i folden.

Men noe vet vi. Vi vet at det finnes om lag 140 000 selvstendig næringsdrivende i Norge. Og vi vet at mobiliteten i arbeidsmarkedet er stor. Mens noen velger en karriere som selvstendig og holder seg til det hele yrkeslivet, er det mange som går tilbake til faste stillinger etter en tid. Atter andre kombinerer enkeltmannsforetak med vanlig lønnsarbeid.

«Skillet mellom arbeidstaker og selvstendig næringsdrivende er ikke så tydelig som før», heter det i LOs organisasjonsprogram 2013-17. Da det ble vedtatt, på LO-kongressen for ett år siden, var det første gang selvstendig næringsdrivende ble nevnt som en potensiell målgruppe i organisasjonsprogrammet. Er tiden inne for et koordinert framstøt?

Voksende gruppe

– Selvstendig næringsdrivende er en voksende gruppe, og her ligger det et potensial for flere medlemmer i FLT så vel som i LO.

Det sier forbundsleder Jonny Simmenes i Forbundet for Ledelse og Teknikk (FLT) til LO-Aktuelt.

Simmenes forteller at forbundet får mange henvendelser fra personer som enten er selvstendig næringsdrivende eller som vurderer å bli det. Mange ønsker å beholde medlemskapet sitt når de går fra å være ansatt til å bli selvstendig.

FLT er i dag ett av de forbundene som har mest erfaring med organisering av selvstendige medlemmer. Simmenes er likevel ikke fornøyd med hva forbundet har å tilby ingeniører, funksjonærer og andre som velger å opprette eget foretak.

– Også selvstendig næringsdrivende trenger trygghet. De trenger organisasjonstilhørighet som alle andre. Jeg skulle ønske vi hadde et bedre tilbud til denne gruppen, sier han.

Et anstendig arbeidsliv

Ragnhild Aufles kunne ikke vært mer enig. Ved Det norske myntverket, i hjertet av Kongsberg, har hun kontor. Men Aufles er ikke ansatt. Hun jobber som konsulent innenfor faget kvalitetsledelse og organisasjonsutvikling, og fungerer i dag som Myntverkets kvalitetssjef. Her tilbringer hun én til to arbeidsdager i uka. Resten av arbeidstiden fordeler hun mellom teknologibedriftene Sperre på Notodden og Kongsberg Terotech.

Det var da Ragnhild Aufles mistet jobben for ti år siden, at ideen om å starte for seg selv ble til. I stedet for å søke nye jobber valgte Aufles å etablere enkeltmannsforetak. Som mangeårig tillitsvalgt var det aldri aktuelt å si opp medlemskapet i FLT. Hun betaler fortsatt medlemskontingenten og er aktiv tillitsvalgt i avdeling 29 Kongsberg.

– For meg handler det om at også jeg, som selvstendig næringsdrivende, er tjent med et organisert og anstendig arbeidsliv. Gjennom deltakelse i LO kan jeg være med å påvirke hvordan arbeidslivet skal se ut i morgen, forklarer Aufles.

LO-identiteten er viktig. Samfunnsengasjementet ligger i bunn. Aufles har vært medlem i både AUF og Arbeiderpartiet. Opplevelsen av å delta i fellesskapet, å ha et kollegialt rom, er en viktig motivasjon for å delta i foreningsarbeidet. Kongsberg-kvinnen tar med seg erfaringene som tillitsvalgt inn i jobben – og jobben inn i tillitsvalgtrollen. Mange av kursene hun har deltatt på i regi av FLT, har hun også hatt nytte av i jobbsammenheng, som kurs i arbeidsmiljølov og organisasjonsutvikling.

Aufles kunne likevel tenkt seg å få mer igjen for medlemskontingenten. Forsikringsordningen er vel og bra, men ikke nok for å lokke til seg nye potensielle medlemmer, tror hun. Når Aufles tenker etter, kjenner hun ikke en eneste annen gründer som er fagorganisert.

Tenker nytt

– De selvstendige er en vanskeligere gruppe å nå.

Det bekrefter Kristin Haagensen, nestleder i Musikernes Fellesorganisasjon (MFO). MFO er veteranen i LO når det gjelder organisering av selvstendig næringsdrivende. Forbundet har organisert frilansmusikere i 20 år, og mer enn halvparten av forbundets medlemmer får hele eller deler av inntekten sin fra egen næringsvirksomhet. Ifølge Haagensen har bruken av foretak akselerert de siste årene, og det er arbeidsgiverne som driver utviklingen.

– Arbeidsmarkedet har endret seg veldig. I verste fall får du ikke jobben hvis du ikke har eget foretak og kan fakturere, påpeker hun.

Haagensen snakker varmt om behovet for å inkludere de næringsdrivende i LO-fellesskapet. Fortsatt er det mange i LO som har motforestillinger. Haagensen tror det har sammenheng med at man tenker på de selvstendige som arbeidsgivere, ikke arbeidstakere.

– Men i MFO er det kun et fåtall som har AS. De aller fleste frilanserne driver enkeltmannsforetak, påpeker hun.

Nå opplever MFO-nestlederen, som selv har jobbet som frilanser, at holdningen i LO er i ferd med å snu. Den gruppen som LO tradisjonelt har stått sterkest i, nemlig de med ingen eller lav utdanning, blir mindre. Derfor må LO jobbe for å holde tritt med utviklingen.

– Mange ser på LO som en del av «den gamle skolen». Navnet «LO» framkaller bilder av eldre kvinner og menn som røyker for mye. Det er et bilde vi må jobbe med. Vi må vise at vi er en vital organisasjon, sier hun.

I det perspektivet er en satsing på selvstendig næringsdrivende både riktig og klokt, og det er det flere som har skjønt, mener Haagensen.

Et forbund av selvstendige

At LO ikke framsto som en naturlig organisasjon for næringsdrivende var noe Peter Chr. Lehne, leder for Norsk Manuellterapeutforbund (NMF), var bekymret for da forbundet gikk inn i LO i 2011. Han fryktet både utmeldinger og negative reaksjoner. I dag konkluderer han med at overgangen gikk «overraskende bra».

Av NMFs 420 medlemmer er det nemlig bare sju som ikke er næringsdrivende. Flere av forbundest medlemmer er også arbeidsgivere med én eller to ansatte. Derfor var det en aldri så liten milepæl i LOs historie da NMF ble tilsluttet for tre år siden.

– Vi har blitt tatt godt imot, og medlemmene har allerede sett resultater av det å ha en tung og ressursrik hovedorganisasjon i ryggen, sier Lehne.

Han viser blant annet til at NMF, med LOs hjelp, har blitt part i takstforhandlingene med staten, og at forbundet har fått betydelig bistand fra LO i kampen for en egen autorisasjon for manuellterapeuter.

Manuellterapeutene skiller seg fra andre næringsdrivende ved at de aller fleste mottar kommunale tilskudd og at prisen på behandlingen er regulert av staten. Utfordringer knyttet til drift, regnskap og trygdeytelser har de imidlertid felles med andre selvstendige. Her bistår forbundet med gode forsikringsordninger, advokathjelp og rådgivning. Lehne mener LO gjerne kan gjøre enda mer for å bistå medlemmer som driver for seg selv, men at det kan bli en utfordring å finne en organisering som passer for alle.

– Frilanserne i MFO for eksempel driver under ganske andre forhold enn oss, påpeker han.

Ser til svenskene

Om – og eventuelt hvordan – LO skal utvikle sitt medlemstilbud til selvstendig næringsdrivende er ennå uavklart. Mange som ivrer for å ta de selvstendige inn i varmen, skjeler til vårt granneland i øst der Sveriges største fagforbund, Unionen, har lang erfaring med et eget medlemskap for selvstendig næringsdrivende.

Da IT-boblen sprakk i 1998, var det mange av Unionens medlemmer som mistet jobben. En del av dem ble så hyret inn igjen av sine tidligere arbeidsgivere som konsulenter. Til «facket» kom det telefoner med spørsmål om kontrakter, honorarer og trygderettigheter. Unionen så et udekket behov og etablerte Unionen Egenföretagare. I dag har de om lag 6500 medlemmer. Brorparten er personer som driver enkeltmannsforetak, men Unionen åpner for alle selskapsformer så lenge man ikke har andre ansatte enn familiemedlemmer.

«Medlemspakken» du får i Unionen Egenföretagare inkluderer blant annet gratis juridisk rådgivning, veiledning innen forretningsutvikling og markedsføring, billige forsikringer, kurs, seminarer og rabatter på blant annet datautstyr, reklame- og regnskapstjenester. Forbundet har også opprettet «FöretagsLinjen» – en servicetelefon for den som driver selvstendig.

Om LO henter inspirasjon fra Sverige, kan et «LO Selvstendig» se dagens lys. LO har allerede opprettet LO Finans, og LO Luftfart og LO Ingeniør er på trappene – alle sammenslutninger som samler flere forbund.

Vil bli hørt

Konsulenten Ragnhild Aufles er overbevist om at LO kunne lokket til seg flere selvstendige med et tilbud spesielt rettet mot næringsdrivende. Hun nevner juridisk bistand innen kontrakts- og avtalerett, gunstige forsikringsordninger og støtte til etter- og videreutdanning som mulige «gulrøtter».

Uansett organisering er Aufles glad for at LO nå ser på hvordan de skal møte henne og andre selvstendige. Og hun vil gjerne bli rådspurt i prosessen. For de næringsdrivende er viktige for Norge.

– I de foretakene som etableres i dag, kan det ligge mye stor industri i framtida. Jeg mener det er en viktig oppgave for LO å sikre det også, sier hun.

Jeg skulle ønske vi hadde et bedre tilbud til denne gruppen.

Jonny Simmenes, FLT

28.05.2014
12:00
21.08.2023 17:14



Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje

Kathrine Geard

Yngve sier sjelden hva han jobber med: – Da må jeg forklare resten av kvelden

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Næringsminister Jan Christian Vestre er svært fornøyd med den nye handelsavtalen som EFTA-landene har forhandlet fram med India.

Erlend Angelo

Nå skal norsk laks erobre India: – En «game changer»


Flere saker