Faste hele stillinger mot koronasmitte:
Bruken av vikarer utgjør en stor smittefare for omsorgssektoren, mener helsepolitikeren fra Ap
Ingvild Kjerkol (Ap) mener mindre vikarbruk og heltid er et bidrag til å redusere smittefaren.
Aps helsepolitiske talsperson, ingvild Kjerkol , mener heltid også er et smitteverntiltak.
Nanna Aanes Wolden
helge@lomedia.no
Fire vikarer fra ett vikarbyrå testet nylig positivt på covid-19 i Trondheim, og de hadde da også vært på sykehjem. Det mener stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol er et tankekors i disse korona-tider. Jo mindre stilling du har, jo flere arbeidsplasser må du kanskje betjene.
Få vikarbruk ned
– For oss har det alltid vært et mål å få vikarbruken ned og at ansatte i helse- og omsorgssektoren har faste, hele stillinger. Det gikk våre kommunepolitikere til valg på senest i fjor. At dette også er relevant for å få ned smittefare er nok en viktig grunn til å opprettholde dette målet, sier Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson, Ingvild Kjerkol til FriFagbevegelse.
Norske helsefagarbeidere jobber mest deltid. I Finland har nesten alle heltidsstilling
Omtrent alle kommuner har tatt i bruk besøkskontroll, og redusert anledningen til besøk.
– De viktigste smittetiltakene er fortsatt håndvask og avstand. Dessverre er det også stor mangel på smittevernutstyr som for eksempel munnbind i kommunene nå. Men vi kan også redusere frekvensen på de som jobber flere steder. Helsefagarbeidere og sykepleiere kan være ansatt på ulike arbeidssteder, noe som utgjør en smittefare. Ved å øke stillingsbrøken på institusjonen de har størst tilknytning til, kan vi redusere smitterisikoen, mener Ap-politikeren.
40 millioner
I revidert nasjonalbudsjett (RNB) foreslår Arbeiderpartiet at kommunene bør ha en egen heltidspott på 40 millioner kroner for å legge til rette for heltidsstillinger i kommunene, slik at kommuner som vil få ned vikar- og deltidsstillingene under koronakrisen får muligheten til det.
– Pengene kan brukes til å utvikle en kommunal strategi for heltidskultur i pleie- og omsorgssektoren, blant annet ved å flytte midler fra variabel lønn til fastlønn, og planlegge turnus for et helt år om gangen. Dette har de allerede gjort i flere kommuner, påpeker Ingvild Kjerkol.