JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Faste hele stillinger mot koronasmitte:

Bruken av vikarer utgjør en stor smittefare for omsorgssektoren, mener helsepolitikeren fra Ap

Ingvild Kjerkol (Ap) mener mindre vikarbruk og heltid er et bidrag til å redusere smittefaren.
Aps helsepolitiske talsperson, ingvild Kjerkol , mener heltid også er et smitteverntiltak.

Aps helsepolitiske talsperson, ingvild Kjerkol , mener heltid også er et smitteverntiltak.

Nanna Aanes Wolden

helge@lomedia.no

Fire vikarer fra ett vikarbyrå testet nylig positivt på covid-19 i Trondheim, og de hadde da også vært på sykehjem. Det mener stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol er et tankekors i disse korona-tider. Jo mindre stilling du har, jo flere arbeidsplasser må du kanskje betjene.

Få vikarbruk ned

– For oss har det alltid vært et mål å få vikarbruken ned og at ansatte i helse- og omsorgssektoren har faste, hele stillinger. Det gikk våre kommunepolitikere til valg på senest i fjor. At dette også er relevant for å få ned smittefare er nok en viktig grunn til å opprettholde dette målet, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol til FriFagbevegelse.

Norske helsefagarbeidere jobber mest deltid. I Finland har nesten alle heltidsstilling

Omtrent alle kommuner har tatt i bruk besøkskontroll, og redusert anledningen til besøk.

– De viktigste smittetiltakene er fortsatt håndvask og avstand. Dessverre er det også stor mangel på smittevernutstyr som for eksempel munnbind i kommunene nå. Men vi kan også redusere frekvensen på de som jobber flere steder. Helsefagarbeidere og sykepleiere kan være ansatt på ulike arbeidssteder, noe som utgjør en smittefare. Ved å øke stillingsbrøken på institusjonen de har størst tilknytning til, kan vi redusere smitterisikoen, mener Ap-politikeren.

40 millioner

I revidert nasjonalbudsjett (RNB) foreslår Arbeiderpartiet at kommunene bør ha en egen heltidspott på 40 millioner kroner for å legge til rette for heltidsstillinger i kommunene, slik at kommuner som vil få ned vikar- og deltidsstillingene under koronakrisen får muligheten til det.

– Pengene kan brukes til å utvikle en kommunal strategi for heltidskultur i pleie- og omsorgssektoren, blant annet ved å flytte midler fra variabel lønn til fastlønn, og planlegge turnus for et helt år om gangen. Dette har de allerede gjort i flere kommuner, påpeker Ingvild Kjerkol.

Warning
Annonse
Annonse