JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen:

Butikkansatt ble nektet å bruke munnbind på jobben – så snudde arbeidsgiveren

Coop-ansatt Adeleide Jeanette Dybsland (25) har legeerklæring på at hun bør bruke munnbind og hansker på jobb. Likevel fikk hun ikke lov til det av arbeidsgiveren.
BLE NEKTET MUNNDBIND: Coop extra ansatt Adeleide Jeanette Dybsland fikk ikke bruke munnbind selv om hun hadde legeerklæring. Etter at saken dukket opp i media, snudde arbeidsgiveren.

BLE NEKTET MUNNDBIND: Coop extra ansatt Adeleide Jeanette Dybsland fikk ikke bruke munnbind selv om hun hadde legeerklæring. Etter at saken dukket opp i media, snudde arbeidsgiveren.

Privat

ylva.seiff.berge@lomedia.no

Da Covid-19 for alvor ble en trussel i Norge i mars, ble butikkmedarbeider Adeleide Janette Dybsland sykmeldt på flekken.

– Jeg har nedsatt immunforsvar på grunn av medisiner jeg går på. Hvis jeg blir smittet av korona, vet ikke legene hvordan kroppen min vil reagere. I verste fall kan jeg dø, forteller Dybsland til HK-Nytt.

Siden 12-årsalderen hun hatt grå stær og betennelse på regnbuehinnen. For å kontrollere øyesykdommen går hun på medisiner som er immundempende, det vil si at immunforsvaret hennes er mindre motstandsdyktig.

Fikk ikke bruke beskyttelse

To måneder senere kom hun tilbake på jobb med legeerklæring om at hun bør bruke munnbind og hansker for å beskytte seg på jobben. Men det fikk hun ikke lov til.

– Da jeg kom tilbake på jobb sa sjefen min at jeg ikke fikk lov til å bruke munnbind og hansker. Grunnen var at det var bestemt av Coop sentralt at de ansatte ikke skulle bruke det i butikkene, og det var heller ikke noen anbefaling fra FHI på det tidspunktet, sier Dybsland.

Hun beskriver tre stressende måneder på jobben, der hun var engstelig for å bli smittet og redd for sin egen helse. Ved ett tilfelle fikk hun et angstanfall på jobben. Det endte med at to kunder i butikken ringte ambulansen.

Sykehjemmet fikk skrekkbeskjeden: «Du har en medarbeider som er smittet. Hva har du tenkt til å gjøre med det?»

Unnskyldning fra Coop

Så grep faren hennes inn. Han tok kontakt med Coop, mend nådde ikke fram, forteller Dybsland. Derfor tok han kontakt med Adresseavisen. Da regionavisen satte søkelys på saken, snudde arbeidsgiveren.

– Vi beklager at den ansatte har blitt nektet dette og har ryddet opp i saken. Her har informasjonen ikke kommet godt nok fram til butikken, og det beklager vi, sier Coops kommunikasjonssjef Harald Kristiansen til VG, som også har omtalt saken.

Kristiansen opplyser om at retningslinjene sier at ved erklæring fra lege skal de ansatte få benytte munnbind på jobb.

Det er Adeleide Jeanette Dybsland glad for.

– Nå får jeg lov til å beskytte meg på jobben, det gjør meg roligere, sier hun.

Norsk forsker: Omorganisering, nedbemanning og permitteringer kan gi langvarig psykisk knekk

– Fulgte bare ordre

HK-medlemmet forteller at for henne var dette en viktig sak å ta opp for sin egen sikkerhets skyld, men også for at andre som er i samme situasjon skal vite hvordan håndtere en slik situasjon.

– Jeg skylder ikke på sjefen min for den tunge tida, men mener at han bare fulgte ordre fra Coop sentralt, sier Adeleide Jeanette Dybsland til HK-Nytt.

Helsefag: Siri kan få autorisasjon i Sverige, men ikke i Norge

Warning
Annonse
Annonse