JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
GOD LEDELSE FOREBYGGER: – Forutsigbarhet i jobben kan fungere som en buffer, eller en slags «vaksine», mot at du skal få det dårlig psykisk, sier STAMI-forsker Lise Fløvik.

GOD LEDELSE FOREBYGGER: – Forutsigbarhet i jobben kan fungere som en buffer, eller en slags «vaksine», mot at du skal få det dårlig psykisk, sier STAMI-forsker Lise Fløvik.

Tri Nguyen Dinh (bilde innfelt: STAMI)

Forskning, korona, helse og arbeidsmiljø:

Omorganisering, nedbemanning og permitteringer kan gi langvarig psykisk knekk, sier forsker

Usikkerheten under koronakrisa kan påvirke helse og arbeidsmiljø i opptil tre år etter at endringene på jobben fant sted, viser norsk forskning.02.09.2020
11:07
02.09.2020 13:23

aurora@lomedia.no

Har du vært gjennom en nedbemanning, permitteringer eller stor omorganisering på arbeidsplassen, vet du at det kan være tungt. Det kan være en påkjenning å være usikker på om jobben ryker. Å måtte bytte avdeling, vekk fra kjente og kjære kolleger, og få nye arbeidsoppgaver. Trist å se på at gode kolleger mister jobben.

En ny norsk doktorgrad bekrefter at slike større endringer på arbeidsplassen kan gi en psykisk knekk, både på kort og lang sikt.

Den viser også at det å oppleve flere slike prosesser etter hverandre gjør det vanskeligere og vanskeligere å brette opp ermene og jobbe på.

Flere større endringer vil også gå utover arbeidsmiljøet på jobb. Men med god ledelse kan man forebygge de negative effektene.

– Leders rolle er alltid er viktig, men særlig gjelder det under usikre og uforutsigbare tider. Derfor er det utrolig bra at god ledelse ser ut til å ha en positiv effekt. Det er gode nyheter, gitt at store deler av arbeidslivet står i en svært vanskelig situasjon, sier forsker Lise Fløvik, som forrige uke forsvarte sin doktorgrad ved Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) og Universitetet i Oslo, til FriFagbevegelse.

Permitterte på Gardermoen fortviler: – Alt står på vent. Det verste er at vi ikke vet når det tar slutt

Relevant under korona

Selv om de tre studiene i doktorgraden er gjennomført for flere år siden, er resultatene veldig relevante for den krisa koronapandemien har kastet arbeidslivet ut i, mener Fløvik.

– Usikkerhet, som vi har vist at påvirker helsen både på kort og lang sikt, er noe som definerer arbeidslivet nå. Mange i privat sektor er usikre på om de får beholde jobben, mange er permittert og usikre på om eller når de får komme tilbake på jobb. Men også offentlige ansatte, som får beholde jobben, kan kjenne på usikkerhet knyttet til hva jobben vil bestå av i tiden fremover; hvordan ser morgendagen ut?

– Denne usikkerheten som mange kjenner på, kan gå på helsa løs, men dersom ledelsen oppleves som rettferdig, støttende og inkluderende vil det kunne forebygge at folk får seg en psykisk knekk.

Men som Fløviks forskning viser, kan fraværet av god ledelse bety at de krevende prosessene som foregår nå under koronakrisa, vil påvirke arbeidstakerne negativt også på lengre sikt.

– Det er en risiko for at den omstillingen og usikkerhet mange lever med nå, og kanskje vil måtte leve med i lang tid fremover, kan påvirke den psykiske helsen til ansatte negativt i lang tid, sier hun.

Les også: Ledere som bryr seg gjør folk friske og mer produktive, mener Johan Bergh. Se hans tre råd for god ledelse

Jo flere endringer, jo mer sliten blir man

Også utenom krisetid skjer større omorganiseringer og tøffe prosesser stadig oftere, ifølge Fløvik.

– Frekvensen av slike endringer har gått opp, både i privat og offentlig sektor, i Norge og i de fleste land i verden, sier hun.

Dette var noe av bakgrunnen for at Fløvik og kollegene ønsket å se på konsekvensene av at arbeidstakere utsettes for store omveltninger på jobb – gang på gang.

– En av tingene vi var interessert i å finne ut var om man jobber et sted der det skjer store endringer stadig vekk, vil det bli slik at de ansatte tenker at «dette er bare en ny endring», at de får tykkere hud og blir mer motstandsdyktige mot de negative effektene?

Slik var det overhodet ikke, snarere tvert imot: Jo flere endringer over kortere tid, jo mer sliten blir man, viser forskningen.

– Med flere endringer etter hverandre blir man som ansatt, sliten og sårbar for negative effekter. Det krever mye ressurser å omstille seg og hvis ikke det finnes tid og rom for å gjøre det, så har man ikke nok krefter til å takle de nye endringene som kommer, forklarer Fløvik.

Overrasket over hvor lenge de negative effektene varte

Selv om tidligere forskning har vist at bedrifter sjelden oppnår ønsket økonomisk resultat av organisasjonsendringene, har det vært lite forsket på hvorfor organisasjonsendringer har en negativ økonomisk effekt for bedriften.

Fløvik og kollegene tenkte at dette kunne knyttes til helse og det psykososiale arbeidsmiljøet.

– Få hadde sett på hvordan store organisasjonsendringer påvirker hvordan folk har det på jobb, hvordan arbeidet gjøres, om arbeidstakerne får mer eller mindre å gjøre, om de blir forvirret når det gjelder hva som forventes av dem, om det påvirker forholdet til ledere og kolleger. Alt som utgjør det psykososiale arbeidsmiljøet, kan påvirkes av større organisasjonsendringer, sier hun.

I den første av de tre studiene så Fløvik og kollegene på psykisk helse hos arbeidstakere som hadde vært gjennom flere større endringer på arbeidsplassen.

I studie nummer to så de på hvordan flere større endringer på arbeidsplassen påvirket det psykososiale arbeidsmiljøet.

– Resultatene viser at større omorganiseringer eller omstruktureringer kan ha negativ effekt på ansattes helse og på det psykososiale arbeidsmiljøet i lang tid. Vi fulgte deltakerne i opptil tre år og da fant vi fremdeles negativ effekt av endringene.

– Det at disse negative effektene varer over så lang tid, var overraskende. Hva som er årsakene til det, er noe vi skal forske videre på, sier STAMI-forskeren.

God ledelse forebygger

Neste steg var å undersøke om det er noen måte å forebygge at de ansattes helse og arbeidsmiljøet rammes av slike store omstillinger på arbeidsplassen.

– Derfor bestemte vi oss i for å se på hvordan ledelse i slike prosesser kan påvirke de ansattes helse.

Fordi studie nummer to viste at usikkerheten blant de ansatte økte veldig etter organisasjonsendringer, sjekket forskerne i den tredje studien om denne usikkerheten påvirker den psykiske helsen til de ansatte, og om god ledelse kan lette på den påkjenningen.

– Det vi så er at usikkerhet knyttet til jobben har negativ effekt på psykisk helse, både på kort og lang sikt. Samtidig så vi at lav usikkerhet har positiv effekt, slik at jo høyere forutsigbarhet ansatte føler, jo bedre fungerer det som en buffer, eller en slags «vaksine», mot at du skal få det dårlig psykisk.

Når det kom til om ledelsesstil kunne forebygge de negative effektene av store endringer på en arbeidsplass, fokuserte forskerne på tre ulike aspekter ved en leder: om lederen oppleves som rettferdig, som støttende og som inkluderende/bemyndigende.

Sistnevnte dreier seg om lederen inkluderer ansatte i beslutninger, om de ansatte blir ansvarliggjort og er aktivt deltakende i prosessene som skjer i forbindelse med endringene på arbeidsplassen, forklarer Fløvik.

Det er også gjort studier internasjonalt som bekrefter at ansatte oppfatter det som god ledelse når de får lov til å være deltakende, får relevant info underveis og får være med på å fatte beslutninger, forklarer STAMI-forskeren.

Resultatene fra Fløviks studie viser at alle de tre lederegenskapene var like viktige og har en effekt i seg selv, og når alle tre er til stede har det god forebyggende effekt.

– Vår forskning viser at ledere som er rettferdige, støttende og inkluderende vil være med på å øke ansattes grad av opplevd forutsigbarhet, noe som igjen forebygger psykiske helseplager.

– Alt henger sammen med alt

Fordi vi lever i en verden der man ikke kommer utenom store endringer i arbeidslivet og på de enkelte arbeidsplassene, er dette viktig ny kunnskap, mener forskeren.

– Mange av de store endringer som slenges på oss, kan vi ikke gjøre noe med. Vi kan for eksempel ikke stoppe den teknologiske revolusjonen med internett og automatisering – eller koronapandemien. Når vi vet at store endringer kan ha negativ effekt, er det desto viktigere å finne noe som gjør det lettere å takle endringer vi uansett må forholde oss til.

Fløvik forklarer at tidligere internasjonal forskning viser at ansatte med mentale helseplager, som at de er utbrente, slitne eller sover dårlig, også sliter også med motivasjonen, lavere produktivitet og trivsel.

– Dette igjen påvirker bærekraften til en bedrift eller organisasjon. Alt henger sammen med alt, sier STAMI-forskeren til FriFagbevegelse.

02.09.2020
11:07
02.09.2020 13:23Mest lest

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.

Eirik Dahl Viggen

«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb

TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.

TØFF MEKLING: Egil André Aas og resten av forhandlingsdelegasjonene kom ikke i mål før 18 etter den fastsatte fristen. Tidsbruken ga et lønnsoppgjør med lav- og likelønnsprofil.

Ole Palmstrøm

Blir ikke streik i staten: Her er den nye lønna til de ansatte

LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.

LO-leder Peggy Hessen Følsviks nye lønn er på 1 473 066 kroner.

Jan-Erik Østlie

Ny lønn for LO-ledelsen – se hva de tjener

Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kommuneansatte har fått ny lønn – men lærerne varsler streik

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.

Alf Ragnar Olsen

Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører. Her er hennes råd

LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.

LÆRES IKKE PÅ EN DAG: Det tar år å opparbeide seg kompetansen og kunnskapen som trengs for å lage delene til turbinene. Roar Sandmoen begynte i bedriften som lærling 16 år gammel i 1979. Han vet hva som skal til.

Håvard Sæbø

Dette verkstedet kan bidra til å løse strømkrisa: – Men da må politikerne satse på vannkraft

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

I mars hvert år kan det drysse bonus over Jonny Meland i Hydro.

Martin Guttormsen Slørdal

Er Jonny feilfri på jobb, kan han få en månedslønn i bonus

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)

Erlend Angelo

Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.

Per Flakstad

Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

UNØDIG DELTIDSBRUK?: Teknikmagasinet er ikke på linje med regjeringens ønsker om høyere stillingsbrøk i sine siste annonser. Bildet er tatt utenfor en annen filial enn den som er omtalt i saken.

André Kjernsli

Stillingsannonse på én prosent sjokkerer fagbevegelsen

Eirik Dahl Viggen

Mekling på overtid i staten: – Det er jævlig vanskelig

ERFAREN:  – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.

Brian Cliff Olguin

Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

KLARE FOR KAMP: Vidar Martin Hasle Jensen og Lars Martin Mediaas i NTL Kommunal- og distriktsdepartementet er klare for å gå i streik om ikke kravene fra LO Stat blir møtt hos Riksmekleren.

Eirik Dahl Viggen

Statsansatte venter på meklinga: – Vi er streikeklare

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.

Fagforbundets leder Mette Nord og Fellesorganisasjonens leder Mimmi Kvisvik er ferdige med årets kommuneoppgjør mot motparten KS.

Per Flakstad

Kronetillegg til alle og bedre betaling for turnus. Dette er den nye lønna for kommuneansatte

MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.

MÅ BLI ENIGE: LO Stats forhandlingsleder Egil André Aas mekler parallelt med blant andre lederne av Akademikerne stat og Unio stat, Kari Tønnesen (t.v) og Guro Lind.

Arash Nejad

Meklingen for ansatte i staten er inne i siste fase – det kan bli streik tirsdag

Colourbox

Tøffe krav fra bryggeribransjen: Nær 900 kan gå ut i streik

Debatt

Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Om det er ønskelig å holde inflasjonen nede bør man ikke gjennomføre tiltak som rammer arbeiderklassen, skriver Erik J. Jørgensen. (Illustrasjonsfoto)

Brian Cliff Olguin

«Når er det arbeiderklassens tur til å kjenne på at økonomien går godt?» spør tømrerlærling Erik

FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)

FASTLÅST: Lønnsoppgjøret i Spordrift kom ikke lengre enn til forhandlinger om arbeidstid. Nå må Riksmekleren se om det partene kan bli enige. (Illustrasjonsfoto)

Morten Hansen

Jernbaneansatte bryter forhandlingene – kom ikke lenger enn til arbeidstid

Kommentar

Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.

Næringsminister Jan Christian Vestre lover nye retningslinjer for lederlønn i statlige selskaper.

Jan-Erik Østlie

«Det blir usolidarisk når statlige selskaper gir toppledere pensjoner vi andre bare kan drømme om»

Alf Ragnar Olsen

Kravet fra staten overrasket NTL-lederen – men hun anbefaler resultatet


Flere saker