Stortingsvalget 2021
Bør SV med i regjering? Dette svarer tre SV-veteraner i fagbevegelsen
Jan Olav Andersen, Knut Øygard og Lena Reitan i fagbevegelsen ivrer for en ny rødgrønn regjering med SVs deltakelse, men ikke uten at partiet bruker muskler i forhandlinger om makt.
Knut Øygard, Lena Reitan og Jan Olav Andersen
Erlend Angelo/Brian Cliff Olugin/Leif Martin Kirknes
aslak@lomedia.no
13. september 2021. Jonas Gahr Støre, Aps leder, får regjeringsmakt og statsministerjobben. Støre foretrekker en regjering bestående av Ap, Sp og SV. De tre partiene har flertall med 89 representanter, men Sp vil ikke ha med SV.
– Jeg er for at SV må med i regjering, men betingelsen er at det trepartiregjeringen blir enige om, gir nok gjennomslag for vår politikk, sier Lena Reitan, nestleder i Handel og Kontor og tidligere SV-politiker, til FriFagbevegelse.
Oversikt: Se hvem som kom inn på Stortinget fra fagbevegelsen
SV som bidragsyter
Reitan, som har erfaring som kommune- og fylkespolitiker, ved siden av å ha vært på SVs liste foran to stortingsvalg, stiller seg bak HKs uttalelse om at Norge trenger «en Arbeiderpartiledet rødgrønn regjering med et sterkt SV». Tyngdepunktet skal ligge til venstre, ifølge forbundsleder Christopher Beckham.
– Norge trenger en ny kurs og en regjering som jobber for å redusere forskjellene og bidrar til at den grønne omstillingen skjer på en rettferdig måte. SV er også en viktig bidragsyter for et rettferdig arbeidsliv med faste og hele stillinger, mener Reitan.
– Vi er ikke bare opptatt av hvordan medlemmene har det på jobb, men også i livet som helhet. Derfor er det viktig med en ny sosial boligpolitikk, sier Reitan.
Noe annet som SV har tatt til orde for, og som ifølge Reita engasjerer HKs medlemmer, er pensjon fra første krone og avtalefestet pensjon (AFP) i privat sektor.
Viktig med gjennomslag
Jan Olav Andersen, leder i EL og IT Forbundet, tar til orde for at det dannes en flertallsregjering som kan gi Norge en ny politisk kurs. Det kan ikke skje med Ap og Sp alene. De to partiene er avhengig av SV for å få flertall.
– Om SV skal gå inn i regjering eller ikke, blir et spørsmål om hvor store gjennomslag de får for sine prioriterte saker, sier Andersen til FriFagbevegelse.
– For SV i regjering er det særlig viktig med gjennomslag for virkningsfulle tiltak som kutter utslipp og reduserer forskjellene, poengterer han.
Knut Øygard, som er leder av Fellesforbundets tariffavdeling og med i SVs sentralstyre sammen med Lena Reitan, er også for at SV blir med i regjering.
Les også: Industri Energi med tydelige forventninger til ny regjering
– Å få med SV er helt nødvendig for at fagbevegelsen skal få gjort noe med alle utfordringene vi står overfor, sier Øygard til FriFagbevegelse.
Endringer i arbeidslivet
Han tenker først og fremst på den aktive jobbingen for å styrke det organiserte arbeidslivet. Videre dreier det seg også om trygge ansettelser, innleieregler, stillingsvern, mindre forskjeller og et rettferdig grønt skifte. På disse områdene har SV markert seg sterkt, påpeker Øygard.
– Hele fagbevegelsen har jobbet for et skifte og lagt et grunnlag for en ny rødgrønn regjering. I en situasjon hvor en samlet venstreside med Rødt og MDG får et flertall på Stortinget med 100 mandater, har vi i fagbevegelsen et behov for å se raske endringer, sier Knut Øygard.
– Som SV-er mener jeg vi i fagbevegelsen har som oppgave å forvalte venstresidas framgang, føyer han til.
Til uravstemning
SV skal spørre alle medlemmene om lov før de takker ja til regjering.
Partileder Audun Lysbakken har nemlig bestemt at medlemmer helt ned i 15-årsalderen skal si ja eller nei hvis han får til en regjeringsavtale med Ap-leder og påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre.
Det hjelper nemlig ikke at Lysbakken blir enig med Sps Trygve Slagsvold Vedum og Ap-lederen om en trepartiregjering. 16.000 medlemmer kan fremdeles si nei.
– Regjeringsavtalen skal være godt forankret hos oss før den sendes til uravstemning, fastslår Reitan.
Måten partiet går fram på er at medlemmene får fire dager på seg etter at forhandlingene om en regjeringskonstellasjon er ferdige. Det gis en stemme til alle som har vært med i partiet i mer enn én uke før valget. Lysbakken har begrunnet uravstemningen med at demokratiet må nærmere folk.
Kommentar: «Åtte år med forsvarskamp er over. Nå forventer fagbevegelsen resultater»