JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bydel vil kutte i bemanningen på Bjerke Omsorgsbolig:

Bydelen vil kutte i nattevakt-bemanningen i omsorgsbolig. Det skremmer de ansatte

Jobben som nattevakt har sine risikoer, men tanken på å være den eneste våkne skremmer nattevaktene på Bjerke Omsorgsbolig.
Nattevaktene Wenche Arctander (t.v), Luis Sucari, Samira Tahir, Michael Mebrahtu og Roar Aarseth venter bekymret på jobbfremtiden sin.

Nattevaktene Wenche Arctander (t.v), Luis Sucari, Samira Tahir, Michael Mebrahtu og Roar Aarseth venter bekymret på jobbfremtiden sin.

Bjørn A. Grimstad

idun.teeuwen@fagbladet.no

På Bjerke Omsorgsbolig i Bjerke bydel i Oslo har de pasienter med psykiske og somatiske lidelser, og pasienter som sliter med rus. Boligen har tre avdelinger med til sammen om lag 20 beboere. I dag har to nattevakter ansvar for beboerne kveld og natt.

I bydelsdirektørens budsjettforslag for 2021 ønsker bydelen å redusere bemanningen fra to våkne nattevakter til en våken og en hvilende. Fagbladet har vært i kontakt med fem av nattevaktene som jobber på omsorgsboligen, som mener dette forslaget er svært uforsvarlig.

Tillitsvalgt og helsefagarbeider Luis Sucari forteller at det ofte skjer ubehagelige og farlige hendelser på omsorgsboligen på nattestid, og at politiet har blitt tilkalt en rekke ganger.

På Bjerke Omsorgsboliger har to nattevakter ansvar for om lag 20 beboere. Nå vil bydelen kutte til en våken og en sovende nattevakt.

På Bjerke Omsorgsboliger har to nattevakter ansvar for om lag 20 beboere. Nå vil bydelen kutte til en våken og en sovende nattevakt.

Bjørn A. Grimstad

Truet på livet

Den siste episoden har satt spesielt dype spor i nattevaktene, og gjør dem bekymret for hvordan nettene kan være som eneste våkne nattevakt.

Denne natten er Luis Sucari på vakt sammen med en kollega. En beboer har invitert med seg andre inn i leiligheten sin, og Sucari møter en av disse personene i gangen.

Personen blir svært aggressiv, og når Sucari innser at situasjonen ikke kan løses på en rolig måte, roper han på den andre nattevakten på jobb, og ringer samtidig politiet.

Mye lest: Renholder Grethe har Tourettes og ble sagt opp av ISS: – De ville ha meg ut fra dag én

– Plutselig hører vi løpende skritt som kommer mot oss. Vi vet at beboeren kommer fra et miljø der knivstikking kan forekomme, så vi klarer å låse oss inne i stuen, men hører skriking og banking på døren fra personen i korridoren, forteller han.

Politiet får kontroll over situasjonen, og tar med seg to personer, men en klarer å rømme, ifølge Sucari. Mens politiet gjennomsøker leiligheten, blir de to nattevaktene ropt etter av personene som er avholdt av politiet, forteller Sucari.

– Mens politiet holder på inne i leiligheten roper de «jeg vil se hvem de jævlene er» og «pakistanere, jeg skal ta dere». Kollegaen min er pakistaner. Jeg er ikke det, men jeg ser kanskje sånn ut. Det var i hvert fall tydelig at truslene var rettet mot oss, sier Sucari.

Les også: Fengselsbetjent David ble angrepet av en innsatt i amfetaminrus

Etterfulgt på arbeidsplassen

Nattevaktene forteller at i dagene etter hendelsen har den samme personen oppsøkt nattevaktene i avdelingen.

– Vi hørte skriking og banking om nettene som etterfulgte hendelsen. Det var tydelig at noen prøvde å komme seg inn, forteller Michael Mebrahtu, helsefagarbeider og nattevakt på omsorgsboligen.

Det skjer stadig lignende hendelser i omsorgsboligen, ifølge nattevaktene. Men dette er noe de er vant til.

– Når man jobber som nattevakt, er man alltid i en risikosituasjon. Likevel har vi klart å håndtere situasjoner bra fordi vi er to mennesker som passer på. Du er ikke alene. Jeg blir fortvilet når jeg tenker på hvordan det vil være dersom jeg er det, sier Sucari.

Bydelen mener kuttet ikke har konsekvenser

– Beboersammensetningen viser at det er en endring i hvilket behov beboerne har, og da særlig på nattestid. Det er derfor foreslått i bydelsdirektørens budsjettforslag 2021 å redusere bemanningen fra to våkne nattevakter til en våken og en hvilende. Det får ingen konsekvenser for brukerne på Bjerke omsorgsboliger basert på dagens beboersammensetning, skriver Sebastian Bergedahl Vernang, spesialkonsulent for kommunikasjon og politisk styring i Bjerke bydel, i en epost til Fagbladet.

Sucari er sterkt uenig i denne uttalelsen, og mener at det ikke har skjedd permanente endringer som resulterer i andre behov hos beboerne.

– Beboersammensetningen endrer seg konstant. Folk flytter inn, dødsfall forekommer og noen flytter ut. Ting endrer seg hele tiden, men ingenting er permanent. Tilstanden på menneskene her har endret seg mest, og den har bare blitt verre, sier Sucari.

Nattevaktene mener også at beboerne trenger den oppfølgingen de kan gi dersom de er to.

– Tryggheten vi har opparbeidet er viktig. Beboerne sover bedre fordi de vet at vi er her. De vet at nattevaktene er tilgjengelig dersom de trenger oss, sier assistent og nattevakt ved Bjerke omsorgsboliger, Wenche Arctander.

Alexander Standal Bergli, avdelingsdirektør for Velferd i bydel Bjerke sier derimot at det skal holde med en våken nattevakt for de 20 beboerne.

– Dersom det oppstår behov, skal den som er hvilende vekkes for å bistå den våkne nattevakten. Det vil fremdeles være tilgang til to personer på natt. Dersom behovet hos brukergruppen øker, vil man vurdere å øke bemanningen, skriver han til Fagbladet på epost.

Natten er annerledes

Nattevaktene forteller at de håndterer beboere som er ruset eller psykisk syke, og at én hvilende nattevakt ikke er nok.

– Hvis man skal ha en hvilende nattevakt er det mye større risiko for den våkne. Folk kan snu i løpet av sekunder, sier hjelpepleier og nattevakt Roar Aarseth.

– Psykiske lidelser henger sammen med mennesker som ikke kan sove. Mange av beboerne er våkne hele natten, sier Sucari og forteller hvordan avdelingene er to helt forskjellige steder på dagtid og på nattestid.

Usikkerhet for fremtiden

Sucari er frustrert over hvordan hele situasjonen har utspilt seg og all usikkerheten den har skapt blant nattevaktene.

– Vi fikk offisiell beskjed om den mulige reduksjonen av nattevakter i februar 2020. Da fikk vi beskjed om at Seksjon psykisk helse og rus skulle spare penger ved å redusere nattevakttjenester, uten å utdype mer. Vi var fortvilet, og visste ikke om vi skulle bli sagt opp eller bli omplassert, forteller Sucari.

Alexander Standal Bergli, avdelingsdirektør for Velferd bekrefter at dette er ett av tiltakene for å redusere kostnadene i bydelen.

Et år uten svar

Nattevaktene forteller at det har vært en stor påkjenning på dem.

– Det har gått nesten et helt år uten at vi har fått vite hva som skal skje med oss, sier Sucari oppgitt.

Andreas Lindrupsen, 1. vara for Rødt i Bjerke bydelsutvalg ble kjent med denne saken onsdag ettermiddag, og forteller at han ser alvorlig på den.

– Vi har fått klar beskjed fra de tillitsvalgte at dette er alvorlig. Det er svært bekymringsfullt at det de tillitsvalgte forteller går så på tvers av det som bydelsdirektøren foreslår, så vi vil høre godt etter, sier han til Fagbladet.

Det er bydelsutvalget som vedtar endelig budsjett for 2021. Vedtatt budsjett foreligger ikke før bydelsutvalget har hatt møte 17. desember. Dersom forslaget blir vedtatt, vil nattevaktene reduseres i løpet av 2021.

Warning
Annonse
Annonse