JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SAS-piloter går ut i streik etter brudd i meklingen

Norske SAS-piloter går ut i streik etter at meklingen med NHO Luftfart brøt sammen fredag morgen.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Rundt fem timer på overtid kom meldingen om bruddet mellom partene. Dermed går 545 norske SAS-piloter ut i streik, i tillegg til piloter i Sverige og Danmark hvor meklingen heller ikke førte fram.

– Riksmekleren konstaterte at partene stod så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, skriver Riksmekleren i en pressemelding.

Leder i ScanNor Flygerforening i Parat, Jan Levi Skogvang, sier til NRK at han beklager sterkt at det ikke var mulig å finne en løsning.

– Vårt krav om mer forutsigbarhet for flygerne var noe av det som ikke ble innfridd, men det var ikke bare det, sier Skogvang til NRK.

– Streiken skaper på kort sikt store problemer for de reisende, og den gir store ringvirkninger i samfunnet. Men kravene fra pilotene har vært umulige for SAS å innfri, sier administrerende direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart i en pressemelding.

p

– Reell trussel

NHO Luftfart og pilotene, som er samlet under paraplyen SAS Pilot Group, meklet flere timer på overtid hos Riksmekleren i Oslo.

Kravet fra pilotene er en lønnsøkning på 13 prosent. NHO Luftfart sier pilotene via meklingen ble tilbudt lønnsøkninger i tråd med hva man ellers er blitt enige om i norsk arbeidsliv, men at pilotene krever økninger på et høyere nivå.

– Kravene fra pilotforeningene er kostnadsberegnet og innebærer en reell trussel mot lønnsomhet og jobbsikkerhet i Norge, sier NHO Luftfart.

De ansatte avviser at lønnskravene innebærer en trussel mot lønnsomheten til SAS. I såkalt livslang lønn skal lavprisselskapet Norwegian ligge høyere i lønn enn pilotene i SAS.

Kilder tett på forhandlingene mener det er et stort etterslep som skaper kravene og at det ikke er dette som har gjort at det ble brudd i meklingen.

Varslet konflikt?

Ved ni-tiden torsdag kveld sa riksmekleren at det var betydelig avstand mellom partene. Et par timer tidligere hadde SAS allerede begynt å varsle kanselleringer av avganger. Det ble av mange tolket som at det forelå en stor fare for for at det kunne ende med konflikt.

Ifølge riksmekleren var lønn og arbeidstid de vanskeligste punktene i forhandlingene.

Blant annet rammes KrF-landsmøtet i Stavanger. Flere av landsmøtets delegater hadde billetter på morgenflyene til Stavanger og måtte finne andre måter å komme seg til Stavanger på.

Flesteparten skal komme fram i tide til landsmøtestart klokka 12.00.

Beklagelig

Leder Christian Laulund i Norske SAS Flygeres forening (NSF) sier han er lei seg for at meklingen ikke førte fram, og for at passasjerene blir rammet. At NHO Luftfart mener lønnskravene til pilotene truer konkurransemulighetene for SAS, sier han «ikke henger sammen med virkeligheten».

– Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sier Laulund til NTB.

Han håper meklingen kan gjenopptas så snart som mulig, slik at trafikken kan fortsette som normalt. Fredag er minst 205 SAS-avganger innstilt som følge av faren for pilotstreik. Bare fra Oslo lufthavn er 44 SAS-avganger innstilt mellom 6 og 12 fredag.

p

Brudd i Sverige først

Tidligere i natt brøt de svenske pilotene forhandlingene.

– Vi kan bekrefte at det er streik i Sverige. Prosessen fortsetter i Norge og Danmark, skrev Rebecca Rosenvinge, pressekontakt i Svensk pilotforening, til SVT natt til fredag. Senere ble det altså brudd også i disse landene.

Dette er streikeuttaket:

Norge: 545 piloter i Norge organisert i Norsk Flygerforbund og Parat.

Sverige: 492 piloter organisert i Svensk Pilotförening.

Danmark: 372 organisert i Dansk Pilotforening

Ambulanseflyginger unntas fra streik.

Piloter i administrative stillinger unntas fra streik.

Fredag innstilles 673 flygninger. Drøyt 72.000 passasjerer rammes

Kilde: SAS og SAS Pilot Group

Annonse
Annonse

Dette er streikeuttaket:

Norge: 545 piloter i Norge organisert i Norsk Flygerforbund og Parat.

Sverige: 492 piloter organisert i Svensk Pilotförening.

Danmark: 372 organisert i Dansk Pilotforening

Ambulanseflyginger unntas fra streik.

Piloter i administrative stillinger unntas fra streik.

Fredag innstilles 673 flygninger. Drøyt 72.000 passasjerer rammes

Kilde: SAS og SAS Pilot Group