Bulgaria har besluttet å fase ut kullkraftverkene innen 2040, noe som har vakt misnøye blant de mange tusen som jobber i kullindustrien i landet. (Illustrasjonsfoto)
Sissel M. Rasmussen
Bulgarske kullgruvearbeidere forbereder seg på «katastrofal» utfasing av kullkraft
Mens verdenslederne på klimatoppmøtet COP26 planlegger for utfasingen av kullkraftverk, går kullgruvearbeidere i Bulgaria en usikker framtid i møte.
– Det kommer til å bli en katastrofe. Nedstengingen er uunngåelig, sier Nikolai Dinev (34). Han har tolv år bak seg som kullgruvearbeider, men det ser ut til å gå mot slutten.
Nikolai Dinev jobber ved ett av kullkraftverkene til industrikomplekset Maritsa Iztok. Selskapet har tre kullkraftverk sørøst i Bulgaria og til sammen 12.000 ansatte, og står for en tredel av elektrisiteten i Bulgaria. Gruvedriften har vært hovedinntekten i området i flere tiår.
Kullagrene ble oppdaget av en fransk geolog på 1800-tallet og ble senere utviklet av sovjetiske ingeniører. Det ligger fortsatt om lag 1,5 milliarder tonn kull her, ifølge tall fra det bulgarske energidepartementet.
Faser ut kullkraft innen 2040
Stans av kullproduksjon i EU har vært et hett tema blant de 130 verdenslederne som har deltatt på klimatoppmøtet COP26 i den skotske byen Glasgow.
Innsatsen for å fase ut kull, som står for svært store klimagassutslipp, ses på som nøkkelen til å nå målet i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader.
Bulgaria ble medlem av EU i 2007 og er både et av de fattigste landene i unionen og landet som er mest avhengig av kull. Lenge har de avstått fra å sette en frist for når de skal stanse kullkraftverkene.
I forrige måned var imidlertid tiden inne. Den bulgarske regjeringen foreslo å fase ut kullkraft innen 2038 til 2040.
Dette førte til protester fra gruvearbeidernes fagforeninger, og en demonstrasjon ble holdt i hovedstaden Sofia. Om lag 30.000 personer jobber i kullkraftindustrien i landet.
Mer utenriksstoff: Latvia tillater arbeidsgivere å si opp uvaksinerte
– Var det en feiltakelse?
Myndighetene har foreslått å starte et statlig selskap for å omdanne gruveområder til industriparker og å ansette tidligere arbeidere her. Dinev skulle heller ønske at han kunne utsette gruvestengingen med 30 år, til etter at han er pensjonert.
Inntil nylig hadde han håp om å bli mellomleder i gruvedriften og hadde begynt å ta emner på et universitet for å kunne bli forfremmet. Nå har Dinev endret planene.
– Jeg kommer sannsynligvis til å reise utenlands, sier han. 34-åringen vil i så fall være en av flere millioner bulgarere som har reist fra landet siden kommunismens fall i 1989 for å søke lykken i Vest-Europa.
Dinev sier at han forlot hæren til fordel for jobb ved kullkraftverket. Han fikk utbetalt 500 lev i måneden i hæren, omtrent 2.500 kroner. Som gruvearbeider ble han tilbudt det dobbelte.
Nå lurer han på om det var en feiltakelse å skifte beite. I dag reparerer han utstyr ved kullkraftverket og tjener tilsvarende rundt 7.500 kroner i måneden for tolvtimersdager, en gjennomsnittlig lønn i Bulgaria. Han kaller lønna «ikke så verst» for området han bor i.
Fått med deg denne? Indiske butikkansatte har nå rett til å sitte på jobb
Får konsekvenser for hele landet
34-åringen har klart å spare nok penger til å bygge et hus til sine foreldre, kona og parets ti år gamle datter. Drømmen om et stort svømmebasseng er lagt vekk for nå. Det er ventet at nedstengingen av kullgruvene vil få konsekvenser for hele Bulgaria.
– Dette gjelder ikke bare gruvearbeiderne, men alle som er avhengige av dem. Bilmekanikeren min er også redd, sier Dinev.
Også Zhivko Demerdzhiev (40) kjenner på usikkerheten. Han er elektroingeniør og har jobbet i nesten 20 år i Maritsa Iztok. Kona hans jobber samme sted, og hver morgen står de opp før soloppgang for å nå bussen klokken 5.50. De er alltid de siste som henter sine tre døtre på skolen om kvelden, forteller Demerdzhiev.
– Det er all salgs opplysninger, rykter … Alt jeg vil, er å vite hva som skal skje, og om jeg kan jobbe etter dette, sier han.
Mest lest
Kronikk
En kritisk gjennomgang av regelverket for velferdsstatens støtteordninger burde stå høyt på agendaen. De strikte reglene for maksimal varighet kunne mykes opp, skriver forskerne.
Gorm Kallestad / NTB
Mer arbeid lønner seg ikke alltid for familier på trygd
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
Den dagen regningen ikke kan betales mer, må Oscar Anderson flytte i campingvogn i sønnens hage der sønnen må pleie han.
Tri Nguyen Dinh
Om noen uker kan Oscar (102) miste sykehjemsplassen sin
REDDET AFP: Da arbeidsgiveren til Åshild Finnestad skulle nedbemanne, var hun nær ved å bli sagt opp. I tillegg til å miste jobben, stod hun i fare for å miste AFP-en sin, noe som fort tilsvarer over én million kroner.
Jan Inge Haga
30 år var ikke nok: Million-pensjonen holdt på å ryke for Åshild
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Jan Olav Johansen fortalte nylig om sin situasjon. Nå får han politisk støtte.
Berit Baumberger
Kollegaene får lønnstillegg, men ikke Jan Olav: – Klart dette blir urettferdig
JERNBANEMILJØ: Fredrik Carolin (f.v.), togleder, Arve Andersen, trafikkstyrer, Kim Nordgård, trafikkstyrer og Simon Olaisen, klubbleder for klubben for trafikk, teknikk og administrasjon mener de har en fantastisk arbeidsplass.
Morten Hansen
Toglederne mistet jobben – nå håper de nordnorsk erfaring er nok
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Palestinske redningsarbeidere bærer ut en kvinne som ble såret i et israelsk flyangrep mot flyktningleiren Khan Younis, sør på Gazastripen.
NTB/AP
Israel bruker jagerfly med norske deler i Gaza-krigen
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim